Tradicionano, krajem godine magazin Wine Style objavljuje listu najatraktivnijih srpskih vina, odnosno onih koja su izazvala najveću pažnju i publike i profesionalaca. Na listi se našlo nekoliko noviteta, kao i onih već poznatih etiketa čija su neka posebno dobra izdanja, odnosno berbe, bila vanredno kvalitetna.
SAGMEISTER / KEW
Sorta: furmint
Berba: 2019.
Odležavanje: hrastova burad
Alkohol: 13,5%
Prosečna maloprodajna cena: 3.000 din.
Principi prirodnog vinarstva posvećeni jednoj moćnoj sorti. Preciznost, kompleksnost i nesvakidašnje duga završnica, oslikavaju furmint u vrhunskom izdanju. Neobična sorta za domaće vinograde i još neobičniji stil vina.
MADŽIĆ / THE MERLOT
Sorta: merlot
Berba: 2019.
Odležavanje: 12 meseci barik (srpski hrast) i 12 meseci bačve od 1.500 l (srpski hrast).
Alkohol: 15%
Prosečna maloprodajna cena: 1.900 din.
Elegancija i izražena voćnost, dobijeni uz minimalne intervencije u podrumu, ali veliku pažnju u vinogradu. Jedan opojan merlo, kakav već dugo nedostaje našem tržištu. Prijatno iznenađenje pristiglo iz jedne mlade vinarije.
IMPERATOR / ESTA
Sorta: pinot noir
Berba: 2022.
Odlezavanje: sur lie, inoks, 8 meseci
Alkohol: 13.5 %
Prosečna maloprodajna cena: 1.950 din.
Imperator, jedna od najozbiljnijih domaćih vinarija u segmentu organskih vina pokazala je da pinot noir ima veliki potencijal na Fruškoj gori. Svež, elegantan rose, čistih i jasnih aroma sa standardnom primamljivom voćnošću dobrih pinoa iz umerenih klimata.
EDEN / SAUVIGNON BLANC BARRIQUE
Sorta: sauvignon blanc
Berba: 2021.
Odležavanje: 6 meseci barik i bačve
Alkohol: 14%
Prosečna maloprodajna cena: 1.500 din.
Iako smo već naviknuti na dobre sovinjone iz Šumadije, ovaj Edenov ponudio je nešto novo – zrelost, dobro izbalansiranu sa blagim uticajem barika. Istovremeno i sovinjonski sveže i pitko, ali i nešto čvršće strukture.
VINARIJA ZVONKO BOGDAN / ECLATER
Sorta: chardonnay
Berba: 2018.
Način proizvodnje: tradicionalni champagne metod
Odležavanje: devet meseci na talogu u burićima nakon prve fermentacije, a zatim 46 meseci u boci nakon sekundarne fermentacije. Degoržiranje: maj–jun 2023.
Alkohol: 11%.
Prosečna maloprodajna cena: 3.500 din.
Vino koje je dalo novu dimenziju domaćoj penušavoj vinskoj sceni, u smislu i kvaliteta i stila. Karakteriše ga izražen sklad sortnih karakteristika i uticaja različitih tehnika u proizvodnji. Obilje jasnih aroma i svežine i vrlo intenzivna i postojana završnica daju mu potencijal za dalje odležavanje, mada je u odličnoj formi i sada.
CILIĆ/ MANIFEST
Sorta: sauvignon blanc
Berba: 2021.
Odležavanje: 12 meseci barik (srpski hrast)
Alkohol: 15 %
Prosečna maloprodajna cena: 8.000 din.
Cilić je u samom početku „kupio“ vinsku publiku sovinjonom, u čemu nema baš mnogo dostojnih rivala u Srbiji. Ovo vino jedna je od njegovih boljih izvedbi, u kojoj je svoje veliko tehnološko znanje udružio sa jednom odličnom godinom. Izuzetno kompleksno i intenzivno vino, raskošne sovinjonske aromatike. Dovoljno sovinjonski, a dovoljno autentično.
VIRTUS / MARSELAN
Sorta: marselan
Berba: 2020.
Odležavanje: 18 meseci u bariku
Alkohol: 14,5 %
Prosečna maloprodajna cena: 1.400 din.
