Crveno-zlatni potpis Šampanje

HOUSE 3_resizeIza danas čuvene zlatno-crvene etikete Piper-Heidsieck šampanjaca stoje neprikosnoveni kvalitet vina i bogata istorija, a sve je započelo još u doba prosvetiteljstva, sa čovekom po imenu Florens-Luis Hajdsiek, koji je bio sin protestantskog sveštenika. Tradicija i kvalitet nikada se nisu razdvojili tokom više od dva veka, što je doprinelo da Piper-Heidsieck i danas važi za jednu od najprestižnijih kuća šampanjaca

 

Legenda kaže da je izvesni Florens Luis Hajdsiek, trgovac tekstilom iz Remsa u Šampanji, negde sredinom XVIII veka, došao na ideju da stvori cuvee dostojan kraljice. San mu se navodno ostvario i dobio je priliku da svoje vino lično predstavi kraljici Mariji Antoaneti. Posle njegove smrti, trgovačku kompaniju nasleđuje njegov nećak Kristijan Hajdsiek, koji je sklopio partnerstvo sa pronicljivim poslovnim čovekom po imenu Henri-Giom Pajper. Od habzburških prinčeva do kineskih careva, četrnaest kraljevskih i imperijalnih sudova zakonski ga je ovlastilo kao „zvaničnog dobavljača“ šampanjca. Širom sveta, društvena elita žudela je za „Hajdsiekovim Pajperom“. Nakon smrti Kristijana Hajdsieka 1835. godine, njegova udovica se 1838. preudala za Henrija-Gijoma Pajpera. Tako je rođen Piper-Heidsieck brend.

Brojni porodični i poslovni zapleti obležili su kasniju istoriju ove kuće šampanjaca, a nakon Drugog svetskog rata Nemci su čak konfiskovali njenu celokupnu imovinu. Spletom srećnih okolnosti, vlasništvo nad vinarijom je povraćeno, a 2011. godine upravu preuzima porodica Dekour. Budućnost ove kuće sada je u rukama Kristofera Dekoura, koji je vrlo uticajna ličnost u Udruženju francuskih poslodavaca.

 

Vinska kolekcija izvrsnosti

„Sa velikom ozbiljnošću praviti uzbudljiva vina. Napraviti cuvée dostojan kraljice“ – Piper-Heidsieck kuća i dalje verno sledi ovu ambiciju Florensa-Luisa iz 1785. godine.

 

Brut

Piper-Heidsieck Brut je dobro strukturiran šampanjac kremaste teksture i izraženih voćnih ukusa. U kupaži dominira sorta pinot noir (koristi se najkvalitetnije grožđe iz više od stotinu vinograda u Šampanji), koja je lepo ukomponovana sa grožđem sorte pinot meunier iz oblasti Grande et Petite Montagne de Reims.

 

Cuvée Sublime

Dobro strukturiran, kremaste teksture, sa reskim, osvežavajućim voćnim ukusima. Predstavlja varijaciju klasičnog Piper-Heidsieck Brut šampanjca, sa godinu dana produženim periodom sazrevanja. Izvanredno izbalansirano, srednje suvo vino. Kupaža je slične kompozicije kao i za Brut.

 

Rosé Sauvage

Izvanredan, atipičan roze šampanjac. Vrlo precizne strukture, elegantne kremaste teksture, nešto punijeg tela i vrlo izraženih, nežnih voćnih ukusa. Kompozicija kupaže slična je kao i za Brut.

 

Vintage Brut 2006

Iz godine suprotnosti dolazi vino neočekivanog šarma i elegancije. Ta ćudljiva godina je pre svega bila obeležena naglim vremenskim promenama, što je rezultiralo kontrastima u kvalitetu grožđa – pinot noir je bio izuzetno intenzivan i žestok, dok je chardonnay bio spreman za dugo sazrevanje. Proizvođači su morali da se prilagode, pa je u poređenju sa prethodnim godinama proporcija pinot noira umanjena i izjednačena sa učešćem chardonnaya. Takva godina zahtevala je strpljenje – sedamnaest mladih vina odabranih za kompoziciju ovog šampanjca (9 grand, 7 prvenaca, 8 pinot noir i 9 chardonnay vina), šest godina strpljivo je čekalo u podrumima, dostižući onaj savršen balans koji daje eleganciju i šarm.

 

Rare, Millésime 2002

Prestižan vintage cuvée iz 2002. godine, dobro strukturirano vino, kremaste teksture i voćnog ukusa. U ovoj pažljivo komponovanoj kupaži dominira chardonnay iz oblasti Montagne de Reims (70%), uz pinot noir (30%) iz iste regije. Vino je sedam godina sazrevalo u podrumima, što je rezultiralo raskošnom paletom ukusa, punoćom i kompleksnošću.

