Broj: Piše:

Zlatno vino kraljeva

Kada je 1533. godine u blizini Poa na Pirinejima, na jugozapadu Francuske, krštavan budući kralj Henri IV, za obred je korišćeno „zlatno vino“ iz Žuransona, kasnije poznato i kao „vino kraljeva“. Inače, ova slatka vina prva su u svetu imala etiketu i deklaraciju o poreklu, što datira negde s početka XIV veka.

Uglavnom proizvedena od sorte petit manseng, predstavljala su svojevrstan nektar u prošlosti, da bi u XX veku lagano ostala u senci nekih drugih, popularnijih slatkih vina. Međutim, dobri poznavaoci znaju da je dobar žuranson često cenjeniji (pa i skuplji) od najboljih soterna, a sve veću pažnju dobija i u zemljama Novog sveta

 

 

 

Tip vina:

Umereno puna, belasuvavina, sa visokim sadržajem kiselina i veoma niskim sadržajem tanina, odnosno veoma bogata i raskošna prirodno slatka vina kasnih berbi.

 

Poreklo:

Peti mansen (petit manseng) je veoma retka sorta grožđa, koju ćete naći na jugozapadu Francuske, na Pirinejima, i sporadično na Korzici.

Najpoznatija vina dolaze iz oblasti Žuranson (Jurancon), na jugozapadu Francuske, ali je poslednjih nekoliko godina ova sorta sve popularnija u Kaliforniji, Virdžiniji i Australiji. Vinari Novog sveta misle da će peti mansen naslediti popularnost vijenjea (viognera) među konzumentima belih vina.

Peti mansen je bela sorta grožđa, najpogodnija za proizvodnju kvalitetnih vina u odnosu na sve druge sorte grožđa iz porodice mansen. Ime sorte izvedeno je iz oblika i izgleda malih bobica debele pokožice. Bez obzira na debelu pokožicu, ne zahteva mnogo nežnosti u proizvodnom procesu. Daje aromatična vina, pretežno cvetnih aroma.

 

Boja:

Saglasno podneblju u kojem se uzgaja, bobice grožđa imaju intenzivnu zlatnožutu boju, pa u zavisnosti od stila vina mogu biti svetlijih ili tamnijih nijansi.

Potencijal sorte:

Peti mansen je zahvalna sorta za proizvodnju aromatičnih vina visokih kiselina, dominantnih cvetnih aroma, ali često i voćnog karaktera, pre svega sa mirisima sveže dunje i kajsije. Trenutak berbe ima krucijalan značaj za tip vina koji će se proizvoditi. Ukoliko se grožđe obere nešto ranije, kada je potencijalni alkohol na nivou od 12% v/v rezultujuća vina su aromatičnija, izražene voćnosti, svežine i cvetnog karaktera. Nešto kasnija berba donosi bogatija vina višeg sadržaja alkohola, sa zrelijim i intenzivnijim aromama.

Fen efekat:

Veoma često grožđe ostaje na lozi i do polovine decembra, i od njega se proizvode slatka vina kasnih berbi. Specifičnost je utoliko veća što je kao sorta otporna na bolesti i ima debelu pokožicu, veoma je podesna za duga sazrevanja, a topli novembarski vetrovi u podnožju Pirineja pospešuju gubljenje vode iz bobice i koncentrisanje bez razvoja plesni. Ova pojava „isušivanja“ poznata je i kao „fen efekat“.

Odležavanje:

Suvavina proizvedena od peti mansena konzumiraju se kao mlada, sveža vina, dok slatka vina imaju potencijal za dugogodišnje sazrevanje u boci.

Najbolje lokacije:

Osunčani tereni u toplim mezoklimatima, sa velikom razlikom između dnevnih i noćnih temperatura. Jednako je važno da se grožđe uzgaja na siromašnim zemljištima, poželjnije na kamenitim terenima. Sorta je veoma otporna na bolesti i zahvalna je za uzgoj u najrazličitijim podnebljima.

Sadnja:

S obzirom na to da potiče i gaji se u toplijim krajevima, peti mansen se sadi na severnim i istočnim ekspozicijama, čime se postiže efekat zahlađenja u popodnevnim satima tokom toplih dana sazrevanja. Takav pad temperature omogućuje da grožđe „predahne“ i tako sačuva kiseline i aromatične materije, a koje bi moglo da izgubi preteranom respiracijom na višim temperaturama. Grožđe sazreva veoma kasno, pa se u nekim regijama bere i početkom novembra. Iskustvo pokazuje da je rigorozna kontrola prinosa neophodna za visokokvalitetna vina.

Slaganje sa hranom:

Vina proizvedena od peti mansena odličan su pratilac većine jakih i teških sireva, dok se slatka vina veoma često piju kao sama, umesto deserta. Intenzivna aromatičnost može savršeno da se uklopi uz blago pikantna azijska jela – file ribe sa zelenim karijem, rakove sa korijanderom… Posmatrano uopštenije, uz vina od peti mansena u manjoj ili većoj meri uklopiće se sve ono što biste pojeli uz svež rizling.

A pravi užitak pružiće dobro rashlađeni slatki peti mansen, uz komad guščije džigerice…