CV srpskog vinarstva
Miodrag Mija Radovanović, vlasnik vinarije Podrum Radovanović, rođen je leta 1955. godine u Krnjevu kod Velike Plane. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, na Odseku za prehrambenu tehnologiju, a zatim je kao enolog bio rukovodilac proizvodnje u Navipu. Svoju strast prema vinu odlučio je da pretoči u privatnu inicijativu, pa je u ovom malom mestu u Šumadiji nastao jedan od prvih, tada malih privatnih vinskih podruma u Srbiji. Prvu buteljku vina ova vinarija napunila je 1991. godine, a to vino se iste godine pojavilo i na tržištu. Od samog početka vina vinarije Podrum Radovanović jedna su od najboljih srpskih, naročito crvena, a Mija Radovanović jedan je od najuspešnijih i najpopularnijih domaćih vinara.
WS: Kada ste počeli da se bavite vinarstvom i zašto?
Godine 1984, iz hobija. Praktično, ceo život se bavim vinarstvom.
WS: Da se ne bavite vinom, šta biste radili?
Bavio bih se uređenjem enterijera.
WS: Vino je za Vas posao, hobi…
Sada je posao.
WS: Koja je Vaša krajnja želja u vinarstvu?
Vino za veliki doživljaj – veliko uživanje.
WS: Gde se trenutno nalazi srpsko vinarstvo?
Na putu da bude uspešno.
WS: Šta je najveći problem u srpskom vinarstvu?
Vinogradarstvo i nedostatak dobrih vinskih stručnjaka.
WS: Koje je najbolje srpsko vino, a da nije Vaše?
Grand cur – Gazdinstvo Cilić.
WS: Koje je nabolje vino koje ste probali, a da nije Vaše?
Grand Vin De Chateau Latour.
WS: Koja je najlepša vinarija koju ste videli?
Chateau Latour.
WS: Koje Vam je Vaše vino najdraže i zašto?
Cabernet sauvignon reserve, zato što je to vino iz najboljeg vinograda i ono predstavlja zbir svih naših znanja i umeća. To vino rađeno je sa idejom da bude najbolje.
WS: Zašto bi neko u vinoteci trebalo da se opredeli da kupi baš Vaše vino?
Zato što je rađeno sa mnogo ljubavi i zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta.
WS: Najlepša situacija u kojoj sebe možete da zamislite da pijete vino?
Sa Žerarom Depardjeom, zbog njegovog vinskog nosa.
Leave A Comment