Marselan je i dalje egzotika u srpskim vinogradima, a Virtusovci su već u prvim berbama uspeli da dobiju jedno ozbiljno vino od ove sorte. Konstantnost u kvalitetu iz berbe u berbu, vrlo dobar odnos cena-kvalitet i stil vina, koje istovremeno odiše i svežinom i punoćom, zadovoljava širok krug publike.
VERKAT / Malvazija Barrique
Sortni sastav: malvazija istarska
Berba: 2021.
Odležavanje: 6 meseci barik (mađarski hrast)
Akohol: 13,5 %
Prosečna maloprodajna cena: 1850 din.
Epidemija malvazije polako zahvata i domaće vinograde, a da se tome valja radovati dokaz je i ova blago barikirana malvazija koja podjednako dobro može da zadovolji ukuse i onih željnih svežine i onih željnih punoće i onog finog kremastog dodira.
ALEKSIĆ / KARDAŠ LIMITED EDITION
Sorta: cabernet sauvignon
Berba: 2021.
Odležavanje: 15 meseci barik
Alkohol: 15%
Prosečna maloprodajna cena: 1.500 din.
Sestre Aleksić odavno su već u prvom ešalonu srpskog vinarstva, u čemu ih dobrim delom drži i ovo vino. Jedan zreo, južnjački kaberne, pun voćnosti sa obiljem zrelih tanina, na najbolji način oslikava veliki vinski potencijal juga Srbije.
LASTAR / PINOT NOIR
Sorta: pinot noir
Berba: 2019.
Odležavanje: 12 meseci barik, 24 meseca boca
Alkohol: 15%
Prosečna maloprodajna cena: 2.400 din.
Lastar se u početku pomalo i mučio sa pinoom, ali trud se ipak isplatio, što je najbolje pokazala berba 2019. Zreo, koncentrovanih aroma i sa dovoljno svežine, ovoga puta odlično se pokazao tokom odležavanja i tako svrstao u rang najboljih domaćih vina od pino noara.
BIKICKI / UNCENSORED
Sortni sastav: traminac
Berba: 2021.
Odležavanje: godinu dana u bačvama (500 l, srpski hrast)
Alkohol: 14.5%
Prosečna maloprodajna cena: 2.300 din.
Traminac sa Fruške gore odležao u hrastovoj buradi i organska proizvodnja – već zvuči dovoljno primamljivo. Ako se još zna da ovo vino dolazi iz vinarije Bikicki, jedne od najagilnijih u organskom segmentu, onda i ne čudi što iz berbe u berbu ovo vino uvek pokazuje notu više.
TEMET / ERGO CRVENO
Sorta: prokupac, cabernet sauvignon
Berba: 2017.
Odležavanje: cabernet sauvignon u francuskom bariku (1/3 nov), prokupac u petstolitarskim francuskim buradima.
Alkohol: 15%
Prosečna maloprodajna cena: 2.900 din.
Ovo vino već nekoliko godina pokazuje konstantan kvalitet, u jednoj, samo na prvi pogled ne baš idealnoj kupaži. Vrlo kompleksno i intenzivno, ovo vino je dokaz da je prokupac i te kako sposoban da u igri sa robusnijim kolegama bude ravnopravan takmac. U ovom slučaju, moglo bi se reći i idealan partner.
KOVAČEVIĆ / SAUVIGNON BLANC – EDICIJA S
Sorta: sauvignon blanc – organic
Berba: 2022.
Odležavanje: 6 meseci deo vina odležava u velikim bačvama, a deo u buradima od 500 litara.
Alkohol: 13,5%
Prosečna maloprodajna cena: 1.800 din.
Kovačević je pre nekoliko godina započeo svoju organsku avanturu na Fruškoj gori, a koja je najuzbudljiviju epizodu ispisala u ovom vinu. Dovoljno prepoznatljivih sovinjonskih karakteristika, a opet dovoljno jasnog i dobro doziranog uticaja barika. Vrlo specifično, karakterno vino koje listi domaćih sovinjona daje dodatnu notu.
MATALJ / BUKOVSKI CUVEE
Sorta: 70% prokupac, 30 % začinak
Berba: 2019.
Odležavanje: 18 meseci u korišćenim buradima od srpskog hrasta
Alkohol: 13.5%
Prosečna maloprodajna cena: 2.200 din.
Interesantna kupaža prokupca i začinka, jedne zaboravljene domaće sorte koja se nekad koristila samo da bi pojačala boju, ali u ovom vinu pokazuje da može da doda i više od toga. Vrlo živahno i pitko vino specifičnih aroma i karaktera, odvelo je ovu vinariju u jedan novi segment.
