IMG_8965_resizePo mnogo čemu Dolina Loare je srce Francuske. Pre svega geografski, a potom po raznim značajnim događajima i ljudima. Osim toga, smatra se i postojbinom francuskog jezika, tako da stanovnici ove regije govore verovatno najčistiji francuski. Prirodne lepote, prelepi monumentalni zamkovi i, naravno, velika i jedinstvena vina… Dolina reke Loare (Valle de la Loire, Loire Valley), ne samo da je jedna od najlepših svetskih turističkih destinacija, već i za skoro sve ljubitelje vina predstavlja nezaobilazno mesto na mapi sveta

Velika količina vina i velika lepeza stilova vina proizvodi se u ovoj regiji. Uz ceo tok reke, koji se proteže preko 800 kilometara, stilovi se menjaju u zavisnosti od klimatskih faktora, sorte grožđa koja dominira i od vinarskih tehnika koje se praktikuju. Vina su generalno uglavnom bela, iako se proizvodi sasvim zavidna količina dobrih crvenih, roze i penušavih vina. Ali, postoji nekoliko zajedničkih imenitelja svih vina uz sliv ove reke, a to je izuzetna svežina i relativno visok sadržaj kiselina, kao i veoma retka upotreba hrastovih ili barik buradi u procesu stvaranja vina.

Poput Šampanje, i Loara se nalazi skoro na samoj severnoj granici što se tiče komercijalnog uzgoja vinove loze, tako da su duga i topla leta pre izuzetak nego pravilo, a glavna briga vinara i vinogradara usmerena je ka optimalnom sazrevanju grožđa. Takvi geoklimatski uslovi možda otežavaju posao vinarima, ali su istovremeno i razlog za hrskav i osvežavajuć karakter ovih vina, što ih umnogome razlikuje od nekih punih belih ili taninskih crvenih vina voćnog karaktera iz drugih regija Francuske.

Sama reka Loara ima izuzetno dugu putanju, koja skoro da preseca Francusku – prostire se od Atlantskog okeana u blizini Nanta pa dalje na istok i prema jugu, skoro dotičući reku Ronu i njene vinske parcele. Tokom svog dugog toka, sliv reke biva ispresecan velikim klimatskim diverzitetom i raznovrsnošću zemljišta.

Dolinu Loare u vinskom smislu možemo da podelimo na tri podregije:

Zapadna Loara – prostire se u okolini grada Nanta i karakterišu je niska brda, sa pretežno peščanim sastavom zemljišta, kao i relativno hladna klima. Ova zona je dom apelacije Muskadet (Muscadet).

Središnja Loara – u ovom delu klima postaje umerenija. Tu se, bliže okeanu, vrlo često stvaraju uslovi za pojavu plemenite plesni, tako da možete pronaći nekoliko sjajnih slatkih vina iz ove podregije.

Središnja Loara deli se na dve oblasti: Touraine i Anjou-Saumur. Turan se sastoji od nekoliko apelacija – Vouvray je poznat po vinima od sorte šenin blan, koja dolaze u svim nivoima slatkoće, dok su Chinon, Bourgeueil i St.-Nicolas-de-Bourgueil prepoznatljive po vinima od sorte kaberne fran. Anžuj-Sajmur odlikuje apelacija Savennières, u kojoj se proizvode najbolja svetska vina od šenin blana, a koja dolaze iz prestižnih vinarija Domaine du Closel, Château d’Epiré, Clos de la Coulée de Serrant… U Sajmuru se proizvode i odlična penušava vina, a najznačajniji proizvođači su u vlasništvu vodećih Šampanj kuća (penušava vina iz Doline Loare nazivaju se cremant de Loire i vrlo su značajna za ovu regiju – i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu).

Poznato vino ove apelacije je i Rosé de Anjou. Od crvenih sorti najzastupljeniji su kaberne fran, od kojeg se stvaraju najbolja crvena vina ove regije, te gamay i grolleau (domaća sorta), kao i slatka vina apelacija Quarts de Chaume, Bonnezeaux i Coteaux de l’Aubance.

Gornja Loara – nalazi se na krajnjem severoistoku toka ove reke, gotovo pet stotina kilometara od ušća, na kome se nalazi carstvo sorte sovinjon blan, a to su svetski poznate apelacije Sancerre i Pouilly-Fumé. Najeminentniji vinari u ovim apelacijama su Henri Bourgeois, de Ladoucette i Domaine Laporte. Nedaleko, uz obale reke Cher, nalaze se i dve male apelacije, Reuilly i Quincy, čija vina, iako nedovoljno poznata, često mogu da budu odličan izbor kad je u pitanju „value for money“.

