Broj: Piše:

Isa Bal

Četvoročlana delegacija Cluba sommeliera Horecin, u kojoj je bio i predstavnik magazina Wine Style, prisustvovala je Evropskom prvenstvu za sommeliere u Sofiji. Najvažniji događaj za nas svakako je činjenica da je Srbija prvi put primljena u Internacionalnu Asocijaciju Sommeliera i to kao posmatrač. Nadamo se da je to samo najava za punopravno članstvo.Sofija je od 17. do 20. maja ove godine ugostila najbolje evropske sommeliere, koji su na takmičenju za Najboljeg sommeliera Evrope 2008. godine demonstrirali svoje vrhunsko umeće. Bila je to lepa prilika da se na delu vide najbolji u ovoj profesiji, ali jos važnije za nas, da se tokom četvorodnevnog druženja razmene iskustva i steknu nova poznanstva sa sommelierima iz cele Evrope.
Inače, takmičenje su organizovali Internacionalna Asocijacija Sommeliera – ASI i Bugarska Asocijacija Sommeliera BAS. Sama organizacija ASI osnovana je u junu 1969. u Francuskoj sa osnovnim ciljem da unapređuje i promoviše sommeliersku profesiju, a ovo takmičenje u suštini predstavlja oživljavanje tradicije takmičenja „Ruinart Trophy“ ustanovljeno je sa istim ciljevima. Imajuci sve to u vidu ne čudi što je od samog početka vladala vrl ozbiljna atmosfera, što je samo potvrdivalo veliki renome ovog takmičenja.

Samo takmičenje, iako centralna, bila je samo jedna od mnogobrojnih manifestacija u Sofiji sredinom maja ove godine. Bugarska asocijacija, na celu sa predsednicom BAS Marijom Jordanovom, maksimalno je iskoristila samo takmičenje za promociju bugarskih vina i vinarija, ali i vise od toga, iskoriscena je prilika za promociju i same Bugarske. U tom smislu nije iznenadenje što su čitavu manifestaciju podržali lično i predsednik Bugarske, kao i Ministarstvo poljoprivrede i turizma.

Prvog dana nije bilo takmičenja, pa je vreme bilo isplanirano tako da se gosti, sommelieri, predstavnici nacionalnih asocijacija i novinari upoznaju sa Sofijom i sedištem takmičenja koje se nalazilo u okviru hotela “Kempinski”. Bugarska asocijacija organizovala je degustacije bugarskih vina, a održana su i dva stručna predavanja koja su vodili bugarski enolozi, dok su novinari imali priliku da slikaju i intervjuišu takmičare.

Drugog dana, već od osam časova izjutra, počeo je polufinalni deo u kome su učestvovali svi takmičari, njih trideset, predstavnici nacionalnih asocijacija. Medu trideset zemalja koje su imali svoje predstavnike bila je i Đurđa Katić, pobednica na Takmičenju za najboljeg sommeliera Srbije.

Polufinalni deo sastojao se iz pismenog testa, na kome su kandidati su odgovarali na oko stotinu pitanja u vezi za vinskim regionima i generalno sa poznavanjem sveta vina, a interesantno je da se čak dvadeset pitanja na testu odnosilo na poznavanje bugarskih vina i lokalnih vinskih regija. Zatim su takmičari imali zadatak da „naslepo“ identifikuju vina kao i žestoka alkoholna pića, onda da upare vino sa odgovarajucom hranom, kao i da pred žirijem otvore i sipaju mali šampanjac. Najboljih deset sommeliera nastavilo je takmičenje, a u sledećoj fazi oprobali su se u dekantiranju i otvaranju šampanjca. Kako je ovaj deo takmičenja bio rezervisan samo za učesnike i žiri, gosti su uživali u degustracijama vina sponzora takmičenja i stručnim predavanjima, a održana je i konferencija za štampu, tokom koje su se obratili predsednik Bugarske, zatim predsednik ASI-a gospodin Kazuyoshi Kogai, kao i Serge Dubs potpredsednik ASI za Evropu, ujedno predsedavajuci Tehnickog komiteta asocijacije.