DOJA / BREG PROKUPAC
Sorta: prokupac
Berba: 2019.
Odležavanje: dve godine u francuskom bariku, godinu dana u boci
Alkohol: 14.5%
Prosečna maloprodajna cena: 3.900 din.
Sa ovim vinom prokupac je otišao najdalje i pokazao onu manje poznatu stranu – da i te kako može da bude korpulentan i kompleksan, čime je iskoračio iz zone pitkih, laganih i prijatnih voćnih vina za svakodnevnu konzumaciju. Dokaz da nije samo Župa „raj za prokupac“.
RADOVANOVIĆ / CHARDONNAY SELEKCIJA
Sorta: chardonnay
Berba: 2021.
Odležavanje: 12 meseci barik
Alkohol: 14%
Prosečna maloprodajna cena: 1.900 din.
Ako govorimo o barikiranim šardoneima, onda posebno mesto pripada ovom vinu, i tako je svake godine. Idealno uklopljen uticaj odležavanja u burićima i primarni karakter vina. Podseća nas da Mija Radovanović nije samo majstor crvenih vina i ne bi se postideo ni pred nekim mnogo skupljim kolegama iz Burgundije.
VLADIMIR / PLATO
Sorta: merlot
Berba: 2017.
Odležavanje: 24 meseca u novim baricima, 30 meseci u bocama.
Alkohol: 15%
Prosečna maloprodajna cena: 7.400 din.
Raskošniji brat vina 1 hektar, jedan punokrvni merlo. Kompleksan, sočan i zrelih, koncentrovanih aroma od grožđa sa najbolje, mikroparcele ovog inače malog vinograda, pokazao je da Šumadija ima ogroman potencijal kad je merlo u pitanju. Vino sposobno za dugo odležavanje.
TARPOŠ / CHARDONNAY
Sorta: chardonnay
Berba: 2022.
Odležavanje: inox, 4 meseca na talogu
Alkohol: 13.0%
Prosečna maloprodajna cena: 1.400 din.
Jedan vrlo svež, šumadijski šardone sa dovoljno karaktera, koji dokazuje da šardone ne mora nužno da bude barikiran da bi dostigao visok kvalitet. U novoj eri ove vinarije, ovo će verovatno biti jedan od njenih zaštitnih znakova. Vrlo prijatno iznenađenje, osvežavajuće u svakom smislu.
ERDEVIK / GRAND TRIAGNON
Sorta: cabernet sauvignon 49%, merlot 34%, shiraz 17%
Berba: 2019.
Odležavanje: barik (80% francuski hrast, 10 slavonski i 10% američki).
Alkohol: 16%
Prosečna maloprodajna cena: 2.400 din.
Tri sorte i tri vrste drveta u kojima je odležavalo, rezultirali su vinom koje se može svrstati u red onih za svačiji ukus ili univerzalnih vina. Svega dovoljno, ali ničega previše, tako bi se u najkraćem mogla opisati ova dobro izbalansirana kupaža, u kojoj je čak i vrlo visok procenat alkohola dobro integrisan.
LEGAT 1903 / VIOGNIER
Sorta: viognier
Berba: 2021.
Odležavanje: na talogu 70 dana, potom 30% vina u novim francuskim baricima 8 meseci, a 70% vina u inoksu 8 meseci.
Alkohol: 14%
Prosečna maloprodajna cena: 2.600 din.
Britko i sveže, na prvi pogled lagano ali veoma strukturalno i kompleksno. Znalački „upakovano“, moderno vino vrlo specifične, izražene, one „vionjeovske“ aromatike i opojne, mineralno-voćne završnice. Više nego uspeo eksperiment sa ovom sortom na našem podneblju.
ĐURĐEVIĆA LEGAT / DO NEBA I NAZAD
Sorta: pinot grigio 70%, muscat otonel 30%
Berba: 2021.
Alkohol: 13%
Prosečna maloprodajna cena: 1.000 din.
Ova mlada vinarija već iz prve berbe uspela je da plasira jednu vrlo interesantnu, za naše uslove krajnje neobičnu kupažu pristojnog kvaliteta, u kojoj su primamljive i prepoznatljive muskatne arome nošene svežinom pino griđa.
Leave A Comment