Delikatesne džez note

Pri samom ulasku u klub restoran Diva, ekskluzivni kutak Grand Casina Beograd, zadovoljno primećujemo da su prve asocijacije na ovaj prestižni restoran ostale netaknute. Susrećemo se sa prepoznatljivim hedonističkim ambijentom, koji neodoljivo podseća na londonske barove rezervisane za poznavaoce kvalitetne gastronomske ponude, jedinstvene vinske karte, kubanskih cigara i dobrog starog džeza. Ubrzo, međutim, otkrivamo prednosti novog koncepta, koji se, čini nam se, najpre ogleda u originalno osmišljenom enterijeru, podeljenom u nekoliko celina, čineći ovo mesto idealnim spojem najboljih funkcija restorana, lounge bara i parti kluba

Preporučujemo da celovečernji izlazak u Divi započnete večerom u svedenom, izdvojenom, ali ne i izolovanom lounge delu, koji može da primi oko četrdesetak gostiju, a onda da pređete u klupski deo, neposredno iza koktel stolova, ili naspram (kao po pravilu najbrže rasprodatih) mesta za šankom, gde uz konzumiranje bogatih tapasa i odabranog vina, preko puta muzičke bine, možete da se opustite uz muziciranje najvećih imena ovdašnje i strane džez scene, i to zavaljeni u velike udobne dvosede ili fotelje u kojima ćete se osećati kao da ste u omiljenom kutku svoje dnevne sobe.

Oni koji su imali prilike da u Divi slušaju Duška Gojkovića i Vlatka Stefanovskog znaju zašto su u ovom restoranu karte rasprodate i po dve nedelje pre koncerata. Činjenica da se u javnost ne plasira agresivna reklama, obezbeđuje odabranu ekipu na muzičkim večerima, te su svirke doslovno neponovljive. Decembar će, saznajemo od PR menadžera Mirjane Radulović, otvoriti Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov, nakon čega će uslediti i nastup velike džez dive Nade Pavlović, a 22. decembra, na bini restorana Diva nastupiće fado princeza, mlada Portugalka Ana Mura, poznata između ostalog i po saradnji sa Rolingstonsima i Prinsom.

Novi koncept, u kojem vidno mesto zauzima atraktivni muzički program i nešto izmenjen enterijer, upotpunjen je širim spektrom gastronomske ponude. Stoga smo veče započeli u lounge delu restorana. Iz jelovnika, koji bi najbolje bilo okarakterisati kao savršeno izbalansiranu mešavinu moderne kuhinje (italijanski, grčki i francuski recepti upotpunjeni krajnje interesantnim fuzijama), kao predjelo naručujemo tatar biftek – klasično jelo, koje se, istina, može naći na meniju brojnih prestoničkih restorana, ali ne pripremljeno na ovaj način.

Prezentovan na sasvim nov način, Divin tatar-biftek obogaćen je kompleksnim začinskim biljem (između ostalog i kajen peperom), a namenjen je pre svega gostima koji nisu spremni za ekstravagantne kombinacije, ali žele da okuse nešto novo. Kompletan utisak o ovom jelu, međutim, stičemo tek nakon što pomenuto začinsko bogatstvo kombinujemo s laganim, voćnim pino noarom Robert Mondavi. Čuvajući se za glavnu ponudu, od predjela ovom prilikom (bar pogledom) izdvajamo još i raviole punjene gamborima u sosu od jastoga i rižoto sa iranskim šafranom i šparglom.

