Negde sam jednom prilikom pročitao da se širom sveta u različita vremena i godišnja doba slavi oko osamdeset različitih Novih godina. Ni izbliza ne znam koji su sve običaji u vezi sa proslavom svih tih Novih godina, ali sam siguran da se za svaku od tih proslava priprema i specifična praznična trpeza

Mnoge kulture koje Novu godinu slave u isto vreme kad i mi imaju interesantne rituale u vezi sa hranom. Španci, recimo, imaju običaj da Novu godinu dočekaju uz dvanaest zrnaca grožđa, koja simbolizuju nadu u nastupajućih dvanaest meseci. U mnogim zemljama je obavezno da se na novogodišnjoj trpezi nađu mahunarke, jer navodno svojim oblikom simbolizuju novac i materijalno blagostanje koje, naravno, svako sebi želi (pretpostavljam da je naša varijanta tog običaja pasulj prebranac).

Međutim, kao što kaže stara izreka, „život je nekome majka a nekome maćeha“, a to se u ovom slučaju prvenstveno odnosi na prasiće. Naime, oni su žrtva simbolike jer je često verovanje da su svinje simbol prosperiteta. Simbolika je prisutna i kada su u pitanju slatkiši – često se pripremaju kolači u obliku kruga, koji predstavljaju početak i kraj jednog životnog ciklusa (godine).

Ni u našim krajevima ne manjka običaja u vezi sa novogodišnjim i božićnim praznikom. Meni omiljen je priprema česnice za Božić. U česnicu se obično stavlja i jedan novčić i ko ga u svom parčetu nađe kaže se da će živeti u blagostanju u narednoj godini. Ponekad se u česnicu dodaje i parče drena, da bi onaj ko ga nađe bio „zdrav kao dren“.

Elem, kakva god da je prethodna godina bila, novogodišnja gozba mora biti bogata jer je to zalog za prosperitetnu novu godinu. I tako pred praznike dođe vreme da se donese odluka – ide li se negde i o hrani brine neko drugi ili se zasuču rukavi, prelistavaju omiljeni recepti i kreće u akciju?

Dakle, slaviti ili kuvati?

Što se mene tiče, može i jedno i drugo. Za početak ne upadajte u zamku „mitološke“ superdomaćice (domaćina) koja sama sprema svu hranu za drage vam goste. Organizujte ekipu tako da svako učestvuje koliko i kako može. Prednosti ovog koncepta su očigledne, jer domaćini tako mogu malo da se osete kao gosti, a gosti kao domaćini.

Kako god da rešite da provedete ovaj praznik, potrudite se da u njemu zaista uživate. Hrana je važna, ali ne toliko da vam priprema iste stvori veliku tenziju i pokvari raspoloženje.

Ovo su neki moji predlozi, a izbor neka bude samo Vaš.

Srećni praznici!

_MPP5877_resizeNovogodišnji pečeni brie

Neodoljivo jednostavno za pravljenje, a siguran pogodak u dušu svakog gurmana. Nisam siguran da ovde ima neke posebne simbolike, ali je svakako nešto po čemu će svaka gozba biti upamćena.

Za 6 osoba

Jedan mali kotur (250 g) brie sira (može i camembert)

50 g blanširanih badema

50 g sirovih indijskih oraha

50 g oraha

50 g suvih višanja ili brusnice

1 dl konjaka

3 kašike demerara (ili nekog drugog kvalitetnog braon šećera)

10 g suvih kajsija za dekoraciju

Način pripreme

U posudu odgovarajuće veličine sipati sve orašasto voće i višnje. Dodati šećer i dobro promešati.

Zatim sipati i konjak i mešati sve dok svi sastojci ne budu prekriveni mešavinom konjaka i šećera.

Sir staviti na parče papira za pečenje ili na vatrostalni tanjir na kome ćete ga peći (i servirati).

Sir prekriti masom od oraha i voća, a ostatak rasporediti oko sira.