Ovu zonu odlikuje kontinentalna klima, sa vrelim i kratkim letima, zemljište je pretežno krečnjačkog porekla sa dosta peska i krede u sebi, dakle izrazito mineralnog sastava, što će se kasnije odraziti i na vina.

Spektar sorti koje se gaje u Dolini Loare je vrlo širok.

Melon de Bourgogne (Melon Blanc)

Iako se gaji samo u jednoj apelaciji, Muskadet, sorta melon de Burgonj je veoma važna u Dolini Loare. Dolazi iz Burgundije, u kojoj se više ne gaji, a stigla je u Muskadet još početkom XVIII veka, nakon što je jedna ekstremno oštra zima uništila postojeće vinograde u Muskadetu. Vina od ove sorte su suva, sveža, hrskava i mineralna, mada postoje i punija vina koja odležavaju u baricima – njihov stil je drugačiji, više su začinskog i voćnog karaktera i imaju punije telo. Smatra se za jednog od najboljih pratioca jela sa plodovima mora, a često ih nazivaju i „vinima za ostrige“. Naročito su popularna vina Muscadet sur lie, koja su provela zimu ležeći na talogu.

Chenin Blanc

Šenin blan je glavna sorta u središnjem delu Doline Loare i veoma je izazovna za lokalne vinare. U dobrim godinama u stanju je da da neverovatnu raznolikost stilova vina – od suvih, polusuvih, do penušavih, poluslatkih i vina kasne berbe, ali je veoma osetljiva na klimatske uslove tako da od godine veoma zavisi stil i kvalitet finalnih vina. Teško je pisati o generalnim karakteristikama vina od sorte šenin blan, jer ona stvarno mogu da variraju od suvih, svežih vina laganog tela i mineralnog karaktera, preko izrazito punih vina, visoke slasti, sa notama tropskog voća, sušenog voća i meda, poput vina iz apelacije Bonezo (Bonnezeaux). Šenin blan je nezaobilazan u proizvodnji penušavih vina, ili samostalno ili kao deo kupaže.

Cabernet Franc

Za kaberne fran može se reći da je potpis crvenih vina Doline Loare i dominantna je crvena sortu ove regije. Dobra strana kaberne frana je to što sazreva ranije nego njegov rođak kaberne sovinjon, pa u uslovima hladnije i svežije klime ima priliku da dostigne zrelost i istovremeno sačuva finese i eleganciju. Vina od kaberne frana karakterišu arome začina, ljubičice, maline i crne ribizle i duvana. Vina su izrazito taninska dok su mlada, pa se preporučuje odležavanje pet do sedam godina pre konzumacije.

Najpoznatije apelacije u kojima se gaji:Chinon, Bourgueil, Saint-Nicolas-de-Bourgueil, Saumur-Champigny, Saumur.

Sauvignon Blanc

Za kraj najpoznatija i sorta po kojoj je Dolina Loare stekla svetsku slavu – sovinjon blan. Za njegov duhovni dom smatra se krajnji istočni deo Loare, gde se nalaze i dva najčuvenija sela – Sancerre i Pouilly Fumme. Razdvojena rekom, ona daju verovatno najpoznatija vina na svetu od sorte sovinjon blan (u regiji Pouilly Fume gaji se isključivo ova sorta), a koja su inspirisala proizvođače širom sveta, posebno sa Novog Zelanda, Čilea i sa severa Italije.

Ova vina karakterišu nezaboravne intenzivne herbalne arome, pre svega note trave i bosiljka, kao i ribizle, citrusa, a naročito grejpa. Kompleksna, punog tela, hrskava, vrlo mineralna i izbalansirana, ostavljaju u ustima utisak izuzetne svežine.
Apelacije u kojima se gaji: Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Reuilly, Quincy, Touraine.

Kad je srpsko tržište u pitanju, dosta stidljivo se pojavljuju vina ove regije. Povremeno bljesne neki Sancerre ili Pouilly Fumme, a što se tiče drugih apelacijja, može se reći da spadaju u egzotiku za naše poznavaoce vina.

Povremeno se pojavi i neki Rosé de Anjou, a ako imate sreće dopašće vam u ruke i neki Bonezaux.

Cene variraju od 1.390 i 1.490 koliko koštaju vina iz oblasti Pouilly Fume i Sancerre vinarije Marquise de Guolaine, do 2.600 i 2.700 koliko koštaju ista vina renomiranog proizvoðaèa Henri Bourgeoise.