Svečanim orezivanjem vinograda u Lepovu vinarija Tikveš proslavila je praznik Sv. Trifuna, a događaju su prisustvovali brojni gosti – predstavnici institucija, diplomatskog kora, saradnici vinarije i vinogradari.

Ovogodišnju manifestaciju obeležilo je uvođenje ESG standarda u rad vinarije, čijom je implementacijom Tikveš postao jedina vinarija u regionu koja je u svoje poslovanje uvela ove nove progresivne aktivnosti i kulturu, dodatno ulažući u brigu o životnoj sredini.

Obraćajući se gostima, nova generalna direktorka vinarije Tikveš Branka Slaveska istakla je posvećenost ove vinarije razvoju vinske industrije u regionu, kao primer ostalim privrednim subjektima u industriji.

„Proizvodnja kvalitetnog vina je imperativ u radu Tikveša. To se može postići samo primenom savremenih praksi i tehnologija, primenom nauke i, što je najvažnije, postavljanjem i praćenjem najviših standarda u poslovanju. Uvođenje ESG standarda za nas i naše saradnike znači dodatni podsticaj za rast kompanije, ali i pozitivan uticaj na društvo u celini“, rekla je Slaveska, naglasivši da Tikveš oseća dužnost da ulaže u trasiranje puta za osvajanje svetskog tržišta i izgradnju imidža.

Primenom novih standarda i tehnologija Tikveš dokazuje da je fokusiran na potpunu transformaciju ka „zelenoj“ vinariji, i u okviru ovog procesa proizveo je i svoje prvo organsko vino, iz vinograda Lepovo, koristeći najsavremenije naučne metode, kao i veštačku inteligenciju u cilju zaštite vinograda i obezbeđivanja kvalitetnog grožđa. Ovim pristupom Tikveš nastoji da utiče na intenzivniju zaštitu životne sredine, smanjenje otpadnih voda, kao i smanjenje emisije CO2, a takođe i povećava ulaganje u obnovljive izvore energije kroz ugradnju fotonaponskih uređaja. Istovremeno, sve ovo deli sa svojim kooperantima i drugim zainteresovanim stranama u industriji.

Kao društveno odgovorna kompanija, vinarija Tikveš u svom celokupnom poslovanju posvećena je minimiziranju uticaja na životnu sredinu, podržavajući lokalno korporativno upravljanje.