12980511605929Portugal je najviše poznat po regiji Douro, ali to nije jedina vinska oblast vredna pažnje u ovoj zemlji. Regija Dão, jedna od najperspektivnijih u ovoj zemlji a i šire, reprezentuje portugalsko vinarstvo u pravom smislu – to je pravi rasadnik dobrih, zanimljivih vina koja se mogu kupiti za vrlo razumnu sumu novca. Zato i ne čudi što se u poslednje vreme ova vina redovno nalaze među najboljima na raznim listama po kriterijumu odnos cena-kvalitet

Iako ima veoma dugu tradiciju u proizvodnji vina, o čemu dovoljno govori i činjenica da je Douro jedna od prvih oblasti za zaštićenim geografskim poreklom u svetu, Portugal je dugo bio u senci vodećih sila – Francuske, Italije i Španije. Međutim, u poslednje vreme stvari počinju da se menjaju i ova zemlja je trenutno jedna od vodećih po pitanju porasta popularnosti njenih vina u svetu. Naravno, Portugal je najpoznatiji po regiji Douro, ali region Dão počinje ubrzano da joj se približava.
Regija Dão nalazi se na oko pedeset kilometara južno od reke Douro i okružena je sa tri strane planinama, koje štite ovu visoravan od hladnog i vlažnog vazduha Atlantika i daju joj blagu mediteransku klimu, idealnu za gajenje vinograda. Crvena vina su dominantna i čine više od osamdeset procenata ukupne proizvodnje regije Dão, od kojih samo ona najbolja mogu da nose oznaku Dão Nobre ili Noble Dão.
A takvih vina, najboljih, zaista ima mnogo u ovoj oblasti i često se može desiti da vam neka zaboravljena boca vina Dão pruži potpuno neočekivano uživanje, onakvo kakvo ste očekivali samo od onih najboljih iz Bordoa. U većini slučajeva proizvedena bez odležavanja u novom hrastovom buretu, a vrlo često i u buretu uopšte, ipak nude mnogo toga – često ćete u ovim vinima pronaći ono što se u Bordou opisuje kao dodir elegancije, suptilnosti, skrivenog voća i slično. Vina regije Dão krasi skoro sve ono po čemu se izdvajaju velika vina, pa tako i veoma dug potencijal odležavanja u boci, ponekad čak i više od dve decenije.
Tajna ovog kvaliteta je naravno u karakteristikama same regije, u kojoj su vinogradi prosečne starosti više od pedeset godina, skriveni i zaštićeni brdovitim krajolikom između starih i gustih borovih i eukaliptusovih šuma. Većina se nalazi na granitnim terasama i kamenitom tlu, koje vinama obezbeđuje pregršt minerala i osobenosti, što je i glavna crta karaktera vina ove oblasti. U regiji Dão postoji zaista ogroman broj proizvođača, ali većina njih, preko pedeset odsto, proizvodi veoma male količine vina (svega oko 5.000 litara).
Ukupna površina pod vinogradima je oko 20.000 hektara, od čega je veliki broj izuzetno malih vinograda, ponekad veličine i po samo nekoliko ari, koji više podsećaju na dvorište porodične kuće nego na velike vinograde kakve smo navikli da gledamo širom Evrope.
Klima je mediteranska i odlikuju je jako topla leta tokom kojih se u grožđu razvije vrlo visok nivo tanina i bojenih materija, grožđe je uglavnom veoma jake kožice, i sve te krakteristike kasnije se ogledaju u snazi i robusnosti ovih vina. Osim vrelih leta, jedna od važnih odlika regije Dão jeste i prilično velika količina padavina, oko 1.000 mm po metru, a na nekim potezima i preko 1.200 mm padavina godišnje, što obezbeđuje sjajne zalihe vode vinovoj lozi tokom vrelih dana, u vidu zadržane vlage u granitnoj i kamenitoj podlozi na kojoj se stare loze fantastično snalaze. Inače, regija se nalazi i na relativno visokoj nadmorskoj visini (od 200 do oko 800 metara iznad nivoa mora), što stvara velike temperaturne varijacije između dana i noći, obezbeđujući time čuvanje dovoljnog nivoa kiselina i slasti.
Sve ovo značilo bi da se u vinu potpuno prirodnim putem postižu kvalitetne osobine, koje bi u drugim regijama sveta bile moguće samo uz veliku dovitljivost vinara, ozbilljne vinogradarske tehnike i upotrebu već pomenutog hrastovog bureta, tako da nemojte odbacivati vina iz Dãoa samo zato što na njima ne piše barrique, jer im on nije ni bio potreban.

