U organizaciji udruženja Vina Makedonije, a u saradnji sa Balkanskom vinskom mrežom i proizvođačima vina od vranca i vinskim stručnjacima iz regiona, četvrti put zaredom organizovan je Svetski dan Vranca, manifestacija koja za cilj ima promociju vina od ove sorte i to iz čitavog regiona.

 

Glavni događaj održan je u Edukativnom centru M6 u Skoplju, uz dinamičan program i degustacije vina od vranca iz Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore. Kroz razne panele i degustacije, publici su predstavljena nova saznanja u vezi sa vrancem kao sortom, predstavljene su njegove jedinstvene karakteristike i potencijal, a razmenjivala su se i mišljenja o potencijalno najboljoj strategiji za plasman vina proizvedenih od lokalnih autohtonih sorti na svetsko tržište.

Na početku ovogodišnjeg Svetskog dana Vranca Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka udruženja Vina Makedonije, rekla je da ova manifestacija ima veliki značaj za ceo region i da se kroz promociju vranca promoviše i kompletna vinska industrija Balkana.

U okviru ovogodišnje manifestacije tradicionalno je dodeljena titula “Ambasadora Vranca”, čiji su nosioci Tomas Curtis, Master of Wine, kao i posthumno Filip Kambi, čuveni enolog koji je radio na razvoju i promociji vranca. Poseban deo obeležavanja Svetskog dana Vranca bio je posvećen Salonu vina, na kome su ljubitelji vina entuzijasti mogli da degustiraju više od 50 vina od sorte vranac.