Moderni ples na tradicionalnom podijumu

Već na početku svoje pevačke karijere Sofija Petrović je shvatila da pop muzika nije dovoljno veliki izazov za nju. Sledeći svoj instinkt, upisala  je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, odsek solo pevanje, a zatim je dobila stipendiju za usavršavanje na čuvenoj operskoj Akademiji AVA u Filadelfiji. Kasnije je pozvana u Operu u Parizu, gde je provela nekoliko godina kao mladi umetnik, a onda i kao gostujući umetnik. Pevanje na sceni ogromne Opere Bastilja i besmrtne Opere Garnier, kao i brojna gostovanja širom Evrope jasan su znak da je donela ispravnu odluku kada je odlučila da zakorači u svet operskog pevanja. Začuđujuće, dosada još nije nastupala u Srbiji, ali po njenim rečima, i to će se uskoro desiti.

VINO

Zbog glasa i tela moram neprestano da vodim računa šta konzumiram, od hrane do pića, tako da je konzumiranje alkohola u većim količinama zapravo zabranjeno za mene. Inače sam veliki hedonista, pa podjednako kao i u vrhunskoj umetnosti uživam u svakom zalogaju i gutljaju, pa mi je kvalitet neuporedivo važniji od kvantiteta.

Profesija mi je omogućila konstantna putovanja te sam imala priliku da probam i razna vina. Preferiram bela i penušava vina. Prosecco je jedan od favorita… pogotovo u letnjim danima, onako mirišljav, pun mehurića i rashlađen. Baš nedavno posetila sam italijansku regiju Valdobbiadene – mesto čarobne prirode, koje je pod patrimonijom Uneska i gde se proizvodi najbolji prosecco, sa oznakom DOCG. Razlika u ukusu je velika u poređenju sa više rasprostranjenim DOC prossecom, koga češće i nalazimo u prodavnicama. Još jedan moj favorit je i gewurztraminer iz francuske regije Alzas, ali samo vina kasne berbe (Vendanges tardives). Za kraj obroka, uz desert volim dobar moscato, opet jedan penušavac iz regije Piedmonte u Italiji. Naravno, moj izbor uvek je organsko vino. Što se tiče domaćih vina, nisam ih mnogo probala, ali kada bih morala da izaberem nešto, to bi bila neka lepa tamjanika, na primer vinarije Doja, pa prokupac Čokot vinarije Radovan, možda Temetove Tri Morave.

HRANA

Volela bih da mogu svakodnevno da uživam u raznim specijalitetima jer sam veliki gurman, ali nažalost to nije moguće. Ishrana je za mene ključna jer utiče na performans, pogotovo kad su periodi predstava. Postoje pevači koji mogu da jedu i piju sve u neograničenim kolicinama, ali to nažalost nije moj slučaj. Centar moje ishrane čine voće i povrće, pretežno sveže, ceđeni sokovi, orašasti plodovi, bilje, proizvodi od bezglutenskih žitarica. Retko konzumiram meso, ali zato obožavam razne vrste pečuraka koje ga zamenjuju u mojoj kuhinji. Od mlečnih proizvoda najviše uživam u starijim kozijim sirevima, a uz neko fino belo vino savršen izbor su sveže smokve, kruške i orasi. Kuvanje je definitivno jedan od mojih hobija, ali i velika antistres terapija. Ako bih morala da izaberem neku svetsku kuhinju, to bi bile tajlandska, japanska i italijanska. Od restorana u Beogradu najviše volim Franš, gde skoro uvek naručujem njihov rižoto sa tartufima. Pariz je veoma nezgodan što se tiče restorana, jer je većina njih namenjena turistima i hrana je prilično loša. Moj izbor su Le Pantruche za tradicionalnu francusku kuhinju, Miss Kô za japansku i pizzerija La Massara.

IZLASCI

Kao beogradsko dete, imala sam periode kada sam sa društvom skoro svakodnevno izlazila na splavove i u klubove. Sada ponekad izađem leti, ali se već posle dva, tri izlaska zasitim. Muzika je ključna i najviše volim mesta sa dobrom elektronskom muzikom gde mogu dobro da se ižđuskam. Ipak, smartam da sve ima svoje vreme. Gledam da ne ležem kasno, jer mi sve manje i manje prija s godinama, a i s obzirom na to da imam sve više obaveza. Najveće zadovoljstvo danas mi pričinjavaju duge večernje šetnje u prirodi.