Retrospektiva beogradske nedelje vina

Belgrade Wine Week je i ove godine u Beograd doneo festivalsku atmosferu inspirisanu vinom. Publiku su, baš kao i pre dvanaest meseci, obradovale atraktivne vinske zabave, degustacije, umetničko-vinski događaji, popusti u vinotekama… Ideja festivala da se kreativno i dinamično aktuelnoj i budućoj publici približe najzanimljiviji segmenti vinske kulture kao i aktuelni vinski trendovi, ove godine realizovana je u skladu sa preporukama za sprečavanje širenja virusa tokom pandemije. Shodno tome, učesnici i posetioci mogli su da uživaju u brojnim vinskim događajima manjeg formata. Organizatori se nadaju da će naredno izdanje festivala (21−26.9.2021) biti održano u boljim uslovima i opštem raspoloženju, priželjkujući još jednu Beogradsku vinsku nedelju za pamćenje.

Iz ovogodišnjeg programa Belgrade Wine Week-a redakcija magazina Wine Style izdvaja:

Svetsko prvenstvo u prokupcu − neformalno ocenjivanje i izbor za najbolje vino na svetu sorte prokupac, pod nazivom Svetsko prvenstvo u prokupcu, na kojem je drugu godinu zaredom za svetskog prvaka proglašeno vino Breg iz berbe 2015, vinarije Doja. Drugo mesto osvojilo je novo vino 733 iz berbe 2017, nova etiketa vinarije Virtus, dok su treće mesto podelile vinarije Doja sa svojim Prokupcem iz 2017. i vinarija Toplički vinogradi sa vinom Epigenia iz 2017.

U revijalnom delu ocenjivanja, u kojem su učestvovali dugogodišnji vinski profesionalci (uvoznici, distributeri, predstavnici medija…), za najbolje vino proglašen je Prokupac kameničarka iz berbe 2018. vinarije Aleksandrović, srebrnu medalju osvojilo je vino Breg iz 2015, vinarije Doja, a bronzanu prokupac Prince rskavac iz 2018. godine, vinarije Podrum Braća Rajković.

Španska vina u srcu grada 2.0 − u organizaciji Ekonomsko-
-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije i Belgrade Wine Weeka, vina izabranih španskih vinarija predstavljena su kroz brojne radionice i degustacije, a takođe su bila dostupna i na specijalnim popustima u gradskim vinotekama, prodavnicama pića i vinskim barovima. Ideja ove višednevne promocije vina Španije u našem glavnom gradu bila je da se ovdašnjoj vinskoj publici približi bogatstvo i raznolikost španskog vinarstva.

Umetnički projekat Bitter, Sweet, Blue bio je fokusiran na povezivanje vinske i šire kulturne scene. Uz degustaciju vina vinarije Verkat posetioci ustanove kulture Stari grad (ex Parobrod) mogli su da vide presek radova desetak talentovanih umetnika mlađe generacije.

Wine sessions Gaja – posetioci vinoteke i bara Wine house 11 mogli su da se „prošetaju” kroz različita vina, podneblja, stilove i sorte koje krasi jedna osobina koju sva Gaja vina imaju – vrhunska elegancija.

Aperitivo i DJ night: specijalno veče na terasi wine bara Podrum, uz muziku DJ FY i rose vinarije Cilić iz magnum boce, zatim Cremant de Bourgogne francuske vinarije Simonnet Febvre, Condado de Haza crianza, džin Yang salt, pivo Estrella Damm… obeležila je fenomenalna atmosfera u atraktivnom ambijentu.

Izložba slika umetnika Marka Tomića – u autentičnom okruženju lokala Vinoteka bar & shop Neimar, slikar Marko Tomić predstavio je beogradskoj publici svoju novu seriju od 18 radova.

Španski aperitifEkonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u saradnji sa firmom 105 pa opet, organizovalo je jedno impresivno vinsko-gastronomsko putovanje u okviru manifestacije Španska vina u srcu grada0. Na ovom ekskluzivnom vinskom druženju i degustaciji gosti su bili u prilici da uživaju u vinima Ossian iz Ruede i Pago de Carraovejas iz Ribere del Duero, kao i u jednoj od najcenjenijih i najboljih na svetu, čuvenoj iberijskoj pršuti Cinco Jotas.

You are what you think (drink)Chianti vinoteka, odnosno uvoznička kuća Dan company, organizovala je trodnevnu seriju degustacija atraktivnih vrhunskih vina iz Srbije, Italije i Španije.

Događaji i lokacije koji su obeležili ovogodišnju Beogradsku nedelju vina:

Cerska vinska ofanziva – vinoteke Cerprometa

Španska vina u srcu Podruma − Podrum Wine art

Nedelja istarskih i dalmatinskih vina − Vino bar&shop

Korida u srcu Beograda − vinoteka Wine dog

Prokupac na popustu, Srpska kuća vina lokal 2 i Wine House 11

Hrastovina Pairing Night, Hrastovina

Otkrij ukuse Rubina! Kasina by Community Day

Veče istarskih i dalmatinskih vina uz klapu Grappa, Vino bar&shop

Jazz, vina i Stemina, Grape wine bar

Zaljubite se u španska vina! Podrum Novi wine art

Marina Cvetić u belom, Srpska kuća vina lokal 2

Skadarlijsko veče u duhu Rubina, restoran Tri šešira

Aperitif O Delice: Francuska vinarija, O Bistro delice