Večiti treći
Iako su neka od najcenjenijih i najskupljih vina današnjice, poput Chateau Cheval Blanc ili Chateau Ausone, u najboljim godinama upravo bazirana na kaberne franu, u većini slučajeva on ostaje „treća sorta“ u čuvenim bordoškim kupažama. Takav način prihvatili su i vinari Novog sveta, te jedina regija sa sortnim vinima od kaberne frana ostaje dolina Loare u Francuskoj.
Smatra se da kaberne fran potiče iz Liburna, odakle ga je kardinal Rišelje doneo u dolinu Loare, a tokom XVIII veka postala je raširena i veoma značajna sorta bordoških vinogorja – u Fronsaku, Pomerolu i Sent-Emilionu, za vina najvišeg kvaliteta. Kako je kaberne sovinjon u drugoj polovini XVIII veka i u XIX veku postao mnogo popularniji i sve više uzgajan, uočene su sličnosti između ove dve sorte te su nastajale razne teorije o njihovoj povezanosti. Godine 1997. DNK analizom utvrđena je povezanost – kaberne sovinjon zapravo je nastao ukrštanjem sovinjona belog i kaberne frana.
Uopšte gledano, kaberne fran je veoma sličan kaberne sovinjonu, sem što loza ranije kreće i grožđe sazreva nešto ranije (nedelju dana), što mu omogućuje i postizanje dobrih kvalitativnih rezultata u nešto hladnijim oblastima. U Bordou ga često smatraju „džokerom“ za lošije godine, pogotovu onda kada kaberne sovinjon ne uspe potpuno da sazri.
Većina aromatičnih i fenolnih jedinjenja može se naći u obe sorte, ali u aromatskom profilu postoji primetna razlika. Kaberne fran, ipak, ima nešto delikatniju aromu i zahvalan je za proizvodnju vina sa izraženim voćnim karakterom – maline, crne ribizle, kao i cvetne note ljubičica. Često ćete u opisima naći i mnoštvo termina povezanih sa zelenim, od lišća, pa sve do zelenog bibera. Tanini lepo sazrevaju te su vina meka, somotaste strukture.
Kaberne fran je veoma prilagodljiva sorta i uspeva na različitim zemljištima, ali mu najviše odgovaraju peskovito-šljunkoviti tereni, sa krečnjakom, na kojima daje punija i karakternija vina. Bujna je sorta sa velikim potencijalom rodnosti, te je veoma važna kontrola roda. Vina proizvedena od prerodilog kaberne frana su lagana i zelenčiva, sa veoma izraženim vegetativnim karakterom.
Kaberne fran je veoma otporan na zimske mrazeve, i smatra se jednom od najotpornijih sorti, ali s obzirom na to da kreće relativno rano, veoma je osetljiv na kasne prolećne mrazeve.
Loza kaberne frana sklona je mutaciji, te postoji veliki broj različitih klonova i varijeteta. Posle pino noara, kaberne fran se može naći u najviše različitih oblika koji se međusobno razlikuju po bujnosti, veličini grozdova i bobica, obojenosti bobice, te fenolnoj i aromatskoj strukturi grožđa.
Najpoznatija monosortna vina od kaberne frana dolaze iz doline Loare. Iako je većina ondašnjih vina laganija i zelenčiva, kada naiđete na dobra, onda su to zaista izvrsna vina.
Ali uprkos tome, kaberne fran i dalje ostaje poznat kao „treća bordoška“ sorta.
Poreklo
Kaberne fran je jedna od pet bordoških sorti crnog grožđa i najpoznatiji je po vinima iz Sent-Emiliona. Gaji se i u severnoj Italiji, na Balkanu, a sporadično i u zemljama novog vinskog sveta u kojima takođe daje odlične rezultate. Kao sorta otporna na zimske mrazeve, veoma je značajan i za vinarstvo Kanade, gde su najkvalitetnija vina proizvedena upravo od kaberne frana.
Tip vina
Kao jedna od tradicionalnih bordoških sorti, kaberne fran se po karakteristikama može svrstati negde između merloa i kaberne sovinjona. S obzirom na to da sazreva krajem treće epohe, te da i u najlošijim godinama (na odgovarajuće izabranim terenima) ima dovoljno vremena za potpuno sazrevanje, nosi veoma specifičnu aromu koja povećava kompleksnost kupaža.
Boja
Kaberne fran se i u podnebljima u kojima daje najbolje rezultate češće kupažira sa merloom ili kaberne sovinjonom, od kojih je inače slabije obojen. Sortna vina su intenzivne rubincrvene boje, a nijanse i intenzitet zavise od ekspozicije, opterećenja loze i geografske širine podneblja.
Sazrevanje vina
Zbog specifične taninske strukture i nešto nižih ukupnih kiselina sazrevaju brže u odnosu na kaberne sovinjon. Naravno, ovo se odnosi na vina najvišeg kvaliteta. Karakteristične arome za sortu, kada potpuno sazri, jesu malina, kupina i crna ribizla, kao i cvetni karakter ljubičice u najboljim vinima. Zelenčivost koja se ogleda kroz miris trave ili lišća zapravo nije sortna karakteristika, već posledica nepotpunog sazrevanja grožđa usled velikog roda ili loših klimatskih uslova. Sa druge strane, začinska aroma zelenog bibera često je karakteristika i veoma zrelog grožđa.
Najbolje lokacije
Kaberne fran kreće relativno rano i osetljiv je na kasne prolećne mrazeve, pa su najbolje pozicije južne i jugozapadne padine na kojima se ne zadržava hladan vazduh. Dobra ekspozicija omogućiće potpuno sazrevanje i postizanje veoma karakterističnog aromatskog kompleksa. Sorta je bujna, te treba izbegavati plodnija zemljišta, a najbolje rezultate daje na dubokim peskovitim gajnjačama, te peskovito-šljunkovitim terenima sa krečnjakom u tragovima.
Slaganje sa hranom
Aromatičan i elegantan, rafinisanih tanina, kaberne fran će ispratiti i laganija jela od piletine i ćuretine, lazanje, a čest je izbor i uz vegetarijanska jela. Odličan je pratilac mesa na roštilju, raznih pečenja, pačetine. Esktraktivnija i punija vina intenziviraju ukus čokoladnog musa, a kao ledeno vino, kaberne fran je poslastica sam za sebe.
Jedna od najvaznijih teroara za cabernet franc su madjarske vinske regije Villány i Szekszárd. Prvenstveno mozda bas Villány, za koji cak i francuski strucnjaci govore da je tu cabernet franc nasao novi dom. Cabernet franc od vinarije Malatinszky, Bock, Vylyan su vina, koja postizu najbolje rezultate na medjunarodnim takmicenjima i visoke poene u najvaznijim vinskim casopisima.
I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
I’ll go ahead and bookmark your website to come back later on. Cheers