Broj: Piše:

Mlada vinarija Pirg iz Donje Šatornje kod Topole trenutno u portfoliјu ima četiri etikete, među kojima je najviše pažnje i pre same degustacije privukao Vranac, ne baš odomaćena sorta u Šumadiji. Generalno, moglo bi se reći da su Pirgova vina dobila više od prelazne ocene, pa bi vredelo pratiti razvoj ove vinarije, a za početak probati vina

Sauvignon blanc

Berba: 2021.

Procenat alkohola: 14.5%

Od jednog iole boljeg sovinjon blana i očekuju se precizne i jasne arome, svežina na ukusu, ali ovaj nudi i prilično širok spektar aroma – od „zelenog“ spektra: peteljke paradajza, koprive i pokošene trave, preko kore limuna i zove pa do breskve. Nešto veći procenat alkohola, ne baš uobičajen za sovinjone iz našeg podneblja ne remeti utisak laganosti i pitkosti kojima odiše ovo vino, a čemu u najvećoj meri doprinose vrlo žive kiseline i fina mineralnost. Završnica je pristojnog trajanja, obojena herbalno-mineralno-citrusnim tonovima.

U letnjm danima, uz neki kozji sir, sezonske salate, rižoto ili pastu sa plodovima mora, ovo vino bilo bi idealan uvod u jednu uzbudljivu letnju noć, ali biće podjednako dobro i kao aperitiv.

Osvežavajuće vino, za lagane teme i lagane trenutke.

Sauvignon blanc barrique

Berba: 2021.

Procenat alkohola: 13.5%

Korpulentniji brat prethodnog vina, nešto je suzdržaniji na mirisu ali kompleksniji. Aromatski profil je nešto „zeleniji“ i herbalniji, a na arome arome zelene jabuke, špargle, zelene paprike, limuna, zove i nektarine fino se nadovezuje spektar mirisa poteklih od jednogodišnjeg odležavanja u burićima –  karamela, vanila, pečeni lešnik, tost. Umereno punog tela, lepo izbalansiranih kiselina, kremasto na ukusu, prilično intenzivne i dugotrajne završnice. Malo čvršća izvedba sovinjon blana, u kojoj su svežina i uticaj barikiranja dobro izbalansirani.

Bela morska riba, paste sa kremastim sosovima, ćuretina, piletina… samo je deo široke lepeze jela uz koja će se podjednako dobro slagati ovo vrlo zahvalno „gastronomsko“ vino.

Idealno u nešto formalnijim, ozbiljnijim prilikama, za razmišljanje s pogledom kroz prozor ili uz neku dobru knjigu, recimo nešto od Pekića… za situacije koje traže malo aktivniju ulogu moždanih ćelija.

Rose

Berba: 2022.

Procenat alkohola: 13.5%

Sorte: merlo/muscat hamburg/marselan

Vrlo prijemčivih aroma sa dobro definisanim, nežnim notama crvenog voća – jagode, ribizle, maline, višnje, crvenog grejpfruta i ruže, dok na ukusu dominantna nota nara i vrlo diskretan začinski ton daju slasnoj voćnosti ovog vina malo čvršći karakter, što ga izdvaja iz široke palete „onih istih, voćkastih rozea“. Srednjepunog tela i smirenih kiselina, sočno na ukusu, srednje duge završnice voćnog karaktera.

Ovo vino bi se moglo kretati u tom širokom gastronomskom krugu od mlađih sireva, mesa sa roštilja pa do deserata sa crvenim voćem i voćnim salatama.

Roštilj sa društvom ili romantično letnje veče letnje u nekoj bašti, obe situacije biće podjednako dobra podloga za ovo vino koje je prijatelj pozitivnih vibracija.

Vranac

Berba: 2021.

Procenat alkohola: 12.5%

Već i pre samog degustiranja ovo vino delovalo je prilično intrigantno, jer je procenat alkohola prilično nizak za jedan vranac. Vrlo intenzivno na mirisu, sa jasnim aromama zrelog crnog voća protkanih mirisima pečenog lešnika i vanile, dobijenih nakon jednogodišnjeg odležavanja u burićima. Punog ukusa, sa obiljem tanina, vrlo zrelih i mekanih i živih kiselina koje daju obilje svežine ukusima brusnice, maline, kupine, višnje, karamele, cimeta i čokolade. Intenzivne i duge završnice, snažnog voćnog izraza. Adekvatno za konzumiranje i sada, ali će tek za nekoliko godina ovo vino pokazati svoje najbolje lice.

U kontekstu gastronomije, trebalo bi razmatrati crvena mesa, meso divljači, kuvana jela poput gulaša, kao i srednje odležale i zrelije sireve. Uz neki dobar electro swing, funky ili bilo koju već muziku uz koju može dobro da se đuska, mada, ništa lošije neće pasovati ni uz neke lagane razgovore u kućnoj varijanti ili neke poslovne prilike, ali u pozitivnom tonu. Uglavnom, nije za teške teme. Fin akcelerator dobrog raspoloženja i pozitivne energije.