Umetnost merenja vremena

U kompaniji Parmigiani Fleurier već deceniju i po rade istu stvar – proizvode neke od najboljih modela ručnih satova na svetu. Nakon svega nekoliko godina rada, njihova radionica izradila je nekoliko modela koji danas imaju počasno mesto u novoj istoriji ručnih satova; iako postoji svega petnaest godina, Parmigiani Fleurier uspeo je da trijumfuje nad tradicijom, i to isključivo insistiranjem na kvalitetu, izvanrednosti i perfekcionizmu.

Naravno, i tradicija i istorija ipak imaju važnu ulogu u građenju brenda Parmigiani Fleurier. A sve je počelo 1950. godine i rođenjem Michela Parmigiania, u švajcarskom gradiću Couvet, u kantonu  Neuchâtel, u regionu u kome  vreme najtačnije teče. Ovaj kanton čuven je po “dolini sartova”,  u kojoj su smeštene neke od najpoznatijih časovničarskih radionica na svetu, a pola veka kasnije Parmigiani Fleurier će postati jedna od njih. Ipak, da bi do toga došlo bilo je potrebno vreme, za koje je Michel već tada imao mnogo ljubavi. Godine 1975. mladi ali priznati stručnjak Michel Parmigiani osniva  u švajcarskom gradiću Fleurier radionicu Parmigiani Mesure et Art du Temp; čak je i samo ime radionice “Umetnost vremena” dovoljno govorilo o njegovom odnosu prema satovima.

U prvo vreme radionica se prvenstveno bavila restauracijom, a, kako je Michel ubrzo postao vrlo poznat po svom talentu, kolekcionari širom sveta već tada poveravali su mu svoje satove. Mnogi od satova na kojima je radio, bili su antikviteti i prava remek dela. Godina 1994. bila je veoma važna za mladog majstora. Naime, nakon velikih napora i dugog rada uspeo je ono što niko drugi pre njega nije, a to je da popravi Breguet Sympathique iz 1820. godine, iako je ovaj model do tada smatran  za nepopravljiv.

Nekoliko godina kasnije, uz podršku  Sandoz FamilyFoundation, MichelParmigiani započinje proizvodnju sopstvene linije satova Parmigiani Fleurier. Novi koncept njegove radionice glasio je „Restauracija starih i kreiranje novih remek dela”. Nije prošlo mnogo vremena, a iz radionice Parmigiani Fleurier već je izašlo nekoliko, danas čuvenih modela.

Podrška porodice Sandoz omogućila je sve preduslove za ubrzan  razvoj Parmigiani Fleurier brenda. Naravno, to se nije negativno odrazilo na kvalitet satova. Naprotiv. Ono što je krasilo sve Parmigiani satove jeste najviši nivo kvaliteta u svakom segmentu izrade, a svaki  model kreira se sa jednom jedinom željom – da postane umetničko delo. Svaki od satova izrađuje se isključivo u okviru sopstvene mreže radionica. Danas 500 majstora u Parmigianijevim radionicama učestvuje u izradi svakog modela, od početka do kraja.

Parmigiani satovi kreiraju se u posebnim linijama za muškarce i za žene. Svi modeli izrađuju se u potpunosti ručno i to isključivo od plemenitih metala. Godišnje se ukupno proizvede pet hiljada Parmigiani satova, a svaki  sat krasi jedinsvena finoća izrade, stilizovane gravure kućišta i savršenstvo mehanizma. O svojim satovima Mišel Parmigiani kaže: „ Naš koncept nije da pravimo komplikovane satove. Naš pristup je akademski, trudimo se iz dana u dan da se popravimo i nadmašimo sebe. Uvek smo u potrazi za perfekcijom, bilo da je reč o osnovnim ili Grande Complication modelima.” Inače, komplikacija je bilo koja dodatna  funkcija na satu koja prevazilazi jednostavno pokazivanje vremena – hronograf, štoperica, prikaz datuma, večiti kalendar i slično. Grande Complication na satu sadrži najmanje četiri komplikacije: hronograf, sekundare, unutrašnji kalendar i ponavljanje minuta.

Od 1996. godine do danas Parmigiani Fleurier plasirao je više od dvadeset kolekcija za muškarce i žene. Razvili su i deset različitih, sopstvenih mehanizama, a nekoliko njihovih modela zvanično je proglašeno za najbolje na svetu. Bilo da je reč o kolekcijama Kalpa, Toric ili Tonda, svaka od njih izrađena je isključivo u skladu sa vrhunskim dometima švajcarske horološke tradicije. Izuzetnost Parmigiani Fleuriera ogleda se i u saradnji sa brendovima kakvi su Bugatti i Pershing, a koja je rezultirala sa dve  fantastične  kolekcije. Naročito je značajna kolekcija Bugatti Faubourg, jer je Bugatti 370 proglašen za sat godine u Japanu. Izrađen je od osamnaesto karatnog zlata, a dizajn podseća na izgled automobilskog motora. Lice sata postavljeno je vertikalno, tako da vozač može da vidi koliko je sati pri vožnji, naravno, ako ima približno 200.000 evra, koliko iznosi cena – ne automobila, već sata.