Naredni dan bio je slobodan za sve učesnike, pa je organizovana čelodnevna ekskurzija sa posetom bugarskim prirodnim atrakcijama, kao što je Perperikon, lokacija sa najstarijim tragovima ljudske civilizacije koji datiraju još iz doba neolita. Takođe, prisutni su imali priliku i da se bliže upoznaju sa bugarskim proizvođačima vina, tako da su posetili i vinariju „Katarzyna“.

Četvrtog dana na red je došlo ono sto su svi sa velikim nestrpljenjem isčekivali – veliko finale, koje je bilo organizovano u Nacionalnom teatru „Ivan Vazov“. Kao što je bilo očekivano, u finalu su svoje mesto pronasli i predstavnici Švajcarske Paolo Basso i Francuske Eric Zwiebel, koji po pravilu učestvuju završnicama ovakvih takmičenja, dok je treći finalista bio je predstavnik Turske Isa Bal. Na žalost, predstavnica Srbije nije izborila plasman u finale, ali je dobila specijalnu nagradu sponzora za najbolje napisani rad o shirazu.

FinalistiSamo finale odigralo se na glavnoj sceni teatra, koja je preuredena tako da oponasa atmosferu restorana. Finalisti su imali zadatak da profesionalnim glumcima, koji su bili u ulozi gostiju restorana, preporuče odgovarajuća vina i adekvatnu hranu uz njih, da dekantiraju crveno vino, da serviraju šampanjac i vino na pravi način. Nakon ovog dela morali su da opišu po dva bela i dva crvena vina i da preporuče odgovarajuću hranu uz njih, zatim da identifikuju skrivene greške u vinskoj karti, a na kraju da prepoznaju deset ponuđenih destilata. Program finala vodio je predsednik žirija gospodin Serge Dubs. Nakon pauze za analizu rezultata i konsultacije upriličen je revijalni deo u kome su se prisutnima obratili sponzori takmičenja i predsednik Svetske asocijacije. I onda, glavni trenutak – proglašenje pobednika. Izvan svih očekivanja, ali po opštem mišljenju potpuno zasluženo , za naboljeg sommeliera Evrope za 2008. godinu proglasen je predstavnik Turske Isa Bal, inače zaposlen u, po mnogima najboljem restoranu na svetu, „Fat duck“ u Engleskoj.

Petog dana održano je generalno zasedanje Skupstine ASI u svom punom sastavu, a jedna od tačaka dnevnog reda bila je i prijem novih nacionalnih asocijacija u Svetsku asocijaciju. Sednici su prisustvovali i predstavnici naše dve organizacije, SERSA i Horecin, koji su nakon konsultacija sa zvaničnicima ASI-a podneli zajednicku kandidaturu, odnosno, Horecin u okviru organizacije SERSA, koja je zvanicno predala kandidaturu i dokumentaciju za stalno članstvo. Nakon govora i predstavljanja plana i programa za naredne dve godine, tajnim glasanjem SERSA je sa klubom sommeliera Horecin u svom sastavu dobila status pristupnog člana (članica posmatrač) u okviru Svetske asocijacije. Takođe je najavljeno da će Srbija na kongresu 2010. godine i zvanično postati punopravan član Svetske asocijacije sommeliera.

Stevan Rajta, predsednik Upravnog odbora Cluba sommeliera Horecin:

„Mislim da je takmičenje bilo veoma kvalitetno. Zadaci su bili izuzetno teški, a kriterijumi za dobijanje titule Najboljeg sommeliera Evrope vrlo visoki. Možda su mnogi bili iznenađeni činjenicom da je pobedio takmičar iz Turske, međutim, on radi u Londonu i ima veliko iskustvo. Ipak, i pored velikih napora za takmičare pobedila je lepa atmosfera, jer je najvažnije bilo da se svi upoznaju i međusobno druže, a svako od takmičara mogao je da bude pobednik. Najveću korist od svega imala je sama sommelierska profesija, jer ovakve manifestacije uticu na podizanje nivoa strucnosti svih ucesnika, a samim tim i razvoja vinske kulture u zemljama iz kojih oni dolaze. Nasa predstavnica ostavila je zavidan utisak, što nam govori da se i u našoj zemlji poklanja sve veća pažnja ovoj profesiji, a naročito edukaciji, i mislim da je to veliki podstrek za nas.“

