Broj: Piše: Foto:

Bilo da je rosé, rosado u Španiji, rosato u Italiji ili blush, kako ga nazivaju Amerikanci, svi ovi termini odnose se na roze vina. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti, specifičnom šarmu i obilju lepršavih aroma, ova vina sve su popularnija u svetu poslednjih godina, pa tako i kod nas. Idealna su upravo za prolećni i letnji period, jer u sebi objedinjuju lagano telo i delikatne arome na paleu. U njima se podjednako može uživati i ako se konzumiraju kao aperitiv, ili uz lagane salate, predjela i deserte

 

 

Većina roze vina proizvodi se od crvenog grožđa, mada postoji mogućnost da se dobiju i prostim mešanjem crvenog i belog vina, a sorte koje se najčešće koriste za proizvodnju su pinot noir, syrah, grenache, merlot, malbec, game, cabernet sauvignon, tempranillo, sangiovese i zinfandel. Izbor sorti uglavnom zavisi od regiona iz kog dolaze vina, tako da Španci vole da koriste tempranillo i garnachu, kod Italijana je naravno sangiovese najzastupljeniji, Amerikanci često koriste zinfandel, njima inače omiljenu sortu, dok se kod nas koriste prokupac, game, kaberne sovinjon, ili odnedavno i muskat hamburg, od koga Podrum Aleksandrović proizvodi Varijantu.

Sama boja roze vina može da varira od svetle, nežne rozikaste boje pa sve do svetlorubin, crvenkaste nijanse. Boja, kao i naravno arome umnogome zavise od sorte od koje se dobija vino, kao i od vremena koje sok provede u kontaktu sa pokožicama grožđa. Tradicionalan način pripreme podrazumeva da se crveno grožđe ostavi u kontaktu sa sokom kratko vreme, a što je ono kraće, to će i boja vina biti svetlija i nežnija. Roze vina mogu biti slatka, polusuva ili potpuno suva, što je uglavnom i stil većine evropskih rozea.

U proizvodnji penušavih roze vina i šampanjaca tradicionalno se koristi kupaža belih i crvenih sorti. Aromatski kompleks ovih vina veoma je raznovrstan i varira u zavisnosti od sorte i podneblja – od divnih voćnih aroma jagoda, malina, trešnje i ribizle, dok se citrusne arome i arome lubenice dosta često sreću. Osim voćnog mirisa prilično je izražen i cvetni trag, koji može da donese autentičnu notu ljubičice, ruže i ciklame. Ove arome mogu da budu i jako ozbiljne i kompleksne kad su u pitanju neki veliki šampanjci, poput Dom Perignon rosea, La Grande Dame rose, Kristal rose i Krug rose. Ova vina poslednjih godina doživljavaju u svetu pravu renesansu i sve su popularnija i traženija. Od nekada ne tako cenjenih vina dospela su do statusnog simbola i „most wanted“ imidža.

Osim penušavaca, i obična roze vina svakog dana dobijaju na popularnosti, pre svega zahvaljujući svojoj jednostavnosti, obilju lepršavih aroma i neodoljivom šarmu. Upravo zbog toga ova vina i ruše tabue i takozvane vinske zakone koji su vekovima bili nedodirljivi. Tako ćete, recimo, sve češće u svetskim metropolama videti mlade ljude kako uživaju u čaši rozea sa pregršt mrvljenog leda u čaši, što lepo ilustruje taj čudesan proboj roze vina od standardnih trpeza do bašti kafića, noćnih klubova i svih onih mesta na kojima ranije niste mogli često da vidite ljude kako uživaju u vinu. Baš u tom pravcu krenula je i marketinška kampanja vinarije Gallo, pod sloganom „Rose on the Rocks“, a koja upravo promoviše tu lakoću i jednostavnost konzumiranja vina.

Roze je idealno vino za prolećno i letnje uživanje, i kao aperitiv, i uz lagane salate, predjela, deserte. Savršeno je i kad ste na nekom neobaveznom izletu, jer u sebi objedinjuje lagano telo i delikatne arome na paleu.

Važno je takođe da se, osim popularnosti, popravlja i imidž roze vina koja su ranije često, a naročito kod nas, shvatana kao jeftina i nekvalitetna. Danas smo svedoci sve kvalitetnijih i kompleksnijih rozea, kako onih koji dolaze iz sveta, tako i onih koje proizvode naših vinari. Dodatni kvalitet rozea je i to što jako kvalitetna vina ovog tipa možemo sebi da piruštimo za relativno malo novca – roze vina danas se mogu uvrstiti u kategoriju „value for money“.

Ne mogu da kažem da je popularnost rozea na našem tržištu na nivou kakav je u svetu, ali pozitivan trend svakako postoji. Cene su različite i kreću se od 400 pa do 1.500 dinara u vinotekama, odnosno od 900 pa do nekoliko hiljada u restoranima. Najčešće susrećemo domaće etikete, poput Radovanović rozea, Varijante Aleksandrović, Rosetto Kovačević, Petite Rose Ivanović… a od stranih Albali roze iz Španije, Mateus i Adega de Pegões roze iz Portugala, Scalabrone Antinori iz Italije, Rose d’ Anjou iz Francuske.

Penušavci pink nijanse koji su prisutni u Srbiji su Henkell Rose, Campo Viejo Rose… i šampanjci Veuve Clicquot Rose, Moet&Chandon Rose, Billecart Salmon Rose, Dom Perignon Rose

Najprodavanija roze vina u domaćim restoranima

FRANŠ

Varijanta – Podrum Aleksandrović

GREEN CITY

Varijanta – Podrum Aleksandrović

ŽABAR

Varijanta – Podrum Aleksandrović

MADERA

Adega de Pegões Rose

HAYATT

Viña Albali Rose

ZAPLET

Varijanta – Podrum Aleksandrović

BALZAC

Adega de Pegões Rose

RESTORAN 27

Adega de Pegões Rose

VIOLETA KUĆA STARA

Varijanta – Podrum Aleksandrović

TRIBECA

Viña Albali Rose

GUŠTI MORA

Varijanta – Podrum Aleksandrović

PANTA REI

Varijanta – Podrum Aleksandrović

DORIAN GRAY

Belgvardo Mazzei Rose

KOVAČ

Casal Mendes Rose

LA COSTA NOVA

Varijanta – Podrum Aleksandrović

ZIRA RESTORAN

Rose – Podrum Radenković