Milos Milovanovic,voditelj B92Iako je završio Muzičku akademiju odsek kontrabas, novinar Miloš Milovanović poznat je kao jedno od zaštitnih lica TV B92. Osim u toj ulozi, često ga možemo videti i na raznim društvenim događajima, a naročito na onim vinskim

 

VINO

Iz najmanje dva razloga snažno zastupam vinski patriotizam,odnosno dajem prednost domaćim vinima. Naravno, pod uslovom da za to postoji osnov, to jest da je dobro vino. Prvi razlog je što, konačno, na našem tržištu ima mnogo proizvoda i samo izuzetan poznavalac može bez teškoća da odabere pravi. Drugi, jer verujem da porodična proizvodnja daje rezultat i želim da je snažno podržim. Zato ne zaboravljam oduševljenje Aleksandrovićevom Harizmom ili barikiranim Trijumfom, leti uživam uz roze Džulina i Anđelu vinarije Budimir, rado na poklon nosim Tamjaniku Spasić… Ovo je naravno samo deo onoga što meni prija od domaćih vina. Stalno me prijatno iznenađuju domaći rizlinzi i drago mi je da ta sorta više nije sinonim za trošenje u špriceru. Jedna od omiljenih sorti mi je i pino griđo, probao sam skoro Temetov i ostavio je odličan utisak. Što se tiče stranih vina, nedavno me je, zahvaljujući sommelieru Stevanu Rajti, potpuno „kupio“ Mišel Rolan i njegov Rolland Maillet. Što više novih vina probam, sve više želim da konačno krenem na vinski put po Srbiji, a da onda, jednog lepog dana, detaljnije prođem i kroz Bordo, Provansu, Toskanu, zadržim se u Istri… San mi je da jednog dana i sam proizvodim vino. Ništa preveliko, nekoliko etiketa…

 

HRANA

Ne mogu sebe da nazovem prevelikim egzibicionistom po tom pitanju. Tradicionalista sam, pa će me pre svih specijaliteta obradovati dobar pasulj, neka kolenica ili pastrmka na žaru. Uz to, insistiram na mezetluku, iako je to po mnogima kabasto i ne ostavlja mesta za ono glavno. Često mi je baš meze ili predjelo glavna stvar. Zato volim atmosferu starih kafana, koje nestaju kao dinosaurusi, i povremeno sa prijateljima odem do Palilule ili Stare Hercegovine. Dobitna kombinacija za mene je bilo šta što ide uz vino ili sa vinom: lovačka šnicla uz kaberne ili prokupac, sveža riba uz rizling, tanjir sireva i gospodin sovinjon. Volim i da hrani dodajem ili jelo spremam sa maslinovim uljem. Ne samo zbog toga što je zdravo, nego zato što hrani da specifičan šmek.

 

IZLAZAK

Dobar izlazak ili provod ne obećava i ne definiše mesto. Najzabavniji izlasci uvek su oni neplanirani, na mestima koja i nisu namenjena provodu ili noćnom životu. Sa godinama mi sve manje odgovora upravo ta noćna komponenta izlaska, koja kao da je društveni imperativ. Volim okupljanje kod nekoga od prijatelja, odlazak sa nekim od njih na neki vinski događaj ili degustaciju, volim da slušam o vinu od ljudi koji znaju, ali i da razmenjujem utiske sa drugarima koji su takođe ljubitelji. Ako je već večernji, onda biram koncert ili svirku, a u poslednje vreme je bilo dosta dobrih. Na početku ili na kraju dana ponekad svratim na vrhunsku kafu u Koffein, to je mesto na kom ljudi imaju odnos prema kafi baš kao neki dobri vinari prema vinu. A, uz to, i jedan ludi noćni provod je počeo baš tu.