Raznovrsnu gastronomsku ponudu, prema preporuci šefa kuhinje Predraga Veselinovića, otvaramo prepoznatljivim jelom restorana Diva – ramstekom sa sosom od mirina i guščije džigerice sa gratiniranim krompirom. Tajna specifičnog ukusa ovog specijaliteta leži pre svega u sosu bogatog ukusa, koji spaja azijsku i evropsku kuhinju. Saznajemo da je reč o kombinaciji, tačnije pravom balansu između mirina (pirinčanog vina) i jakitori sosa sa jedne, i porta i guščije džigerice s druge strane. Osim jedinstvenog azijsko-mediteranskog sosa, ukupnom utisku doprinosi i potato cake, krompir sa maslacem, pečen na poseban način, koji pleni ne samo ukusom, već i oblikom (izgleda kako mu ime i kaže, kao kolač). Uz glavno jelo gustiramo crveno vino grčkih monaha sa Svete gore Mylopotamos, no specifičan ukus ramsteka, kako ubrzo saznajemo od ljubaznog sommeliera Saše Dinića, inače vrlo raspoloženog da u svakom trenutku popriča sa gostima o vinu, podjednako dobro mogu da istaknu i italijanske etikete Barbaresco Stefano Farina ili Just Me Di Lenardo.

Kao idealno osveženje naručujemo miks zelenih salata sa prelivom od meda. I to zbog jedinstvenog ukusa, koji pruža spoj slatkasto kiselog medno-sirćetnog sosa, kojim je prelivena salata sa već podrobno analiziranim sosom iz glavnog jela. I nismo se prevarili, to jednostavno morate probati.

Iz proširenog spektra gastronomske ponude izdvajamo i gambore sa feta sirom i uzom – interesantan grčki specijalitet, uz koji savršeno ide roze vino Chateau La Riviera, a ljubiteljima morskih specijaliteta preporučujemo tuna odrezak u hrskavom testu sa avokadom i sunomono sosom, pečen baš onako kako treba, i to uz nekoliko gutljaja Henri Bourgeois Pouilly-Fume punog ukusa.

Ugođaj zaokružujemo kolačem sa jagodama, kokos kremom i čokoladom. Ne slučajno. Čuli smo da u Divi imaju posebnu recepturu za njega. Na konstataciju da nam recept deluje kao nešto između panakote i parfea, šef kuhinje Predrag Veselinović, ostajući zagonetan do kraja, dodaje da je svakako reč o prepoznatljivim ukusima iz francuske kuhinje, koji su kao i veći deo ponude u Divi prezentovani na interesantan način. Uz ovu poslasticu preporučujemo gustiranje  Moscato d’ Asti Stefano Farina, dok Beli bermet vinarije Kiš i grčki Samos rezervišemo za čokoladne praline na cimet štapiću, koje se prave od četiri vrste čokolade – crne, bele, mlečne i čokolade s lešnicima. Izbor aroma je na gostu, a u ponudi su: kokos, pistaći, kakao i badem.

Po završetku večere, prelazimo u klupsku zonu restorana, gde nam u nešto ležernijem ambijentu ostaje još samo da složimo neki iz raznovrsne ponude tapasa sa vinskom ponudom koju čini pedesetak etiketa, biranih na posebnim večerima wine-tastinga. Primećujemo da primat drže domaći podrumi, ali i da je ponuda iz ostalih zemalja odlična, pre svega iz Italije, Francuske i Argentine.

Osim naćosa sa tri vrste salse (od ljutog paradajza, paradajza i paprike i salse sa ajolijem od majčine dušice), pažnju nam privlače rolnice sa pačetinom na pekinški način filovane sosom barbecue. Veoma interesantan tapas pre svega zbog toga što se pačije meso priprema kao pekinška patka. No, ukoliko želite zaista sebe dobro da počastite, preporučujemo da naručite jagnjetinu u začinima sa konfi krompirom. Ovako meke i sočne kockice od jagnjećeg mesa odista retko gde možete da naručite. Meso je očišćeno od kostiju i pečeno na tradicionalan način, a posebna glazura, koja ga čini dodatno sočnim, dajući mu jedinstvenu aromu, pravi se na osnovama fonta od pečenja. Ovako slasnu jagnjetinu najbolje je spariti sa nekim španskim vinom od sorte tempranillo, a uz ostale tapase preporučujemo da jednostavno naručite prosecco Valdo Marca Oro ili Pinot blanc vinarije Zvonko Bogdan, dobro se zavalite u udobnu fotelju, zapevate neku od omiljenih džez stvari i pustite svim čulima jednostavno – da uživaju.