Broj:

Književna nagrada Podrum Radovanović

Jedno od lepših obličja srpske vinske tradicije postala je Književna nagrada za životno delo Podrum Radovanović, a dobitnik ovogodišnjeg, sedmog po redu priznanja je poznati pisac Milisav Savić, kome je nagrada dodeljena na svečanosti upriličenoj tim povodom u vinariji PodrumRadovanović.

Osim vrhunskih vina i konstantnog kvaliteta iz berbe u berbu, domaćinskog duha kojim odiše i činjenice da je jedna od prvih domaćih vinarija u segmentu premijum vina, Podrum Radovanović oduvek neguje veliku naklonost ka umetnosti. Kruna njihovog artističkog duha bila je ustanovljenje godišnje Književne nagrade za životno delo Podrum Radovanović, čiji je osnivač vlasnik ove vinarije Miodrag Radovanović, a dosadašnji laureati bili su naši proslavljeni književnici Ljubomir Simović, Dušan Kovačević, Dragan Velikić, Vida Ognjenović, Radovan Beli Marković i Duško Novaković. Ove godine je žiri u sastavu Dušan Kovačević, Vida Ognjenović i Živorad Simić odlučio da nagrada pripadne višestruko nagrađivanom piscu MIlisavu Saviću, čija su dela prevođena na mnoge jezike.

Na svečanosti organizovanoj u vinariji Podrum Radovanović tim povodom, brojni gosti iz našeg javnog života uživali su u domaćinskoj atmosferi i uparivanju vrhunskih vina ove vinarije i gastronomskih delicija, a dobitniku nagrade svečano je uručen i poklon – barik bure od 225 vina Cabernet Sauvignon Reserve, najboljeg vina ove kuće.

Ono što Podrum Radovanović možda izdvaja od ostalih vinarija nisu samo dobra vina.To nije ni nesvakidašnji ambijent koji odiše domaćinskom, skoro porodičnom atmosferom gde se svi koji se tu zateknu osete dobrodošlim.Ono što ih izdvaja je nesumnjivo ljubav prema umetnosti, što se i oseti čim prekoračite prag ove vinarije.

„I ja se, evo, na margini ovog teksta, zahvaljujem, kao stari prepisivači, svom ključaru, svom podrumaru gospodinu Miodragu Radovanoviću. Iako se vremena, srednjevokovna i ova ovdašnja, na prvi poged umnogome razlikuju, u jednoj stvari su slična. Književnost je i danas u opasnosti, i svaka čašica vina njenim tvorcima je dobro došla. U opasnosti, jer su moderni oblici vladavine sve učinili da joj odzmu svaku subverzivnost i da joj dodele muzejski prostor“, rekao je Milisav Savić prilikom dodele nagrade.