CV srpskog vinarstva

Miodrag Mija Radovanović, vlasnik vinarije Podrum Radovanović, rođen je leta 1955. godine u Krnjevu kod Velike Plane. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, na Odseku za prehrambenu tehnologiju, a zatim je kao enolog bio rukovodilac proizvodnje u Navipu. Svoju strast prema vinu odlučio je da pretoči u privatnu inicijativu, pa je u ovom malom mestu u Šumadiji nastao jedan od prvih, tada malih privatnih vinskih podruma u Srbiji. Prvu buteljku vina ova vinarija napunila je 1991. godine, a to vino se iste godine pojavilo i na tržištu. Od samog početka vina vinarije Podrum Radovanović jedna su od najboljih srpskih, naročito crvena, a Mija Radovanović jedan je od najuspešnijih i najpopularnijih domaćih vinara.

 

WS: Kada ste počeli da se bavite vinarstvom i zašto?

Godine 1984, iz hobija. Praktično, ceo život se bavim vinarstvom.

WS: Da se ne bavite vinom, šta biste radili?

Bavio bih se uređenjem enterijera.

WS: Vino je za Vas posao, hobi…

Sada je posao.

WS: Koja je Vaša krajnja želja u vinarstvu?

Vino za veliki doživljaj – veliko uživanje.

WS: Gde se trenutno nalazi srpsko vinarstvo?

Na putu da bude uspešno.

WS: Šta je najveći problem u srpskom vinarstvu?

Vinogradarstvo i nedostatak dobrih vinskih stručnjaka.

WS: Koje je najbolje srpsko vino, a da nije Vaše?

Grand cur – Gazdinstvo Cilić.

WS: Koje je nabolje vino koje ste probali, a da nije Vaše?

Grand Vin De Chateau Latour.

 WS: Koja je najlepša vinarija koju ste videli?

Chateau Latour.

WS: Koje Vam je Vaše vino najdraže i zašto?

Cabernet sauvignon reserve, zato što je to vino iz najboljeg vinograda i ono predstavlja zbir svih naših znanja i umeća. To vino rađeno je sa idejom da bude najbolje.

WS: Zašto bi neko u vinoteci trebalo da se opredeli da kupi baš Vaše vino?

Zato što je rađeno sa mnogo ljubavi i zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta.

WS: Najlepša situacija u kojoj sebe možete da zamislite da pijete vino?

Sa Žerarom Depardjeom, zbog njegovog vinskog nosa.