Entuzijazmom kojim pristupa svakoj ulozi, Jovana Stojiljković, jedna je od onih mladih glumica koje nas podsećaju da stara dobra vremena srpskog glumišta nisu zauvek ostala iza nas. Svaka njena uloga, velika ili mala, ostala je zabeležena kao jasna i precizna dramska izvedba odigrana s lakoćom. Nećemo ići toliko daleko da kažemo da Jovanine uloge vraćaju gledaoce ispred TV-a ili da pune biskopske dvorane, ali ako pogledamo spisak poslednja tri projekta u kojima je glumila – Senke nad Balkanom, Jutro će promeniti sve i Južni vetar, dođe nam da se zapitamo…

 

Hrana

Ne mogu da kažem da sam veliki gurman, ali s godinama moj ukus postaje sve istančaniji, pa i ja postajem sve zahtevnija. Kada je reč o mom izboru hrane, najvažnije mi je da ona bude zdrava, mada, desi mi se ponekad da napravim i „izlet“… Najčešće je reč o slatkišima, od malena ih obožavam a i dan-danas je tako. Trudim se da budem umerena, zbog linije, ali poslasticama jednostavno ne mogu da odolim. Ipak, svest da onim što unosimo u naš organizam hranimo ne samo telo već i dušu, disciplinuje me i tera da vodim računa o tome na koji način se hranim, a posebno o poreklu namirnica. Nedavno sam otkrila sjajne kolače Mironosice, koji se pripremaju isključivo od sastojaka koji se prave u srpskim manastirima. Izuzetnog su ukusa i prenose neku posebnu energiju, kroz koju se oseća mir kojim odišu naši manastiri. Svaki zalogaj tih poslastica podseti me da treba da osetim zahvalnost, a verujem da je to najbolji put ka očuvanju zdravlja i duha.

Vino

Vino je jedno od mojih omiljenih pića. Naravno, posle nekoliko loših iskustava, naučila sam da vodim računa koje vino, kada, na koji način i gde ga pijem. Nedavno sam posetila jednu vinariju i upoznala se sa procesom proizvodnje vina, što me je potpuno fasciniralo. Kada sam uvidela šta je sve potrebno da se uradi pre nego što vino završi u čaši, počela sam više da cenim svaku bocu vina. Shvatila sam i koliko je način proizvodnje važan i koliko može da utiče na kvalitet i stil vina. Najviše mi prijaju bela vina, posebno ona lagana i suva, recimo malvazija, a volim da nazdravim uz čašu nekog penušavog vina, naročito proseka. Jako je važna i hranu sa kojom se vino uparuje, ali za mene i društvo u kojem se pije. Kada ste u pravom društvu i ako imate lep povod, onda je ispijanje vina zaista veliko uživanje, koje često pokrene razgovore koji su, kako stara izreka kaže, iskreni. Dugi razgovori, uz dobro meze i kvalitetno vino u prijatnom i opuštenom ambijentu… to mi zvuči kao savršeno veče.

Izlazak

Nisam sigurna šta bi za mene bio idealan večernji izlazak. Volim kada posle dobre predstave ostanem sa kolegama u bifeu pozorišta. Nije baš uvek slučaj da se napravi dobra ekipa u glumačkim podelama, ali imala sam tu sreću da sam uživala u druženju sa kolegama u skoro svim predstavama u kojima sam igrala. Što se tiče klasičnih noćnih izlazaka, društvo mi je mnogo važnije od mesta gde se ide. Često se šalim sa prijateljima kada se dogovaramo za izlazak, pitam ih da li su poneli i dobro raspoloženje; to je uobičajena fraza i znam da deluje banalno, ali je tačna. Nisam ljubitelj tih rituala, ali u dobrom društvu noć obično ide u pozitivnom pravcu, pa tada i oni klasični izlasci imaju neku svoju draž. Ipak,osim odlaska u pozorište ili bioskop, idealno veče za mene je spremanje večere sa dragim ljudima, naravno uz vino, ili razgovori u nekoj intimnijoj atmosferi u malim kafićima.