Vinska ponuda koja se ne odbija

Krajem septembra beogradski hotel Moskva ugostio je predstavnike dve ugledne sicilijanske vinarije – Maduado i Cambria. Tom prilikom organizovan je masterclass, na kojem su predstavnici ovih vinarija vinskim profesionalcima predstavili šest svojih vina, uz stručno vođenu degustaciju. Organizator ove manfestacije, Italijanska privredna komora za Srbiju i Crnu Goru iz Milana, nakon Beograda, predstaviće ove vinarije i crnogorskim ljubiteljma vina u Podgorici.

 

Opšti utisak bio je da se u svim vinima oseća specifičan uticaj sicilijanske klime, a naročito njenog vulkanskog zemljišta, oslikanog kroz veliku dozu mineralnosti koja je provejavala kroz sva vina.

Vinarija Cambria predstavila se kroz lokalnu sortu nocera iz regiona Mesina, koja je u svoje tri potpuno različite intepretacije – penušavoj, passito i grand cru (odležaloj), dočarala svu moć jedne lokalne sorte na svom terenu.

S druge strane, vinarija Maduado pokazala je veliku raskoš sicilijanskog tla, naročito njegovu mineralnost, kao i želju da se na autentičan način iskaže kroz vinski integritet lokalnih sorti, kao što su carricante, cattarto, nero d’ avola, frappato

Osim specifičnog, autentičnog karaktera, sva predstavljena vina pokazala su i zavidan kvalitet, tako da se može reći da je ova degustacija bila samo još jedna demonstracija ogomnog vinskog potencijala Sicilije.

ETNA BIANCO
SICILIA ILLUSTRATA ‒ 2021
Sorta: Carricante 70% Catarrato 30%

Slamnatožute boje, sa intenzivnim aromama belog cveća i mineralnim notama, prijatne svežine voćnih kiselina i veoma dopadljive aromatične završnice sa naznakama nota belog voća.

 

CERASUOLO DI VITTORIA
SICILIA ILLUSTRATA – 2018
Sorta: Nero d’Avola (60%) Frappato (40%)

Rubincrvene boje, sa dominantnim aromama crvenog voća, kao i notama šljive, čokolade i duvana. Snažno i elegantno vino, mediteransko, duge i opojne završnice.

SYRAH
SICILIA ILLUSTRATA – 2021
Sorta:  100% Sirah IGT

Tamnocrvene boje, sa intenzivnim aromama crnog bobičastog voća uz diskretne tonove sladića. Na ukusu harmonično, sočnih tanina sa aromatičnom voćnom završnicom.

 

FIN CHE VENGA
NOCERA BRUT ROSE – 2017
Sorta: 100% Nocera in purezza

Dopadljive ružičaste boje. Aromatski profil složen je u trianglu tonova ličija, crvene ribizle i grejpfruta, kroz koji se fino prepliću cvetne i note citrusa. Ukus je pun svežine, uz blagu taninsku notu, što pojačava osećaj prijatnosti i vino čini zanimljivijim. Prilično dugotrajnog ukusa, sa citrusnim obrisima i mineralnom završicom.

KIO
NOCERA PASSITO ‒ 2017
Sorta: 100% Nocera in purezza

Intenzivne rubincrvene boje sa granitnim odsjajem. Vino izuzetne aromatike, sa snažnim voćnim aromama, pre svega notama crnih višanja, džema od kupina i suvih šljiva. Kompleksnosti doprinose i začinski tonovi vanile, crne čokolade i karamele, dok je završni ukus bogat notama balzamika.

 

MASTRONICOLA NOCERA
GRAN CRU COLLINE FURNARESI ‒ 2014
Sorta: 100% Nocera in purezza

Duboke rubincrvene boje. Na mirisu kompleksno, sa dominantnim voćnim notama borovnice i kupine, koje ostavljaju prostor i za lagane i diskretne note čokolade, kedrovine i dima u pozadini. Čvrste strukture, vino ujedno i mekano i svilenkasto. Kroz dugotrajnu završnicu prodiru note zrelog crvenog voća.