Savršeni pratioci letnje hrane

Bez obzira na to da li je u pitanju ružica, roze, rosé, rosado (u Španiji), rosato (u Italiji) ili jednostavno „pink“ – govorimo o ružičastim vinima, odnosno vinima roze. Većina ih je „food friendly“, odnosno lagano će ispratiti najrazličitiji izbor hrane, od salata, preko laganijih pasti, jela na bazi mesa, pa sve do različitih deserata. Umerene punoće, sa dosta svežine i elegantnim aromama, pružiće odličnu osnovu za uživanje u hrani i društvu, naročito u letnjem periodu

 

Pre nego što započnemo priču o slaganju roze vina sa hranom, najpre ćemo se malo upoznati sa njima. Dakle, nijanse boje su različite i variraju od veoma nežno obojenih, gotovo bledih, preko intenzivno „pink“ rozea, pa sve do onih svetle rubincrvene boje. Boja nam inače govori o sorti, načinu proizvodnje, pa i o regiji iz koje vino dolazi. Prema nivou slasti dele se na slatka, polusuva i skrozsuva, a proizvode se ili kao penušava ili kao mirna vina.

 

 

Ružičasta boja

Rozei se proizvode od crnih sorti grožđa i inenzitet boje zavisi kako od sorte, tako i od vremena ekstrakcije – odnosno od toga koliko su dugo bojene materije iz pokožice bile ekstrahovane u grožđanom soku. Najčešće korišćene sorte su pino crni (pinot noir), sira (syrah), grenaš (grenache), merlo (merlot), kaberne sovinjon (cabernet sauvignon), sanđoveze (sangiovese) i zinfandel (zinfandel), a vina su sortna ili kupaže. Koja će sorta biti dominantna to zavisi od regije, a broj kombinacija je beskonačan.

Penušavi rozei, tradicionalno se proizvode od mešavine belog i crnog grožđa, što ponovo značajno zavisi od regulative u svakoj regiji ponaosob.

 

Voćne arome

U većini slučajeva ideja je da u mirisu roze vina prepoznate mekšu, voćniju i svežiju varijantu u odnosu na crvena vina od istih sorti grožđa. Treba očekivati voćnu aromu, a najčešće su arome jagoda, višanja, malina, neka su sa cvetnim, druga sa citrusnim karakterom.

 

Zahvalno i lako uparivanje sa hranom

Roze vina idealan su izbor za tople prolećne i letnje dane, kada ih serviramo dobro rashlađene, kao aperitiv, solo pića, ili uz neki laganiji deo obeda. Većina ih je „food friendly“, odnosno lagano će ispratiti najrazličitiji izbor hrane, od salata, preko laganijih pasta, jela na bazi mesa, pa sve do različitih deserata.

Roze vina najčešći su izbor i na piknicima, izletima, velikim prijemima na otvorenom ili jednostavnim žurkama. Umerene punoće, sa dosta svežine i elegantnim aromama, pružiće odličnu osnovu za uživanje u hrani i društvu.

Sve veća popularnost

 

Većina ljubitelja vina u svetu za ružičastu boju vezivala je sladunjava vina, ali su trendovi značajno izmenjeni poslednjih godina. Proizvodnja i potrošnja roze vina širom sveta u stalnom je porastu, a veliki broj konzumenata otkrio je u ružičastim vinima laganiju opciju zahtevnijih crvenih vina. Sa pregršt arome, dobrom svežinom, laka za piće i nenametljiva, mirna ili penušava, roze vina doneće vam mnogo zabave, i, što je jako važno, sigurno odličan odnos cena – kvalitet.

 

 

Ružičasto iz kuhinje i vinske karte restorana Balzac:

Manuel dos Santos Campolargobruto

Espumante Bairrada

Pinot noir rose

Vintage 2009.

 

Dobro ohlađen, serviran kao aperitiv, uz zalogaj grilovanih gambora i kamembera, prelivenih svežim maslinovim uljem iz Istre, uz koje serviramo crveni sos sa bosiljkom.

 

Miks zelenih salata sa piletinom i lososom u kari sosu

Preporuka za slaganje sa vinom:

Rubin – Rose

Polusuvo roze vino od samotoka crnih sorti grožđa

 

Serviran samostalno ili kao špricer, složiće se uz mnoga jela sa naše karte, ali kao laganiju opciju za nadolazeće tople dane izdvajamo miks zelenih salata sa piletinom i lososom u kari sosu.

 

Pikantni tatar biftek, serviran na tostu od integralnog brašna

Gazdinstvo Cilić – Novina

merlot i hamburg, beba 2011.

 

Naš izbor uz ovo vino intenzivne voćnosti i raskošnog tela bio bi pikantni tatar biftek, serviran na tostu od integralnog brašna. Idealan izbor za laganu letnju večeru.