Grčka, zemlja-muzej, zemlja sunca, mora i maslina… nije bez razloga jedna od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija. Osim prelepih plaža i peščanih uvala, brojnih ostrva rasutim po čistom moru, blage mediteranske klime i nadasve bogate i duge istorije, u svetu postaje sve popularnija i zbog svoje vrlo kvalitetne i raznovrsne kuhinje.

Manje-više svi znamo za bitku kod Termopila i onu na Maratonskom polju, za grčke bogove, istoriju Olimpijskih igara i još mnoštvo istorijskih činjenica i mitova, ali valja znati da su u starogrčkim pesmama hrana i piće uvek bili i te kako prisutni. Hrana je za Helene oduvek bila izvor i života i filozofije, a svoju prijateljsku nastrojenost, srdačno gostoprimstvo i otvorenost duše, Grci su uvek prikazivali kroz svojevrsne rituale obedovanja. Sama gastronomija Grčke stara je oko 4.000 godina, a o njenoj bogatoj i dugoj tradiciji svedoči podatak da je prvi kuvar napisao Arhestrat još davne 330. godine pre n.e.

Tri mora koja čine ogroman morski basen spram kontinentalnog dela, u kojem su široke kotline ispresecane visokim planinama, kao i obilje sunca i toplote, činjenice su koje nam jasno ukazuju na veliku šarolikost grčke kuhinje. Sa sigurnošću možemo da tvrdimo da su kvalitet mesa, povrća, voća, ribe i morskih plodova vrhunskog kvaliteta. Zahvaljujući blagodetnoj klimi, većina namirnica uzgaja se na prirodan način, pa otuda dolaze nestvarni ukusi, mirisi i boje hrane. Kada na ovakav kvalitet namirnica dodamo začine i maslinovo ulje, možemo da očekujemo gastronomsko savršenstvo.

Osim veoma ukusnih vegetarijanskih jela, mesni i riblji specijaliteti su izuzetno raznovrsni i popularni − od raznih kravljih, ovčijih i kozjih sireva, vrhunskog maslinovog ulja, čuvenih egejskih makarunesa sa karamelizovanim lukom, pa jagnjećeg i kozjeg mesa punjenih pšenicom, sarmica od vinove loze i pirinča, musake, specijaliteta od ribe i morskih plodova pripremanih na brojne načine, pa do mirisnih poslastica od agruma, meda, suvog i koštunjavog voća. Pošto je zbog prilično nepovoljne ekonomske situacije Grčku napustio veliki deo populacije, gastronomija čarobne zemlje prisutna je svuda u svetu i postaje sve popularnija, tako da grčko maslinovo ulje, suvlaki, giros i tzatziki salata, nisu više jedine asocijacije na ovu kulinarsku destinaciju.

Kada negde poručite giros ili pohovane lignje, setite se koliko još bogatstva nudi grčka gastronomija. Poigrajte se grčkom kuhinjom i uživajte. Za početak, kroz ova tri tradicionalna jela.

 

Grčki pitas

Namirnice za 4 osobe:

4 kom pitas hleba (isto što i tortilja)

0,8 kg pilećih bataka i karabataka bez kostiju

0,4 kg crvenog luka

0,05 kg belog luka

So

Biber

Origano

0,05 l maslinovog ulja

0,35 kg tzaziki preliva

0,8 kg krompira

0,1 kg zelene salate

0,08 kg šalota

0,3 kg paradajza

Fond od povrća

0,15 kg kuvanog paradajza

0,12 kg maslina

Način pripreme:

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti pileći batak i karabatak sečen na rezance. Kada bataci porumene, dodati luk isečen na rebarca, beli luk, začiniti i dinstati uz stalno nalivanje povrtnog fonda. Na grilu opeći pitas, prethodno potopljen u povrtni fond i namazati ga tzatziki prelivom, a zatim poređati listove zelene salate, dinstanu piletinu, šalot na kolutove, paradajz na ploške i sve uviti u pitas. Rolovani pitas iseći ukoso i servirati na tanjiru uz dodatak prženog krompira, maslina, tzaziki preliva i kuvanog domaćeg paradajza.

Pileći suvlaki sa musakom od luka i tzatziki prelivom

Ražnjić

Namirnice za 4 osobe:

1 kg pilećeg mesa bez kostiju (file i pileći batak i karabatak)

0,4 l grčkog jogurta

0,2 kg tikvica

0,2 kg ešalota

0,2 kg crvene paprike

0,2 kg zelene paprike

So

Biber

Origano

0,05 l maslinovog ulja

Način pripreme:

Meso iseći na krupnije komade, utrljati sa začinima i ostaviti 24 h u jogurtu da odleži u frižideru. Sa mesa skinuti višak jogurta, pa ređati meso na ražnjiće naizmenično sa povrćem. Ražnjiće preliti maslinovim uljem, pa pržiti na roštilju ali tako da meso postane sočno.

 

Musaka od luka

Namirnice za 4 osobe:

1 kg krompira

0,5 kg crvenog luka

0,05 kg belog luka

Origano

So

Biber

2 kom jajeta

0,2 l mleka

0,05 l maslinovog ulja

Način pripreme:

Krompir oljuštiti i iseći na tanke ploške. Oljuštiti luk, iseći ga na rebarca i propržiti na maslinovom ulju, začiniti i dodati beli luk. U pleh za pečenje naizmenično ređati krompir i dinstani luk. Prekriti papirom za pečenje i peći u pećnici dok krompir ne postane mekan. Krompir zaliti rojal masom od jaja i mleka i vratiti u pećnicu da porumeni odozgo.

 

Tzaziki preliv

Namirnice za 4 osobe:

0,24 kg kisele pavlake

0,1 kg svežeg krastavca

0,03 kg belog luka

Vveza sveže mirođije

So

Biber

0,03 l malinovog ulja

Način pripreme:

Oljuštiti krastavac i izrendati ga na krupnije rende, a ako krastavac ima krupnije seme, odstraniti ga. Sjediniti krastavac, pavlaku, maslinovo ulje, sitno seckani beli luk i sitno seckanu mirođiju, a zatim sve začiniti. Izmešati sve sastojke i ostavimo u frižider da odstoji 1 h.

Grilovane ražnjiće poslužiti uz musaku od luka i tzaziki preliv.

 

Portokalo pita

Tradicionalna grčka pita od pomorandže, prelivena sirupom. Možete je naći u svim tradicionalnim grčkim pekarama ili tavernama.

Namirnice:

500 g kora za pitu
4 jaja
125 g šećera
400 grčkog jogurta
280 ml ulja
3 kašike izrendane kore pomorandže
2 kašike arome vanile
20 g praška za pecivo

Sirup
800 g šećera
400 ml soka od pomorandže
1,2 l vode
2 štapa cimeta
2 pomorandže na kolutove

Način pripreme:

Kore najpre dobro osušiti i zdrobiti na sitno. Mutiti jaja i šećer oko 5 minuta, dodati jogurt i polako dolivati ulje. Ubaciti i koru od pomorandže, vanilu i prašak za pecivo. U ovaj fil ubaciti iscepkane kore i promešati. Izručiti ih u tepsiju i peći na 180 stepeni C oko 45 minuta.

Priprema sirupa:

Šećer, sok od pomorandže i vodu prokuvati na najjačoj temperaturi, a kad prokuva dodati cimet i koture pomorandže i lagano kuvati.

Hladnu pitu preliti vrućim sirupom, a može dodatno i glazurom od čokolade.