Peći u rerni na temperaturi od 180 stepeni C 15-20 minuta, ili dok orasi i voće ne počnu da karamelizuju.

Servirati toplo uz neki kvalitetan hleb ili tost.

Savet:

Ako pečete na papiru za pečenje računajte da tako morate i da ga servirate, pošto nećete moći da prebacite sir sa papira u neku posudu za serviranje.

 

_MPP5996_resizeGovedina Velington

Evo jednog vrhunskog retro specijaliteta, ili što bi se reklo, stara škola luksuza. Potrebno je nešto veštine i strpljenja da se zgotovi i možda nije za neiskusne u kuhinji, ali nije loše da se počne sa vežbom za sledeću Novu godinu.

Za 4 osobe

600 g bifteka
400 g šampinjona
200 g praziluka
200 g pileće džigerice
500 g lisnatog testa
kašika senfa
žumance
so i biber
ulje za prženje
2 kašike brašna

Prilog
grilovano povrće

Način pripreme

Premazati biftek senfom sa svih strana, posoliti i pobiberiti. Peći ga u zagrejanom tiganju, na malo ulja, svega minut sa svake strane – da dobije lepu koricu. Ostaviti sa strane.
U blenderu izmiksovati pečurke, praziluk i pileću džigericu tako da se dobije kompaktna masa. U dubokom tiganju zagrejati ½ kašike ulja. Staviti u tiganj dobijenu masu, posoliti je i pobiberiti, pa je dinstati mešajući dok svi sokovi iz namirnica ne ispare (10-15 minuta). Ostaviti masu da se prohladi.
Posuti radnu površinu sa malo brašna, pa na njoj oklagijom razvući lisnato testo u pravougaonik (otprilike 40×30 cm). Po testu raširiti prohlađenu masu, ostavljajući po 3 cm testa sa svake strane. Nepokrivene ivice premazati žumancetom, da bi se bolje zalepile pri sastavu. Staviti biftek na testo i masu, pa ga pažljivo obmotati testom, vodeći računa da svi spojevi dođu ispod dobijene vekne (tako pri pečenju masa nigde neće cureti, a testo se neće otvarati).
U posudu staviti papir za pečenje i na njega pažljivo staviti dobijenu veknu. Premazati je žumancetom i staviti je u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 stepeni C i peći 25-30 minuta. Po želji, posle mazanja žumancetom, veknu ukrasiti blagim zarezima noža.

_MPP5937_resizeČokoladni mus sa ljutom papričicom

Za dobar deo sladokusaca čokoladne poslastice su bez premca kada dođe red na slatkiše. A zašto onda praviti kompromise? Mus od čokolade, pa još malo i pikantan. Dakle, bez oklevanja pravac kuhinja.

Za 6 osoba

150 g kvalitetne tamne čokolade

30 g kvalitetnog kakao praha

400 ml slatke pavlake

3 belanca

30 g šećera u prahu

½ kašičice ljute mlevene paprike

Način pripreme

Izlomiti čokoladu i istopiti je na pari. Ako se čokolada teže topi, dodati malo mleka uz mešanje kako bi se proces ubrzao. U čokoladu dodati ljutu papriku i dobro promešati.

Umutiti slatku pavlaku dok se ne dobije šlag i ostaviti sa strane.

Umutiti sneg od belanaca i na pola mešanja dodati šećer da se dobije čvrst slatki sneg.

Rastopljenu toplu čokoladu dodati u sneg od belanaca i varjačom ili špatulom laganim pokretima mešati dok se ne dobije kompaktna masa. U ovu masu dodati šlag od slatke pavlake i kakao prah i laganim pokretima mešati dok se masa ne sjedini.

Prekriti prijanjajućom folijom i staviti u frižider da se hladi 1h.

Sevirati u nekoj elegantnoj čaši ili onako kako Vas već inspiracija ponese.