Broj: Foto:

Celokupan pogonski sistem nove Mercedes-Benz B-Klase je potpuno nov: četvorocilindrični motori na benzin i dizel-gorivo sa direktnim ubrizgavanjem i turbokompresorom, menjač sa dvostrukim kvačilom i manuelni menjač, dok deset novih sistema pomaže vozačima tokom vožnje. Budući kupci B-Klase će osetiti dobrobit ovog velikog koraka u pogledu zavidno niske potrošnje goriva i emisije CO2, uživanja u vožnji, obilja prostora i najvišim standardom bezbednosti koji je ikad bio dostupan u ovoj klasi.

Novi model dostupan je po istoj ceni kao i njegov prethodnik i pored toga što ga odlikuju znatna poboljšanja opreme i dodataka. Kao vodeću u segmentu kompaktnih automobila, B-Klasu, na primer, odlikuje sistem za pomoć u prevenciji sudara (collision prevention assist) u standardnoj verziji. Pomenuti sistem, koji se zasniva na sistemu radara, zajedno sa adaptivnim brake assist sistemom pomaže da se umanji opasnost od udara od pozadi. Takođe, pre-safe preventivni sistem zaštite putnika po prvi put je dostupan u ovoj kategoriji vozila. Standardna oprema obuhvata i sistem za prepoznavanje zamora vozača – attention assist, vazdušni jastuk za kolena vozača, električne podizače prozora, LED dnevna svetla, manuelni menjač sa šest stepeni prenosa i audio 20 sistem za zabavu sa USB ulazom i bluetooth interfejsom. Materijali visokog kvaliteta i površine vrhunske završne obrade, fini detalji, savršena izrada i bogatstvo prostora – to je ono čime unutrašnjost B-Klase podiže nivo u segmentu kompaktnih automobila.

Potrošnja goriva nove B-Klase je smanjena u odnosu na prethodni model za do 21 posto. Oba modela na dizel gorivo (B 180 CDI BlueEFFICIENCY i B 200 CDI BlueEFFICIENCY) sada troše 4,4 litra na 100 km (114, odnosno 115 g CO2/km) – njihovim prethodnicima je bilo potrebno 5,2 litra na 100 km.

Cena modela B-Klase kreće se od 22.066 za bezinski model B180, dok za dizel verziju B180 CDI iznosi od 23.116 evra.