_MG_5611Anatomija jedne malvazije

U Koreniki kod Umaga, malom simpatičnom istarskom mestu, Moreno Coronica nastavlja da ispisuje vinsku istoriju svoje familije. Pripadajući četvrtoj generaciji vinara, uspeo je u nastojanju da vinarija Coronica izgradi imidž kuće koja od lokalnih „malih“ sorti proizvodi „velika“ vina. Iako u svojoj paleti ima i jednu internacionalnu kupažu, Morenu su najvažnija vina od istarskih sorti, malvazije i terana. Njegova vina godinama već izazivaju uvažavanje i simpatije na regionalnoj vinskoj sceni, što malo i čudi kada se uzme u obzir činjenica da ih nikada nećete videti na vinskim takmičenjima i ocenjivanjima. „Moja malvazija nije bolja ili lošija od neke druge, već samo različita. Mora se osetiti teritorij, lokacija, pečat vinara. I to je sve“, kaže Moreno Coronica.

_20Y1414O vinu je dosta sam naučio, ispitujući i tragajući od berbe do berbe. Išao je i na vinske kurseve po Italiji, obilazio vinarije, ali kaže da je volja važnija od svega toga. A nju prati i jedna dobra, zdrava vinogradarska filozofija: „Vino mora biti evolucija, ne revolucija, ne sme se bitno menjati. Mora se tražiti optimum sorte, regije, podneblja, a čovek da utiče ne koliko može, već koliko smije, a da ne promeni karakter loze.“ Ovo najbolje potvrđuje evolucija vina Gran Malvazija, u procesu koji traje već petnaest godina. Počeli su, kaže, od Parkerovog „daska“ stila, a od 2008. godine cilj im je bio da kreiraju Gran Malvaziju u kojoj se neće osećati drvo. Zato koriste veće bačve, grožđe ne beru kasno, a koncentrovanost aroma dobijaju kvalitetnim ali malim prinosom.

Vinogradi vinarije Coronica nalaze se na poziciji poetičnog imena Grande bosco. Dvadeset jedan hektar vinograda izniklih na dubokoj crvenici centralno su mesto Morenovog vinskog pogleda na svet. „Za mene nema važnijeg cilja od kvalitetnog grožđa. Enolog je samo enolog, nije mađioničar. U podrumu je jedino bitno da se ne greši.“

Vino Gran Teran vinarije Coronica dobar je primer šta sve dobra godina i čovek sa dosta znanja u vinogradu mogu da daju. A teran je jako zahtevna sorta, zna to Moreno odlično. „Ne znam da li su gori Istrijani ili teran. U podrumu mu ne možete ništa. Ako mu je godina dobra onda može, a ako nije dobra, onda ništa ne pomaže. Još uvek smo mladi i ne znamo koji mu je krajnji domet.“

 

Malvazija 2015 – Coronica

 

_MG_8697Moreno Coronica poznaje malvaziju istarsku u dušu. Godinama već neka od najboljih vina od ove sorte dolaze upravo iz njegove radionice, a poslednja berba dala mu je prostor da se razmaše i pokaže sve svoje umeće. Proizvedena 100 odsto od sorte malvazija istarska, Coronicina Malvazija iz berbe 2015. na mirisu pleni cvetno-zelenčivim notama, koje fino oplemenjuje ton bagrema. Na ukusu je suva, dugotrajna, slana, izuzetno mineralna i sveža, ali i neuobičajeno kremasta. U bukeu ovog vina oslikava se ukus mediteranskog podneblja, što ga čini idealnim partnerom sa jelima na bazi ribe i morskih plodova (dagnje, sen žak školjke, sardelice, škampi, kao i sve vrste bele ribe – od oslića, do san pjera), ali servirano na malo višoj temperaturi dobro se slaže i sa belim mesom, te jelima na bazi belog tartufa. Preporučena temperatura serviranja je od 8 do 14 °C, u zavisnosti od vrste hrane.

Pitkost se ispoljava čak i mnogo godina nakon flaširanja, a pravilnim odležavanjem razvijaju se mineralne i pikantne note, uz zadržavanje karakterističnih aroma i velike svežine.

Proces prerade svake godine se prilagođava karakteristikama grožđa i odabiru pravog trenutka berbe. Velika pažnja koja se posvećuje stanju u vinogradu kako bi se utvrdilo u kojim njegovim delovima grožđe postepeno dostiže optimalnu zrelost, zatim fermentacija koja se odvija pri kontrolisanoj temperaturi, kao i ostavljanje mladog vina na finim kvascima onoliko dugo koliko je potrebno – osnovni su postulati na kojima se zasniva proces proizvodnje ovog izuzetnog vina.

Posredstvom kompanije Fino Vino Malvazija iz 2015. godine vinarije Coronica od nedavno je dostupna i u Srbiji.