 

 

 

Podrazumeva se da vrhunski kvalitet vina stoji iza etiketa Piper-Heidsieck, ali ugledu ove kuće umnogome je doprinelo i pažljivo kreiranje imidža, koji je oduvek imao čvrstu vezu sa umetnošću.

 

Penušava kinematografija

Piper-Heidsieck voli filmsku umetnost i filmska umetnost voli njega. Godine 1933. boca ovog šampanjca pojavila se u komediji Sinovi pustinje kojom su se Sten Lorel i Oliver Hardi prvi put predstavili javnosti. Pedesetih godina prošlog veka nisu dijamanti zaveli Merilin Monro, već zlatni kvalitet Piper-Heidsieck šampanjaca. Ova kuća bila je partner brojnih festivala u Veneciji, Berlinu, Londonu, San Sebastijanu, Čikagu i Tokiju. U Bostonu su počasnu Piper-Heidsieck nagradu dobili Džodi Foster, Džon Kjuzak, Đina Dejvis i Anđelika Hjuston. Na Sandens festivalu istom nagradom su počastvovani Džon Tuturo, Đina Rolands, Kevin Spejsi i Benisio del Toro. Crveno poput tepiha na svečanoj dodeli nagrada i zlatno poput svetla reflektora. Veza šampanjaca Piper-Heidsieck i filma krunisana je 1993. godine, kada oni postaju zvanično piće prestižnog Kanskog festivala. Takođe, od 2008. godine, Piper-Heidsieck je zvanični partner Francuskog kinematografskog muzeja.

Zlatno doba penušave umetnosti

Pripremajući proslavu stogodišnjice svog postojanja, te 1855. godine kuća Piper-Heidsieck pozvala je juvelira ruskog cara Aleksandra Trećeg, čuvenog Petera Faberžea, da dizajnira bocu zlatne boje ukrašenu dijamantima. Stotinu godina kasnije, Piper-Heidsieck proslavio je svoju dvestotu godišnjicu novom kreacijom, takođe obloženom dijamantima i zlatom. Osmislili su je Van Klif & Arpels, inspirisani originalnim Faberžeovim dizajnom. Boca je u to vreme procenjena na preko milion franaka i proputovala je ceo svet, lisicama vezana za naoružane policajce. Godine 1999, Žan-Pol Gotje obukao je bocu Piper-Heidsieck šampanjca u korset od crvenog vinila, ukrasivši njene obline finim čipkanim detaljima.

Bogata tradicija, viševekovno iskustvo i vrhunski kvalitet vina iza kojeg stoje neki od najboljih vajnmejkera Šampanje, zaslužni su što crveno-zlatna etiketa spada među dragulje francuskog nasleđa. Danas više nego ikad, Piper-Heidsieck doprinosi slavi vinskog potpisa Šampanje.

 

Režis Kami, osmostruki pobednik takmičenja za najboljeg proizvođača penušavog vina

Upravnik vinskog podruma Piper-Heidsieck pre tri godine po četrnaesti put je proglašen najboljim proizvođačem penušavog vina, na prestižnom Međunarodnom takmičenju. Lično, Kamiju je to osma titula. Njegov prethodnik Daniel Tibolt, imao je čast da primi tu nagradu šest puta.

„Meni je kao školarcu godina počinjala u septembru, sa berbom grožđa. Grožđe smo brali, gnječili i pažljivo prerađivali u vino. Krajem oktobra počinjali smo da proveravamo ukus bistrih vina. Ta faza omogućava našem timu enologa promišljen pristup dešavanjima u narednoj godini. U decembru vina se ostave da miruju, kako bi se od januara ponovo započelo sa proveravanjem ukusa. Ako vino ima pravu punoću ukusa, ako je godina dobra, imaćemo razloga da pravimo vintage. Vino zatim treba da se flašira, a da se pritom ne zaboravi na odvajanje zaliha rezervnog vina. To nam omogućava da obogatimo svoju ponudu raznovrsno jedinstvenih vina, starih i do trideset godina. Znam ih napamet i sanjam ih noću. Šampanjac definitivno oličava gostoljubivost, sofisticiranost, ekstravaganciju… Ali Piper-Heidsieck šampanjac je takođe odlično vino u kojem treba uživati kao u samodovoljnom kvalitetu. Naš Brut Cuvée sigurno pruža neposredno iskustvo očekivanog luksuza, dok druge vrste cuvée vina dodaju tom luksuzu precizniji osećaj zlatne boje, više kandirano-kiselkastih nota ili skrivene topline. Uz Piper-Heidsieck Rare i naš Prestige Cuvée, koje je jedno od dragocenh starih vina, skliznućete u svet visoke mode.“