LA TOUR SHOOT 2008

U izveštajima sa aukcija širom sveta na kojima boce vina dostižu astronomske cifre, gotovo redovno se pojavljuje jedno ime – Chateau Latour, jedno od najslavnijih imena u svetu vina. Smeštena u starom zamku u apelaciji Pauillac u oblasti Medoc, ova vinarija pripada grupi od pet velikana leve obale Bordoa, odnosno šatoa sa najvišom kategorizacijom – Premier grand cru classe

Početkom aprila svake godine održava se čuveni En primeur, skup tokom kojeg najpoznatiji šatoi Bordoa izlažu svoja vina sudu najistaknutijih vinskih znalaca, a koji će nakon degustacije oceniti njihov kvalitet. Na osnovu tih ocena, vinska kuća kasnije formira cenu za tržište. Sve vinske kuće u Bordou podležu ovom sistemu prodaje i distribucije, sve osim onih koje su toliko legendarne i moćne da sebi mogu priuštiti istupanje iz tog sistema.

Posetili smo upravo jednog od tih moćnika – Chateau Latour, prvoligaša Bordoa, koji se trenutno nalazi u vlasništvu Fransoa Pinoa, trećeg najbogatijeg Francuza i muža holivudske glumice Selme Hajek. Pino je predsednik Kering grupe, koja osim ove vinske kuće u svom vlasništvu ima i brendove kao što su Gucci, Balenciaga i Alexander McQueen. Selma Hajek je i sama izjavila kako svoju dugovečnu lepotu duguje dobrom vinu, a kako i ne bi kada se cena ovih vina na tržištu kreće od 500 pa do 10.000 evra za neke od najboljih berbi, kao što je ona čuvena iz 1982. godine. Mi smo za ovu priliku degustirali „skromnu“ 2004. godinu.

Chateau Latour jedan je od najraskošnijih vinskih mitova u svetu. Njegovi koreni potiču još iz 1331. godine, a priča o porodičnom usponu bila je začinjena dobro sklopljenim brakovima i aristokratskim ugovorima koji su u jednom trenutku doveli do danas teško zamislive situacije – da jedna porodica poseduje tri najsvetlije zvezde Bordoa: Chateau Latour, Chateau Lafite Rotschild i Chateau Mouton Rotschild. Koncentracija kapitala, moći i vinskog prestiža u Bordou je, dakle, više nego očigledna.

LA TOUR SHOOT 2008

Tokom naše posete videli smo kako su se planovi i projekti vinarije promenili od istupanja iz En primeur sistema u 2012. godini. Chateau Latour renovirao je svoje objekte i izgradio veliki podrum koji može da primi sva vina koja od sada sazrevaju u samom šatou, za razliku od prošlih godina kada bi trgovci na zahtev tržišta plasirali određene berbe koje često u datom trenutku ne bi dostigle svoju punu zrelost. Chateau Latour sada sam plasira svoja vina na tržište, garantujući na taj način najbolji kvalitet, a procena je da za prvo, veliko vino treba od deset do dvanaest godina starenja.

Stari podrum Chateau Latoura pod ključem čuva neke od najstarijih i najlegendarnijih berbi, pa tako u ovom impresivnom vinskom trezoru može da se pronađe i famoznih, preostalih dvanaest flaša iz 1861. godine, koje se pojedinačno prodaju na aukcijama za basnoslovne sume čak i od po nekoliko desetina hiljada evra.

Poznato je da u Bordou najbolje i najvrednije parcele gledaju na vodu, a baš takav je i vinograd Chateau Latoura, koji celom istočnom stranom dodiruje reku Garonu. Recepcija vinarije i soba za degustacije su renovirani, pa se sada iz njih prostire pogled na celo imanje od 47 hektara. Sama prostorija za degustacije projektovana je tako da omogućava veliki ulazak prirodne svetlosti, vrlo je svedeno uređena, bez suvišnih ukrasnih detalja, kako bi se fokus maksimalno usmerio na sama vina.

Vino iz berbe 2004. godine još uvek ima veliki potencijal sazrevanja kroz narednih pet godina verovatno će dostići svoju punu zrelost. U ovom vinu izuzetne kompleksnosti, osim raskošnih nota zrelog voća mogu da se osete i predivne zemljane arome, sa ukusom kafe i začina. Trenutna cena ove berbe na tržištu je oko 300 evra za bocu, ali će ona svakako rasti u budućnosti.

Chateau Latour proizvodi samo crvena vina, a osim vodećeg probali smo i preostale dve linije ove kuće – Les Forts de Latour 2006 i Pauillac 2008. Ove dve etikete mogu da se nađu po nešto pristupačnijim cenama, od 50 do 150 evra, ali svojim kvalitetom ne zaostaju mnogo za glavnim vinom. Posebno prija vino Les Forts de Latour, koje smo zbog elegancije i cvetnih aroma označili kao „žensko vino“ i prilično je verovanto da je i Selmi Hajek to omiljeno vino.

Već ritualno, posetioci Chateau Latoura za uspomenu se slikaju ispred kule sa koje su se u prošlim vremenima puštali golubovi pismonoše i na taj način se komuniciralo među imanjima. Chateau Latour zadovoljio je naša očekivanja, fascinantan je u svakom pogledu u to nema sumnje, ali ga ne vidimo i na vrhu Bordoa jer ova regija je dom još mnogih velikih priča i vina, koje bi svojom lepotom zavele i one najiskusnije ljubitelje vina.