Povratak kralja

 

_mpp0120_resizePut do vrhunskog prokupca nije ni brz ni lak, i to znaju mnogi, ali kada se stigne – jasno je da je vredelo. U vinariji Doja, smeštenoj između Blaca i Prokuplja, ovo putovanje trajalo je nekoliko godina, a krenuli su, kako i dolikuje svakoj ozbiljnoj vinariji – iz vinograda

 

Vinska geografija

Vinogradi vinarije Doja nalaze se u Topličkom vinogradarskom reonu, u Prokupačkom vinogorju. Ovo područje ima dugu tradiciju gajenja vinove loze, što i ne čudi, s obzirom na izuzetno povoljne uslove za proizvodnju grožđa vrhunskog kvaliteta.

CeoToplički reon je okružen planinama – Jastrebac, Radan, Pasjača, Sokolovica, Vidojevica i Kopaonik, koje formiraju prirodnu pozornicu na kojoj nastupaju velika vina ovog regiona. A u glavnoj ulozi naješće je Prokupac, najnovija varijanta ove sorte, u intepretaciji vinarije Doja. Iako je simbol vinarstva u ovom kraju, prokupac nije sve što ova vinarija ima da ponudi: u vinogradima se nalaze i chardonnay, pinot grigio, cabernet sauvignon, merlot, shiraz. U ponudi je: Doja Belo vino, koje je vrlo brzo skrenulo pažnju velikog broja ljubitelja kvalitetnog vina kako zbog visokog kvaliteta tako i zbog ineresantnog sortnog sastava (chardonnay i pinot grigio u jednakom odnosu) i razbilo monotoniju na pozornici domaćih belih vina. Zatim, Doja Rose – 100% prokupac, kao i najnovije crveno vino – Doja Prokupac, koje u svakom smislu zaslužuje posebnu pažnju. Ova vina su plod udruženih snaga čoveka i prirode: specifičnih klimatskih i zemljišnih karakteristika položaja na kojima se prostiru vinogradi i velike posvećenosti vlasnika – Gorana Todića i brižljivo odabranog stručnog tima.

_mpp0028_resizeProkupac u vinogradu

Vinogradi vinarije Doja, ukupno 20 ha, smešteni su na kosim padinama zatalasanih brda Topličke kotline, na južnim ekspozicijama, na nadmorskoj visini od 430 do 470 metara. Celodnevna izloženost vinograda suncu, blaga vazdušna strujanja kao i velika temperaturna kolebanja između dana i noći u avgustu i septembru izuzetno pogoduju postepenom sazrevanju grožđa i formiranju skladnog i bogatog aromatičnog kompleksa. S druge strane, zaklonjenost planinama sprečava prodor hladnog i vlažnog vazduha u kotlinu. Zemljište je prožeto šljunkom i oblim kamenjem, glinovito u dubljim slojevima, sa obiljem sedefastih liskuna – bogatih izvora biogenih elemenata.

Svaka faza u proizvodnji grožđa se brižljivo nadgleda i primenjuje se niz ampelotehničkih merada bi se obezbedili optimalni uslovi za prozvodnju zdravog i kvalitetnog grožđa: počev od zimske rezidbe kojom se planira visina prinosa grožđa, lačenja, defolijacije i proređivanja grozdova (po potrebi), pa do brižljive i stručne procene optimalne zrelosti grožđa i momenta berbe. Sve pobrojane aktivnosti su podjednako važne da bi proizvedeno grožđe i vino nosili u sebi autentičnost podneblja iz koga potiču.

Prokupac u vinariji

Kvalitet vrhunskog grožđa treba očuvati u vinu i pažljivo pretočiti u boce, pa najsavremenija vinska oprema nije na odmet. U vinariji Doja, supermoderne Bucher prese i muljače, kao i najkvalitetniji inoks vinifikatori pažljivo „tretiraju“ prokupac i ostale sorte, a za kraj, hrastovi burići su tu za miran i dug odmor. Sve faze proizvodnje vina bez ikakvog izuzetka odigravaju se u Prokupačkom vinogorju, čime je obezbeđena kontrola svih etapa proizvodnog procesa, što predstavlja osnovu za proizvodnju kvalitetnih vina. Sve što se radi, radi se sa samo jednim ciljem – da se kvalitet iz bobica pretoči u boce, a da se u bocama neguje i očuva autentičnost i prepoznatljivost vina Prokupačkog vinogorja.

 

Prokupac u  glavi

Da se u grožđu i vinu ogleda karakter područja iz koga potiču i da ta autentičnost bude prepoznatljiva potrošačima vina, u vinariji Doja posvećeno radi tim akademskih stručnjaka: vlasnik vinarije Goran Todić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva i njegova supruga Slavica Todić (profesor i šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu), brinu o izboru sortimenta, nezi vinograda i proizvodnji kvalitetnog grožđa. Da se cela vinska priča privede kraju, tu je naravno ne veliki ali veoma predan i pouzdan tim ljudi, koje vodi menadžer vinogradarske proizvodnje Milan Jovanović, koji sve zahteve koje loza postavlja čoveku bezrezervno ispunjavaju. Taj posao u podrumu nastavlja Goran uz pomoć stručnog tima eminentnih enologa.

Prokupac u srcu

Misao o ozbiljnom vinu od istoimene autohtone srpske sorte prokupac – sinonima vinogradarstva Topličkog rejona, dugo je proganjala Gorana Todića i njegovu suprugu Slavicu. A kakve su im bile namere, takav je i rezultat. Doja Prokupac je jedno iskreno vino, sa karakterom. Tradicionalno a moderno, snažno a nežno, ozbiljno a pitko. Odlikuje ga intenzivna rubincrvena boja, mirisi crvenog bobičastog voća protkani bariknim tonovima. Vino je odležalo u barik burićima šest meseci, umerene je punoće, dobre strukture, izbalansiranih kiselina i mekane, duge završnice. Servira se na temperaturi od 16 do 20°C i preporučuje se uz sve specijalitete srpske ili neke druge kuhinje. Otvorite bocu Doja Prokupac i uverite se – tu je sve što treba da znate o prokupcu.