Đurđa Katić, predstavnik Srbije ispred SERSA-e:

„Ovo je jedno od najlepših iskustava u mom životu. Stajati rame uz rame sa najboljima u Evropi zaista nije mala stvar, pogotovo sto je ovo prvo takmičenje za mene. Krenula sam u Sofiju sa zeljom i obavezom da predstavim Srbiju u najboljem mogućem svetlu i to sam, nadam se i uspela. Uspeh koji smo postigli pripada svima nama (mislim pre svega na SERSA-u) i nadam se da smo svi podjednako ponosni na to. Nagrada koja je meni dodeljena jeste za tekst koji sam napisala na temu „Kako shiraz prodati gostu“. Zbog tog teksta Peter Lahman me je pozvao da sa njima sledeće godine idem u London na „London wine trade fair“. Potom, predstavnici iz Čilea su me takođe pozvali da dođem u Čile na „Women&Wine“, manifestaciju na kojoj su degustatori samo žene. Mislim da mi se posle ovoga otvaraju mnoga vrata, ne samo kod nas već i širom sveta, sto je veliki plus za Srbiju kao zemlju koja je na samom početku kada je vinska kultura u pitanju.“

Isa Bal, najbolji sommelier Evrope za 2008. godinu:

WS: Sada kada je sve zavrseno, kako Vam se cini ovo takmicenje?

Ovo je drugo internacionalno takmičenje za mene. Kada sam došao ovde, moj cilj je bio da uđem među prvih deset. Razmisljao sam, ako to uspem, daću sve od sebe kako bih ušao među prva tri mesta. A ako uđem u prva tri, u veliko finale, da ću dati sve od sebe kako bih pobedio. I moj plan je, kao što vidite, ostvaren.

WS: Osim sjajnog poznavanja vina bili ste odlični i u prepoznavanju destilata.

Pa možda, ali ja ih ne pijem, samo sam ih mirisao. Inače ne pijem žestoka alkoholna pića. Jedino viski, pošto živim i radim u Engleskoj i povremeno popijem koju čašicu. Van toga ne pijem destilate. Inače, već tri godine radim u čuvenom restoranu „Fat duck“ i mislim da je to najbolji restoran na svetu.

WS: Radite u najboljem restoranu na svetu, a danas ste postali i najbolji sommelier Evrope. To je zavidan uspeh i verovatno nije lako doći do njega?

Bavim se ovim poslom od 1999. godine. Skolovao sam se u Turskoj, a zatim sam otišao u Englesku gde sam nastavio da unapređujem svoje poznavanje vina i alkoholnih pića. Sve u svemu, mnogo rada, učenja i odricanja u proteklim godinama stoje iza svega što sam uspeo da postignem.

WS: Veoma brzo napredujete i čini mi se da ćete brzo dostići nivo potreban za master sommeliera. Šta generalno mislite o takvom pristupu obrazovanju sommeliera?

Titulu master sommeliera definitivno želim da dostignem. To je veoma važno za mene, ali ujedno i veoma teško. Mislim da će mi to mnogo značiti u budućoj karijeri.

WS: U finalu, naročito u delu u kome ste radili sa gostima, imali ste nešto drugaciji pristup od ostalih kandidata. Takođe, nakon trijumfa posebno ste pozdravili Balkan. Da li Vaše poreklo ima veze sa originalnim nastupom?

Moguće, jer svi mi volimo dobru hranu, muziku, druženje. Volimo mnogo istih stvari. I na ovom takmičenju proveo sam divne trenutke sa ljudima sa Balkana i to ću sigurno večno pamtiti.