Što se tiče istorije vinogradarstva u ovoj regiji i Portugalu uopšte, ono datira još od vremena starih Rimljana koji su potpuno pravilno procenili da bi grožđe ovde moglo da da dobra vina; još od tih vremena, vinogradarstvo se nikada nije ugasilo. Čak i tokom privremene okupacije od strane Arapa u srednjem veku. Nakon odlaska Arapa sa Pirinejskog poluostrva, proizvodnju vina i uzgoj vinove loze preuzimaju uglavnom hrišćanski manastiri. Tokom devetnaestog veka većina vina proizvedenog u regiji Dão završavala je u izvozu širom Evrope, a posebnu ulogu ova vina imala su tokom velike štete koju je izazvala filoksera (u to doba, zbog nestašice vina, vina Dão brzo su stekla reputaciju širom Evrope).
Nakon filoksere, koja je naravno pogodila i vinare Dãoa, morao je da se zauzme novi kurs i da se prevaziđe kriza. Vinari su se orijentisali ka sortama koje daju veće prinose i na taj način pokušali da kompenzuju štetu izazvanu filokserom. Velike promene desile su se tridesetih godina prošlog veka, kada je tadašnja vlada Portugala naložila da svi vinogradari moraju da prodaju svoje grožđe velikim kooperativama. Ulaskom Portugala u Evropsku uniju proizvođači polako počinju sami da proizvode svoja vina i da sve više eksperimentišu, koristeći blagodeti podneblja i tu jedinstvenu raznovrsnost klime i zemljišta, ali još uvek se značajan deo grožđa prodaje velikim kooperativama.
Tle u regiji Dão je uglavnom granitno, mada se može naći i dosta peskovitog teroara, a ponegde i gline. Mnogi za Dão kažu da je to „Burgundija Portugala“, ali ne zbog teroara ili reljefa, već upravo zbog stila vina koji karakterišu prefinjenost i elegancija. Većina grožđa zasađenog u ovoj regiji su crne sorte, i naravno, dominiraju portugalske sorte. Najzastupljenija je touriga nacional, a može se naći još i tinta roriz (tempranillo), jaen i alfrocheiro preto. Ono što sigurno nećete naći ovde, ili bar jako teško, to su internacionalne zvezde među grožđem, poput kaberne sovinjona ili merloa. Većina vinara stvara svoja vina kao blend ili kupažu, mada ima sve više eksperimenata i sa sortnim vinima.
Vina su snažne taninske strukture, ali vrlo elegantna, suptilna, sa veoma diskretnim voćnim izrazom i jakim mineralnim i zemljanim karakterom. Veoma izbalansirana, sa svežim ukusom, dobrim kiselinama i prijatnim i zaokruženim naknadnim ukusom. Odlikuje ih i jako dug potencijal odležavanja.
Što se tiče našeg tržišta, slično kao i sa vinima Doura, možemo zahvaliti stvarno nekolicini entuzijasta koji su bili spremni da ova vina (ponekad jako teška za izgovor), ponude srpskom tržištu. Nije lako na jednom mladom vinskom tržištu započeti popularizaciju vina iz neke potpuno anonimne regije za ovdašnje prilike i strpljivo čekati da se kvalitet pronađe svoju publiku. Zahvaljujući njima ponuda portugalskih vina u Srbiji je na veoma visokom nivou i tu nimalo ne zaostajemo za, recimo, jednom Francuskom. Cene su prilično raznolike i kreću se od 800 dinara, naviše.
Trenutno su na tržištu prisutna dva proizvođača, ili quinte kako ćete nekad pročitati na etiketi, a taj naziv označava imanje ili gazdinstvo. Iz regije Dão na srpskom tržištu svoja vina nude Passarela i Quinta da Garrida, koja je i sama nekada bila deo velikog imanja Passarela u čijem je vlasništvu bilo blizu 220 hektara (to je bilo najveće imanje u Portugalu). Međutim, kako je vreme prolazilo tadašnji vlasnici nisu imali sluha za nadolazeće promene u svetu vinarstva i bili su spori i inertni, bez volje za nova ulaganja i inovacije, te su cela firma i imanje polako propadali. Tako je bilo sve do 2009. godine, kada je imanje kupio jedan od stanovnika sela Passarela. On je još kao mladić otišao u Švedsku da radi na građevini i tako pokuša da prehrani sebe i familiju koja je bila jako siromašna. Međutim, 2009. godine mu je pošlo za rukom da ogrebe srećku i dobije superpremiju od preko devetnaest miliona evra. Veliki deo novca uložio je u kupovinu i obnovu Passarele – obnovio je uglavnom opremu i podrume, ali je sačuvao stari izgled zgrada i podruma. Danas je Passarela jedan od lidera regije Dão i potpuno je oporavljena od grešaka iz prošlosti.
U našim vinotekama možete naći Passerela belo vino po imenu A decoberta (Otkriće), koje košta oko 800 dinara, istoimeno crveno vino sa cenom od 1.000 dinara i roze O Brasiliero od oko 800 dinara.
Drugo imanje čija vina se nalaze na policama srpskih vinoteka i restorana je Quinta da Garrida, a u ponudi su crveno i belo vino, po ceni od oko 850 dinara, dok odlična Reserva košta oko 1.800 dinara.