Dugačka je lista TV kanala koje je Adriana Čortan svojom pojavom i stavom činila lepšim i dopadljivijim za gledanje – od BK, preko Pinka i FOX-a do Avale i Sky+ televizije. Pamtimo je po emisijama kao što su City, Telemaster i Otvoreni studio, kao i po autorskoj – Otkopčano. Čini se da je, kako godine prolaze, televizijska groznica „ne pušta“, pa joj tako ne pada ni najmanje teško da se od ponedeljka do četvrtka budi pre većine od nas, a sve kako bi nam priredila još jedno buđenje „po meri“, uz Beograde, dobro jutro na Studiju B

 

HRANA

Mnoge globalne promene preživljavamo i u našoj svakodnevici i one su svakako ubrzale naš ritam života, pa je, recimo, danas nezamislivo da se ručak kuva celo prepodne kao što je to bio slučaj nekada, u vreme naših baka i deka. Danas se traži brzo rešenje, gotova kuvana jela ili u najgorem slučaju fast food, a koji zaobilazim u širokom luku. Međutim, mislim da smo sada svi osvešćeni po pitanju važnosti zdravog obroka, o tome se mnogo govori i piše i u medijima, baš zato što se osim gojaznosti pojavljuju i drugi zdravstveni problemi. Vodim račina o tome kako se i gde hranim, volim da sama spremim obrok kad god imam vremena. Uvek doručkujem kod kuće i to je obrok bogat ugljenim hidratima, ali i proteinima koji će mi dati energiju za dobar početak dana. Kada vodim Jutarnji program ustajem u pet sati, pa je moj prvi obrok već u pola šest i tada mi najviše prija miks ovsenih pahuljica, lanenog semena, banane, tahinija i meda uz jogurt ili mleko. Večera bi uvek trebalo da bude laganiji obrok i nikada ne večeram neposredno pre odlaska u krevet, već bar dva sata ranije.

U Beogradu ima dosta dobrih restorana, volim najviše mediteransku kuhinju, naravno i srpsku tradicionalnu i italijansku. Ako govorimo o pici, koju čini mi se da svi volimo, iako ne bi trebalo prečesto „biti na testu“, tvrdim da je najbolja pica u Beogradu u nedavno otvorenom malom, šarmantnom restoranu u Balkanskoj ulici Majstor i Margarita. Takođe, kad god mogu volim da svratim u restoran Stari podrum u Momjanu u Istri, kod gospođe Mire, a za one koji vole dobra srpska tradicionalna jela, meso na razne načine i pečenje, moja preporuka je restoran Mala Slavija. Naravno, ovo su samo neka od izvanrednih mesta sa odličnom hranom.

VINO

In vino veritas… U vinu je istina… a ja bih dodala „Život je vino i vino je život… kakav bi život bio bez vina…“ Kultura vina me je odavno zainteresovala, volim ga i uživam u tome da otkrivam nove priče o vinima i nove ukuse, a ima ih toliko mnogo! Slaganje jela sa vinima ili vina sa jelima je posebna nauka, vrlo zanimljiva i izazovna. Crveno ili belo vino, zavisi od hrane, raspoloženja, godišnjeg doba… Što se tiče crvenih vina, volim ona od španske sorte tempranillo, naročito organska; imaju punoću ukusa i mirisa, ali i odličan odnos cene i kvaliteta. Portugalsko vino Crasto i domaće Tarpoš takođe su ostavila snažan utisak na mene. Od belih naročito volim istarsku malvaziju, ali i dobar chardonnay, zatim gewurztraminer… i naravno penušavce, šampanjac, proseko… Mnogo je lepih sećanja i događaja u vezi sa vinom koje ću dugo pamtiti, jer vino budi i pojačava emocije, sve vidite drugim očima, svet je uvek lepši, nežniji i bolji.

IZLAZAK

Podjednako volim i odlaske u restoran, ali i noćne izlaske, sada više u neki preclubbing, jer je to mesto gde upravo imate sve: i dobar izbor hrane, DJ-a, a nije buka kao u noćnom klubu i što je najvažnije, ljudi ne počinju da se okupljaju u jedan sat posle ponoći, nego već od devet. To su mesta koja mi sada najviše prijaju, a jedno novootvoreno takvo je Remiks gastro bar u Savamali.