Nije tako raskošna, elegantna i prefinjena kao mediteranska, što ne znači da je manje kvalitetna. Vrlo svedena, reklo bi se racionalna, bavarska kuhinja je prava slika mentaliteta Bavaraca – praktičnost i kvalitet, pre svega
Priča o bavarskoj kuhinji potiče sa sela, i to sa bogatog sela, gde se mnogo radilo i valjalo je stomak napuniti hranom koja će dati energiju potrebnu da se „iznese“ dan. Zato su meso i testo bili logičan izbor bavarskih domaćica. Što se testa tiče, tu im mašte nije manjkalo, ali meso se kuvalo na bezbroj načina i nekako uvek sa sličnim ishodom. U tanjiru su se na kraju nalazili kuvano meso, supica i nekakve knedle…
Kada se ovakva praksa uporedi sa mediteranskim tradicijama, čovek prosto pomisli: „A gde je tu elegancija i domišljatost sunčanog juga?“ Pa, nema je. Bojim se da su vredne nemačke domaćice više imale na umu kako da obrok što pre zgotove i da ostatak vremena provedu završavajući neke druge poslove po domaćinstvu, nego da smišljaju kulinarske finese.
Sve se vrti oko mesa i raznoraznih vrsta knedli, odnosno priloga od testa. A ima i priloga od testa od krompira.
Da li to znači da se u Bavarskoj loše jede? Ni slučajno, jedino što se trezvena i praktična bavarska kuhinja ne može uporediti sa baroknim raskošem Italije ili Francuske.
Bavarske perece
Za 12 komada
1/3 pakovanja kvasca
kašika žutog šećera
kašičica soli
3 dl vode
500 g brašna
kesica sode bikarbone
kašika maslaca
30 g krupne morske soli
1 l vode za kuvanje
Sirni namaz
100 g bavarskog sira sa plavom plesni
kašika maslaca
2 kašike sirnog namaza
0,3 dl piva
½ kašičice paprike
½ kašičice bibera
vlašac po ukusu
Način pripreme
U šolju tople vode staviti kvasac, šećer i so da kvasac „proradi“. Zamesiti testo i ostaviti da naraste, oko 30 minuta. U plitkom loncu zagrejati litar vode i u njoj rastopiti sodu bikarbonu. Kada je testo naraslo, premesiti ga i podeliti na dvanaest jednakih delova. Od svakog dela napraviti „glistu“ dužine pedeset centimetara. Oblikovati u perecu i svaku potopiti u rastvor sode bikarbone i posuti krupnom solju. Ostaviti na plehu 10-15 minuta.
Perece peći u rerni na 230 stepeni C 10-15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi ih iz rerne i premazati rastopljenim maslacem.
Sve sastojke za sirni namaz staviti u posudu, pa ih štapnim blenderom dobro sjediniti i začiniti. Servitati dekorisano mladim lukom i svežim začinskim biljem.
Sauerbraten za 4 osobe
Marinada
1 l vode
1 kašičica soli
2.5 dl sirćeta
2 glavice luka
1 šargarepa
10 zrna bibera
2 karanfilića
2 lovorova lista
7 zrna kleke
1 kašičica ruzmarina
Način pripreme marinade
Sitno iseckati luk, šargarepu i ruzmarin i pomešati sa ostalim sastojcima.
Sastojci
1 kg ramsteka
so
30 g slanine
3 kašike ulja
ruzmarin
marinada (vidi sastojke i način pripreme)
½ jabuke
1 šargarepa
1 luk
1 celer
2 čena belog luka
Način pripreme
Napraviti marinadu po receptu. Preliti meso marinadom tako da je kompletno potopljeno i ostaviti u frižideru tri dana.
Nakon toga meso izvaditi iz marinade i osušiti papirnim ubrusom.
Ispržiti meso u tiganju sa svih strana na malo ulja.
Staviti u posudu za pečenje i preko mesa preliti otopljeni maslac i prekriti režnjevima slanine.
U posudu staviti isečeno povrće i jabuku i dodati malo razblažene marinade.
Peći 1.5 sat na 180 stepeni C, uz povremeno okretanje i prelivanje mesa sokovima.
Sos
30 g maslaca
10 g šećera
40 g brašna
0.5 l vode
so ½ kašičice
kašičica sirćeta
kašika crvenog vina
kašičica pavlake
Način pripreme sosa:
Blago karamelizovati šećer na maslacu. Uz stalno mešanje dodati brašno. Nakon toga dodati vino i vodu mešati dok se ne sjedini i da ne bude grudvica, a zatim dodati sirće i kiselu pavlaku.
Carske mrvice
Za 2 osobe
4 jaja
1.5 dl mleka
prstohvat soli
100 g šećera u prahu
120 g brašna
kašika ulja
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
džem ili voće
Način pripreme:
Odvojiti belance od žumanca. U belanca staviti prstohvat soli i umutiti čvrst sneg. U drugoj posudi umutiti prvo žumanca, mleko i šećer u prahu. Kada se svi sastojci sjedine, dodati brašno i dobro promešati. U ovu masu lagano umešati i belanca da se dobije kompaktna vazdušasta masa. Nasuti masu u dobro zagrejan tiganj sa malo ulja. Ispeći prvo jednu stranu pa zatim i drugu. Nakon toga usitniti testo i pržiti dok ne dobije zlatnožutu boju. Služiti sa šećerom u prahu i džemom ili voćem.
Leave A Comment