Broj: Piše:

Tamo gde kvalitet okuplja

Kako se put ka južnom Tirolu odužio, prolazeći kroz živopisne predele Austrije pojavila se znatiželja da otkrijemo kako je gradić u podnožju Alpa uspeo da postane domaćin jednog on najznačajnijih festivala vina na svetu. Gotovo na tromeđi Italije, Švajcarske i Austrije, u regiji gde su jabuke dominantna gajena voćna vrsta, Merano već 21 godinu zaredom na nekoliko dana u novembru postaje vinski centar sveta, odnosno centar vinskog sveta. Ekipa magazina Wine Style imala je zadovoljstvo da prisustvuje ovogodišnjem festivalu, koji je od 6-9. novembra okupio 300 izabranih italijanskih vinarija, 20 „ekstremnih“ vinara, 29 novodolazećih vinarija, 100 internacionalnih proizvođača, među kojima je i 26 bordoških šatoa iz Union des Grands Crus de Bordeaux

Polazna ideja u nastanku Festivala u Meranu bila je da se okupe najbolji sa obe strane boce – direktan susret najznačajnijih proizvođača sa profesionalnim trgovcima, kritičarima, sommelierima i istinskim uživaocima vina. Izbor najboljih organizator je u potpunosti preuzeo na sebe, pa je festival zatvorenog tipa kada su u pitanju izlagači, odnosno učestvuju samo vinarije po pozivu.

Da je manje zapravo više, odnosno da je jednostavnije kompleksnije, pokazala je lakoća komunikacije između izlagača i posetilaca, iako se dešavala u ekstremnim uslovima. Naime, savršena organizacija pokrila je sve potencijalne kritične tačke ovakve manifestacije, osim broja zainteresovanih, na koji se može staviti i jedina primedba. S obzirom na to da je prostor definisan, dovodi se u pitanje koliki je kritičan broj posetilaca da bi manifestacija nesmetano funkcionisala. Jer, u pojedinim trenucima nije bilo moguće ni prići izlagačima, te su uslovi za degustaciju izostali. A degustacija izloženog je svrha okupljanja! Međutim, ni to nije omelo tok događaja, a uživanje je bilo posmatrati staloženost i energiju velikih vinskih imena koja se ni po čemu nisu izdvajala od onih manje poznatih. Svi izlagači imali su jednako male štandove, odnosno stolove te su razliku pravile jedino etikete, oblici i veličine boca. Interesantno je da je većina izlagača osim aktuene berbe za predstavljanje ponudila i bar jednu „staru berbu“, a iznenađujuć je bio i veliki broj vina koji je služen iz magnum boca. Inače, prvi put na festivalu u Meranu pojavila se i vinarija Vino Budimir iz Srbije.

Ovogodišnjem Festivalu prethodila je izložba šezdeset vinara okupljenih oko biodinamike kao proizvodne ideje. Takođe, veoma bitna inovacija koja je uvedena ove godine u prateći program su „mini vertikale“ – ažurni posetioci, koji su svoje prisustvo potvrdili mnogo ranije, bili su u prilici da probaju neka velika vina iz tri, četiri ili pet berbi koje su birali sami proizvođači. Ideju da se ljudima predstavi razvoj vina kroz godine, ali i mogućnost da prepoznaju karakter koji se ponavlja iz godine u godinu, mogli su da podrže samo veliki vinari. Program Vertikala obuhvatio je vinarije Masseto, Dal Forno Amarone, Ferrari Magnum i Ca’ del Bosco Dosage Zéro, Mascarello Barolo, rizlinge koje je nemoguće naći i unikatna vina iz Južne Afrike, i kao poseban kuriozitet, vertikalnu degustaciju NONINO grapa.

Na Culinaria festu, koji se kao sastavni deo manifestacije održavao paralelno sa festivalom vina, više od 100 izlagača ponudilo je degustaciju intrigantnih proizvoda iz svih delova Italije. Posetioci su mogli da probaju razne stilove maslinovih ulja, zreli aćeto balzamiko od najpoznatijih proizvođača iz Emilie, retke vrste sireva, sosove sa Sicilije i najrazličitije poslastice. U Gourmetareni, trinaest svetski poznatih šefova (kuvara) pokazalo je svoju veštinu u pripremi jela sa zadatom temom „održivo kulinarstvo“, pri čemu su samoinicijativno slagali vina sa pripremljenim jelima i prezentovali ih na degustaciji za posetioce.

U pojedinim trenucima činilo se da su „svi“ došli u Merano i da gužvi nema kraja, ali samo do izlaska na gradske ulice u kojima su nestajale reke ljudi. Neki su nestajali u barovima Merana, o čijim vinskim listama ćemo nekom drugom prilikom…