Broj:

Nakon što je vinarija Janko, tačnije njeno vino Stari zavet osvojilo prvo zlato za Srbiju na čuvenom takmičenju Decanter World Wine Awards i ujedno trofej za najbolje crveno vino istočne i centralne Evrope, Smederevo je posle više decenija ponovo dospelo u epicentar srpske vinske scene. Otada, proširujući sortiment i unapređujući proizvodnju, vlasnik ove vinarije Dragan Vasić Janko kao da poručuje da velike stvari iz vinarije Janko tek dolaze.

Janko je?

Janko je moj nadimak iz detinjstva, tako da mali broj ljudi zna da je moje pravo ime Dragan.

Prvo vino koje je izašlo iz vinarije Janko bilo je?

Zapis beli iz 2006. godine.

Koliko je i na koji način priznanje za Vaše vino Stari zavet iz 2011, koje je na Decanterovom ocenjivanju osvojilo prvu zlatnu medalju za vinsku Srbiju, kao i trofej za najbolje crveno vino jugoistočne Evrope, značilo za vinariju i za Vas lično?

Stari zavet iz 2011. tada nije bio u prodaji, tek posle tog priznanja na Decanteru se pojavio na tržištu i za svega nekoliko meseci je prodata sva količina, praktično bez ikakve promocije. To je bio dovoljan dokaz da dobro radim svoj posao i odlična satisfakcija da nastavim u istom pravcu.

Pomenute nagrade načinile su od Vaše vinarije jednog od najboljih promotera domaćeg vinarsva, ali s druge strane, to je verovatno bila i neka vrsta opterećenja, s obzirom na to da ste postavili vrlo visoke standarde po pitanju kvaliteta vina?

Postojala je neka vrsta opterećenja, međutim, vina koja su u tom periodu odležavala bila su jako dobra, tako da sam to brzo prevazišao.

Vino kojim ste najviše zadovoljni u dosadašnjoj karijeri?

Svakako je to Stari zavet iz 2011, međutim, Zlatno runo iz 2019. pokazuje potencijal da može da ga prevaziđe.

Šta prema Vašem mišljenju čini stil vina vinarije Janko?

Izuzetna aromatika, svežina i mineralnost.

Koja vinska sorta zadaje najviše glavobolje vinariji Janko?

Traminac.

A sa kojom se najlakše nosi?

Sa merloom.

Koja berba je bila najbolja za Vašu vinariju?

Berba 2011.

Koliko je za Vas značajan rad sa autohtonim sortama?

Najvažniji je, zato što one otvaraju vrata izvozu.

Koliki je potencijal prokupca u kontekstu vrhunskih vina?

Postoji potencijal, iz godine u godinu je sve veći, tako da za nekoliko godina očekujem ozbiljne nagrade.

A smederevke?

Ona ima manji potencijal, ali verujem da ćemo s vremenom izvući maksimum iz nje i da ćemo možda uspeti da proizvedemo vrhunsko vino.

Ko je prema Vašem mišljenju važniji saveznik prokupcu – vinograd ili podrum?

I vinograd i podrum, podjednako.

Koje su najvažnije karakteristike smederevskog prokupca i po čemu se on razlikuje u odnosu na župski ili toplički?

Smederevo je topliji region i to se oseća u vinima. U poslednje tri berbe imamo dosta džemastih nota, tako da je to osnovna razlika.

Šta su specifičnosti mikrolokaliteta na kojem se nalaze Vaši vinogradi?

Izuzetno, specifično zemljište, kao i velike temperaturne razlike između dana i noći.

Najveće vrline srpskog vinarstva su?

Veliki napredak za vrlo kratko vreme.

Najveće mane srpskog vinarstva su?

Mladi vinogradi i prerano puštanje vina u promet, posebno crvenih.

Kako vidite njegovu budućnost u narednih pet do deset godina?

Očekujem veliki broj kvalitetnih vina i ekspanziju izvoza.

Kako vidite vinariju Janko i njena vina u narednih pet do deset godina?

Kao zaokruženu celinu, sa ozbiljno dobrim vinima i odličnom turističkom ponudom.

Vino nekog od Vaših domaćih kolega koje Vam se posebno dopada?

Trijumf gold vinarije Aleksandrović.

Najbolje vino koje ste probali u životu bilo je?

Tenuta Nuova Casanova di Neri Brunello di Montalcino.

Od onih koje ste posetili, koja vinarija je ostavila najjači utisak na Vas?

Vinarija Zvonko Bogdan.