Broj: Foto:

Brunellu u čast

Vinarija Il Poggione iz Toskane već više od jednog veka svetu daruje neka od najboljih vina brunello di Montalcino. A kao i sve velike vinske priče, i ova je bila inspirisana idejom jednog čoveka da na svom imanju stvori vrhunsko vino

 

Priča o imanju Il Poggione započeta je krajem 19. veka. U stvari, to je priča o Laviniju Franceschiju, zemljoposedniku iz seoceta Scandicci u brdima iznad Firence, koji je bio toliko impresioniran pričama o lepotama pejzaža u okolini mestašca Montalcino na jugoistoku Toskane, da je odlučio da ih podrobno istraži. Nakon što se uverio u istinitost ovih priča i lepotu pogleda na celu regiju Montalcino, odlučio je da na padinama brda u okolini sela Sant’Angelo in Colle kupi zemlju i da tu osnuje imanje – bio je to veliki dan za njega, a kako se kasnije ispostavilo, i za celokupnu vinsku scenu Toskane.

Nije prošlo mnogo vremena, a ime familije Franceschi upisano je u toskanskoj zlatnoj knjizi. Njihov najveći uspeh bio je to što su prepoznali područje u okolini mesta Montalcino kao odlično za gajenje vinove loze i proizvodnju vina, kao i veliki potencijal sorte sangiovese koja je u ovoj oblasti bila gajena od davnina. Odlučnost i moderan pristup poslovanju familije Franceschi doprineli su da se, tada još uvek aktuelne srednjovekovne metode agrikulture, prilično unaprede – selektovani su novi klonovi sorte sangiovese, koji su bolje adaptirani za proizvodnju kvalitetnog grožđa, a pritom su novi vinogradi posađeni na najpogodnijim lokacijama. Svi ovi napori imali su samo jedan cilj, a to je proizvodnja vrhunskog vina koje će na najbolji mogući način da iskaže karakteristike podneblja.

Danas, nakon više od jednog veka, rad Lavinija Franceschija i dalje je vodilja njegovim naslednicima Leopoldu i Liviji, koji nastavljaju da proizvode vina u istom stilu – sjedinjavanjem tradicionalnih tehnika proizvodnje vina sa najmodernijom savremenom tehnologijom, a ova ideja rezultira jednim od najreprezentativnijih i najboljih primeraka vina brunello di Montalcino svake godine.

Imanje Il Poggione trenutno je jedno od najvećih u komuni Montalcino: obuhvata područje od 600 hektara, od kojih su 125 pod vinogradima, 70 su maslinjaci, dok su ostatak obradivo zemljište i šume. Ipak, glavni prioritet imanja je precizna i pedantna posvećenost vinogradima. Familija Franceschi oduvek je verovala da tajna proizvodnje vrhunskih crvenih vina leži u neizmernoj pažnji prema vinogradima, pa su na imanju Il Poggione oduvek primenjivane raznovrsne tehnike u cilju dobijanja što kvalitetnijeg grožđa – istraživanja se sprovode konstantno, pažljivo se prati potreba zemljišta za hranljivim materijama, „zelena rezidba“ je podrazumevajuća… pa i u onim zahtevnim godinama ova vinarija uspeva da proizvede vrhunska vina. Takođe, nedavno su na krovu vinarije instalirani solarni paneli, kako bi se prirodno okruženje što više očuvalo i utrošak energije bio što manji.

Na imanju Il Poggione berba se obavlja ručno, a proizvodnja se odvija tradicionalnim metodama, iako se koristi moderna tehnologija. Nova vinarija, izgrađena 2004. godine, omogućuje kompletnu kontrolu vinifikacije, korišćenjem najsavremenije tehnologije za kontrolu temperature. Pritom, u vinariji se primenjuje tehnika „potopkjene kape“ (submerged cap), koja omogućuje povećavanje koncentracije bojenih materija i tanina. Za odležavanje svojih crvenih vina vinarija Il Poggione koristi veliku burad od francuskog hrasta, a podrum je smešten na dubini od pet metara ispod zemlje.

Još od svoje prve komercijalne berbe, davne 1900. godine, vinarija Il Poggione pažljivo određuje količinu vina koja će da se proizvede svake godine, a u skladu sa karakteristikama berbe.

Il Poggione – Dom velikih vina

Brunello di Montalcino Riserva

Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli proizvodi se isključivo od grožđa sorte sangiovese iz najboljih berbi i to u vrlo ograničenim količinama. Ovo vino dolazi ekskluzivno iz vinograda Paganelli, najstarijeg vinograda imanja, zasađenog 1964. godine. Loza iz ovog vinograda, koja se koristi kao klon za sađenje novih vinograda imanja, daje grožđe vrhunskog kvaliteta a od kojeg se selektuje samo ono najzrelije. Nakon ručne berbe, fermentacija se odvija oko dvadeset dana, a vino odležava 48 meseci u velikim buradima od francuskog hrasta i nakon toga u boci.

 

Brunello di Montalcino

Ovo vino takođe nastaje od ručno branog grožđa sorte sangiovese, a koje dolazi iz vinograda starih najmanje dvadeset godina. Nakon pažljive fermentacije na kontrolisanoj temperaturi Brunello di Montalcino Il Poggione odležava tri godine u buradima od francuskog hrasta, a nakon toga i u boci.

 

Rosso di Montalcino

 

Mlađa, pristupačnija verzija Brunella, ali takođe odlične strukture i sa prepoznatljivim karateristikama sorte sangiovese, Rosso di Montalcino veoma je važno vino vinarije Il Poggione. Grožđe dolazi iz nešto mlađih vinograda, a vino odležava 12 meseci u velikim hrastovim buradima i nakon toga u boci. Odležavanje u drvetu, iako nije obavezno za proizvodnju vina tipa Rosso di Montalcino, daje ovom crvenom vinu dodatnu kompleksnost aroma, čvrstu strukturu i dobar izražaj tanina tipičnih za sortu sangiovese.

 

Rosso di Toscana

Mlado vino voćnih aroma, proizvedeno od ručno branog grožđa sorti sangiovese i merlot. Nakon fermentacije, odležava u velikim bačvama i bariku. Lagano vino, idealno za svakodnevno uživanje.

Bianco di Toscana

Proizvedeno od sorti vermentino i chardonnay. Nakon berbe grožđe ostaje u kontaktu sa pokožicom 24 sata, a zatim se odvija fermentacija na niskoj temperaturi 25 dana. Blend ove dve sorte grožđa daje ono najbolje od njih: svežinu i mineralnost tipične za vermentino, dok chardonnay donosi strukturu i čvrstinu.

 

Velika toskanska dobrodošlica

U renoviranoj seoskoj kući nalazi se agro-turistički kompleks imanja Il Poggione, koji čini sedam zasebnih apartmana. Na imanju može da se uživa u čarima ovog imanja, da se šeta kroz vinograde, degustira Brunello pod senkom maslina ili da se kupa u bazenu sa najlepšim pogledom na toskanske pejzaže. Na zahtev, moguće je organizovati i obilazak kompletnog imanja, kao i specijalne degustacije vina, pešačke ture i obilazak cele regije Montalcino.