Broj: Piše: Foto:

__b2cd09f222Svake druge godine međunarodni vinski svet sredinom juna dolazi u Beč. Tradicionalno, palata Hofburg i ove godine ugostila je najbolje austrijske, ali i mnoge vinarije iz celog sveta koje spadaju u sam vrh svetskog vinarstva. Raskošan ambijent impresivne palate Hofburg, mnoštvo izlagača, kvalitet samih vina koja su na vrlo respektabilnom nivou, bogat prateći program stručnog karaktera, kao i besprekorna organizacija – to su razlozi zbog kojih je VieVinum jedan od najprestižnijih vinskih događaja u svetu uvek toliko posećen. Tako je bilo i ove godine

 

Još jednom je ovo bio sajam koji se može opisati u superlativu. Savršeno organizovan i orkestriran. Sa više od 15.000 posetilaca iz preko 40 zemalja, koji su prisustvovali degustacijama i bili u prilici da probaju fantastična vina koja je predstavilo 550 izlagača u svečanim salama Hofburga. Austrijsko vinarstvo ove godine predstavljalo je 440 izlagača, ali su i vinarije iz ostatka sveta bile vrlo prisutne: osim zemlje-gosta Francuske, bili su tu i proizvođači iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Nemačke, Italije i Portugalije.

F_448f645c94Publika je mogla da otkrije dosta raznolikih stilova, jer su svoje proizvode predstavili i brojni proizvođači biodinamičkih, kao i demeter vina (iz betonskih jaja i amfora).

Prateći program, koji su činile brojne vrhunske degustacije vina, takođe je bio veoma popularan – bilo je tu radionica, od predstavljanja grupe mladih vinara, kao što su Die Weinviertel Ambassadors ili Junge Wilde, do top-klase Masterclasa. Vrhunski događaj je bila panel diskusija u organizaciji Institutes of Masters of Wine o pitanjima klimatskih promena. Jancis Robinson MW, dr Josef  Schuller MW, kao i drugi renomirani međunarodni eksperti analizirali su uticaj klimatskih promena na stilistiku vina. Kako će vinska stilistika promeniti svet, da li su klimatske promene odgovorne za to i kako da se reaguje u vinogradarstvu i vinarstvu, bila su neka od centralnih pitanja rasprava.

Na degustaciji Demeterbund dobijen je dobar pregled sveta biodinamike, dok je Ukusu karakterističnog teroara takođe bilo posvećeno nekoliko degustacija. Spektar se kretao od tema Geologija Wachau doline i njenih vina, preko Zrela  vina iz Weinviertela i Velika vina DAC iz Blaufrankischland, pa do Raznovrsnost i kvaliteti penušavih vina.

 

Willi Klinger, direktor Austrijskog vinskog marketinga (ÖWM) i najvažniji partner u organizaciji festivala, veoma je pozitivno ocenio ovogodišnji VieVinum: „Naš cilj je da austrijska vina i vinarstvo predstavimo na međunarodnim tržištima kao atraktivan biznis i mislim da smo vrlo blizu toga. VieVinum se od imidž sajma razvio do B2B događaja top-klase. To je upravo ono na čemu smo radili, jer sa sve većim brojem uspešnih vinarija takođe se povećava i konkurencija među njima. Sa fokusom na uvoznike iz celog sveta, našim vinarima nudimo nove mogućnosti za prodaju.“

 

Kraj ove ugledne manifestacije tradicionalno je obeležen velikom VIP žurkom. Ove godine specijalni gost bila je pevačica Conchita Wurst, koja je pevajući pesmu Rise like a Phoenix mnoge goste asocirala na oporavak i ponovni uspeh austrijskog vinarstva nakon 1985. godine. Među izvođačima se, kao i svake godine, našao i sam Willi Klinger, koji nije propustio priliku da uzme mikrofon na vrhuncu večeri.