Posle četiri meseca evo nas na kraju obroka. Biće da je ovo najduži obrok u istoriji, ali nadam se da je vredelo družiti se toliko dugo. Dakle, došli smo do dezerta.

Iako neki tvrde da se kultura obedovanja prepoznaje po tome šta se pije uz dezert, ja u to ne verujem, ali moram da napomenem da je izuzetno prijatno popiti času vina uz slatkis. Ipak, sigurno je da, ukoliko se odlučite da dezert pojedete uz času dobrog vina, morate da znate koje vino da izaberete. Najjednostavnije je slaganje slatkih, poluslatkih i pojačanih vina sa dezertom, jer u tom slučaju jedino bi trebalo da se vodi računa o nivou slasti hrane i vina. Na primer: ako slatki rizling iz Australije pijete uz čokoladni mus ili baklavu, nivo slasti će biti toliko visok da će vam verovatno biti loše. Ali, ako isti rizling pijete uz krempitu dobićete veoma dobar spoj, zbog toga što je nivo slasti u krempiti prilično nizak, dok je kremasta tekstura odgovarajuca teksturi vina. U ovom slučaju čak će i arome biti veoma komplimentarne, barem što se tiče mog ukusa.

Uz dezerte možete da koristite i suva vina, kao i destilate. No, u tom slučaju morate dobro da poznajete ukuse i hrane i vina kako ne bi napravili neprijatnu kombinaciju. Na primer: Fontaloro Chianti bi bio izuzetno lep par sa black forest tortom ili čokoladnim musom sa višnjama, ali zato ne bi bio dobar spoj sa običnom mlečnom čokoladom. Takođe, konjak Martel V.S.O.P. bi mnogo lepše išao uz belu čokoladu nego uz crnu, zbog gorčine koju ima crna čokolada, a koja ne bi odgovarala ukusu Martela V.S.O.P. Doduše, gorčina se ne bi složila ni sa ukusnim aromama koštunjavog voća koje mogu da se prepoznaju u tom konjaku.

Iako ću vam preporučiti određeno slaganje dezerta i vina, kao i nekih drugih pića, ipak bih vam preporučio da se za početak u vašim kombinacijama držite slatkih i pojačanih vina, a da vinskim konobarima dozvolite da vam preporuče kvalitetno slaganje ostalih stilova vina ili drugog pića.

Dobar primer za to da dezert ne mora uvek da se upari sa slatkim vinom su voćne korpice sa jagodama. Vrlo dobar par u suprotnom ukusu uz taj slatkiš bilo bi penušavo vino iz Španije Campo Viejo Cava Rose ili ružičasto vino iz portugala Casal Mendes gde gde bi se svežina kiselina i arome črvenog voća jako lepo složile sa srednje izrazenom slasti u korpici. Ako ipak vise volite konvencionalna vina, onda bih vam preporučio muskatno poluslatko vino iz Slovenije Galileus Tilia ili poluslatki Kereskedohaz Furmint kasne berbe. Porto je, recimo, prelep izbor za čokoladni mus, a sa našeg tržista bih vam preporučio Osborn LBV 2000 ili Cruz Ruby. Oni kojima je posle večere ostala koja čaša Dajicevog Gamea iz barika, Radenkovićevog Carigrada, Ivanovićevog Prokupca ili možda Moulin a Vent „Les Michelons“ Louis Latoura mogu to vino da upotrebe uz ovaj slatkiš kao jako lep par u suprotnom ukusu. Naši tradicionalni dezerti kao što su baklave ili tulumbe mogu da se slože sa poluslatkim vinom kao što je Seherezada ili sa krem serijem kao sto je Bristol, mada ne bi trebalo odbačiti ni tradicionalno piće uz te slatkiše – limunadu, za sjajno slaganje u suprotnom ukusu. Dobar izbor za voćne dezerte kao što su tufahije, pita od jabuka ili posirane kruske bio bi Kis ili Aleks Bermet, Kereskedohaz-Tokaj Aszu 3 puttonyos ili Lindemansov Botritisovani Rizling iz 1995. godine, kao i botritisovani Chanin Blanc iz Bonnezeaux regiona u dolini Loare. Ružičasti šampanjac kao što je Billecart Salmon N.V. ili Dom Perignon Rose bili bi izvanredni pratioci uz Nju Jork ciz kejk (New York Cheese Cake) sa šumskim voćem. Uz ovaj kolač dobar izbor bili bi i Scalabrone ili Cellier Des Dauphins Rose. Izuzetno popularan slatkiš ali i veoma težak za slaganje sa hranom, zbog osnove koja se sastoji od kafe i likera sa jedne strane i čokolade i mascarpone sira sa druge strane, jeste tiramisu. Sa njim bi se lepo slagao Tawny Porto, kao što je, recimo, Portal 10 godina star. Dobra zamena za ovaj porto može da bude Tawny Porto Cruz, ali i Marsala Superiore Dolce – Lombardo. Ipak, za idealno uparivanje u istom ukusu, preporučio bih vam Baileys irski krem, Sheridan’s, Godiva ili neki drugi kremasti liker od kafe ili čokolade sa niskim procentom alkohola (17% – 19%).

Konjak je dobar par za suve kolače, kao što su orasnice ili vanilice, ali i sve vrste čokolade, kao i za suvo voće. Ovde govorimo o kolačima koji se serviraju uz ili posle kafe, a koji se u inostranstvu zovu petit fours. Svakako da je i ovde neophodno izabrati odgovarajući konjak za pravi petit four (kao sto je Hennesy X.O. izuzetan par suvim sljivama, Martel V.S.O.P. beloj čokoladi, a Courvoisier V.S. mlečnoj čokoladi). Takođe, veoma je bitno da znate da se konjak pije preko hrane, odnosno, dok hranu još imate u ustima, a ne kao vino, jer tako ne osećate jačinu konjaka pa možete da uživate u ukusnim aromama pića i hrane.

Kroz ovaj serijal probali smo da vas upoznamo sa načinom slaganja hrane i vina, kako biste mogli sami da se snađete kada birate vino za večeru kod kuće ili u restoranu. Sve preporuke i primeri slaganja hrane i vina su tu da bi vam pomogli pri odluci šta da odaberete uz određenu hranu, ali bi na njih ipak trebalo da gledate samo kao na smernice. Jer, verovatno postoji mnogo dobrih restorana koji ne poseduju vina koja smo mi preporučili kao pravi izbor. Takode, veoma je bitno da sto više eksperimentisete, jer se samo dobrim treningom mogu postići dobri rezultati – to znači da se i palat može razviti jedino konzumiranjem različitih vina uz različitu hranu.