Na degustaciji vina Imperator iz berbe 2018, održanoj u vinoteci Wine&Pleasure, predstavljen je kompletan portfolio ove vinarije. Uz zanimljivu komparaciju sa nekim etiketama iz prethodne berbe, highlight večeri bila su dva sortna Imperatorova vina – sovinjon blan Claudius i pino noar Decivs iz berbe 2018.

Bela vina Traminac i Valerius (rajnski rizling) publici su već bila dobro poznata, ali pravo iznenađenje, nadasve pozitivno, bilo je belo vino iz berbe 2018 – sovinjon blan Claudius. Iako fermentisao u tankovima od inoksa, na trenutke deluje kao da je fermentisao u najfinijem drvetu, verovatno i zbog toga što je primenjen postupak spontane fermentacije. Nežna kombinacija začinskih i delikatnih herbalnih tonova čine ovaj sočan sovinjon blan vrlo specifičnim i verovatno mu neće biti potrebno mnogo vremena da pridobije naklonost šire publike.

Poseban trag na degustaciji ostavio je i pino noar Decivs iz iste berbe. Vrlo svetle rubincrvene boje, na mirisu pleni svežim notama crvenog voća, uz delikatne zemljane i začinske tonove. Vrlo živih kiselina i, što bi se reklo, izraženog nerva, sa svilenim taninima, stilski je prilično podsetio na one fine pino noare iz Burgundije i ostavio prilično dobar utisak, iako je degustiran samo uz domaće kiflice; nema sumnje da će uz tartar biftek ili pačetinu ispoljiti svoje najbolje karakteristike.

Kako su glavna tema degustacije bila vina iz berbe 2018, degustiran je i Maximianvs iz ove berbe. Izuzetno voćna, ova bordocrvena kupaža sorti merlot, malbec, cabernet sauvignon, cabernet franc, deluje kao da je spremna za tržište, ali iz vinarije su poručili da se to neće desiti pre jeseni 2022. U poređenju sa kolegom iz berbe 2017, koji je već na tržištu, ovo vino delovalo je nešto robustnije i kompleksnije, pa je ideja da i dalje odležava delovala prilično razumno gostima na degustaciji.

Na kraju je napravljen i mali osvrt na poslednju berbu koja je trajala sve do početka novembra. Rodilo je svih devet hektara zasada, pa je dosadašnja proizvodnja vinarije Imperator od petnaestak hiljada boca godišnje, skoro duplirana ove godine. Pojačanje u količinama dobile su crvene kupaže Maximianvs i Qvintillvs, kao i sortni Decivs i Claudius. Sa nestrpljenjem se iščekuju vina lokalnih sorti, iz novih zasada, kao što su sila, prokupac, grašac i vranac.

Kako bi potvrdili autentičnost svoje proizvodnje, gostima su prezentovani i potvrda Ecocerta i organski sertifikat za grožđe i vino i za ovu berbu. Odluka Demetera za prvi biodinamički sertifikat u Srbiji i dalje se čeka, a iz Imperatora su poručili da veruju da će ubrzo dobiti odgovor inspekcije, a svakako pozitivan, kao i da je stari deo vinograda sto odsto spreman, jer oni biodinamiku primenjuju već čitavu deceniju. Što se tiče mladih zasada, trenutno su u periodu konverzije za Demeter sertifikat.

Kako god… a dok se to ne desi, publika će i dalje moći da uživa u čarima Imperatorovih organskih vina.