Restoran FiG

Deluje  da vinski turizam Fruške gore sve ubedljivije dobija utakmicu sa ostatkom Srbije, dobrim delom zahvaljujući svojoj superiornosti u kuhinji.

 

Dok se nekada dominacija Fruške zasnivala pre svega u uređenosti i konstantnosti kvaliteta njene restoranske ponude, danas korene njene nadmoći sve više treba tražiti u kreativnosti i talentu njenih šefova kuhinja. Čini se da je restoran FiG – gastronomski poduhvat vinarije Imperator&Salaxia otišao najdalje u povezivanju lokalne kuhinje i njene tradicije  sa vinima. Iza ovog uspeha nalazi se jednostavan koncept – besprekorno insistiranje na lokalnim namirnicama uz diskretan uticaj italijanske kuhinje  i jedan vanserijski tandem… Marko Aćimović, nesumnjivo jedan od vodećih šefova ex-Yu  regiona i direktor restorana Darko Kalaba, za koga se može slično reći u segmentu ugostiteljstva; njih dvojica zajedno sa ostalima iz Imperator i Salaxia  tima uspeli su da na lokaciji  vinarije Imperator&Salaxia izgrade topao i nepretenciozan, a pritom vrhunski gastronomski kutak.

Predstavljamo restoran FiG kroz šest specijaliteta, skladno uparenih sa izabranim vinima vinarije Imperator. Idemo redom. Prijatno!

 

1) Gibanica sa 5 sireva – rolovani sir, mladi kravlji, plavi kravlji i zreli kravlji sir, poslužena sa musom od sira i mlaćenice sa uljem od bosiljka i Valerius (rajnski rizling) 2021;

 

2) Patlidžan – grilovan i punjen musom od kozjeg sira, oraha i suvog gožđa sa rendanim tvrdim kozjim sirom gore i Grašac (grašac) 2021;

 

3) Mus od zečetine – serviran sa džemom od crvenog luka, sos od maline, puter sa malinom i domaći brioš tostiran i Qvintillvs (merlo, malbek) 2019;

 

4) Tartar biftek – sa kremom od žumanca, majonezom od bosiljka, serviran sa domaćim briošom i Qvintillvs (malbek, merlo) 2020;

 

5) Kapeleti – punjene fruškogorskim pečurkama, pire od šargarepe, čaj od pečuraka, karamelizovane pomorandže i Decivs (pino noar) 2020;


6) Čoko ganaš
– tri vrste čokolade sa slanom karamelom i Flavius (traminac, kasna berba) 2019;