Bangkok, glavni grad Tajlanda, 2013. godine bio je najposećeniji grad na planeti, a tajlandska kuhinja je poslednjih godina među najpopularnijim u svetu. U susret zimskim danima, potrudili smo se da zagrebemo po površini ove egzotične kuhinje, čiji specijaliteti mogu da budu savršen ukras za predstojeće praznike

 

Geografski položaj, nekada Sijama, a danas Kraljevine Tajland, već nam ukazuje na to da se na ovom podneblju nalazi gastronomski raj. Uz kinesku, tajlandska kuhinja je sigurno najzastupljenija kuhinja na svim meridijanima, a karakteriše je vrlo jednostavan način pripreme jela. Veliki uticaj na ovu gastronomiju ostavili su Kinezi, Indijci i Maležani, a jedna od njenih glavnih karakteristika je upotreba mnoštva raznih začina i veština njihovog međusobnog kombinovanja. Ta fuzija ukusa čini je vrlo prihvatljivom za različite lične preferencije.

Tajland trenutno doživljava veliki ekonomski procvat, turista iz celog sveta je sve više, pa je i ponuda hrane sve bogatija. Ne samo u restoranima, nego je i ulična prodaja neverovatno raznovrsna i gotovo na svakom koraku može nešto da se pojede. Na Tajlandu niko ne može da ostane gladan, jer je hrana veoma dostupna za svačiji džep – ona se prodaje na točkovima, u čamcima, restoranima, baš na svakom mestu.

Činjenica da je Tajland smešten na Južnom kineskom moru, ukazuje na to da se u ishrani ima dosta ribe, rakova i mekušaca. Poljoprivreda je takođe vrlo razvijena, pa je prilično zastupljeno i meso svih vrsta, voće i povrće; verovatno nigde na planeti ono nije tako zastupljeno, u toliko boja. Kombinacije slatkog, ljutog, kiselog i slanog osnova su tajlandske gastronomije. Takođe, vrlo je rasprostranjena i hrana pripremljena od insekata, buba, crva, žohara, škorpiona… ali, ovu vrstu hrane ipak prepuštamo lokalnoj publici.

Najzastupljenija namirnica je pirinač, koji se jede i umesto hleba. Palačinke se takođe peku na svakom koraku. Tajlanđani ih zovu roti i jedu ih s bananama, kokosom, ananasom, mangom, limetom i svim ostalim vrstama voća koje možete da zamislite. Oni obožavaju slatko i najradije započnu dan sa slatkom palačinkom. U kvartu Bangrak spremaju se jedne od najboljih, a uz njih se tradicionalno pije crni čaj s mlekom teh tarik (čaj s mlekom prelivaju iz jedne posude u drugu dok ne dobije penu, a piju ga ceo dan).

Osim što su ludi za slatkim, Tajlanđani su opčinjeni i čilijem i karijem kao i svi Azijati. Postoje tri vrste čilija – crveni, žuti i zeleni. Oni se melju u kari pastu, koja se posle stavlja u kari sos. Izuzetno je važno imati na umu da su ljuto u Aziji i u Evropi dva različita pojma. Čak i ako feferone možete normalno da jedete, u Aziji ste početnik jer njihova nepca mogu da podnesu mnogo više nego evropska. Zato kad naručujete kari, za početak svakako recite „not spicy“ da ne biste izgoreli odmah u startu, jer taj požar je gotovo nemoguće ugasiti.

U pripemi jela teži se uspostavljanju harmonije između yin i yang namirnica, gde yang namirnice (čili, đumbir, galangal, limun trava) iniciraju osećaj topline i ubrzavaju puls, dok blage yin namirnice hlade organizam. Wok je očekivano nezaobilazan u kuhinji, te se u njemu prvo priprema povrće, potom dodaje meso, a na kraju se ubacuje testo. Kratkom pripremom postiže se da namirnice ostanu sveže i hrskave, nikako raskuvane, očuvajući tako sokove i hranljive sastojke. Prženje može da bude brzo (quick fry), uz konstatno mešanje (stir fry) ili u dubokom ulju (deep fry). Takođe, često se kuva na pari, a jela sa grila imaju poseban ukus, jer fokus nije na mesu kao u našim krajevima, već na voću i povrću, morskim plodovima i ribi. Uz sva jela služe se yamovi – salate sa maštovitim sosovima.

Đumbir, kokosovo mleko, anis, limunova trava, riblji sos, pasta od rakova, beli luk, palmin šećer, agar agar, samo su neke od stavki bez kojih Tajlanđani ne spremaju hranu.

Veliki izbor voća govori nam da na Tajlandu i nemaju potrebu za nekim širim dijapazonom poslastica, a one su inače skoro uvek na bazi voća.

Tajlandska hrana svaki put miriše drugačije, a ova tri jela koja sam pripremio poslužiće samo kao mala ilustracija ove neverovatno bogate, šarolike i egzotične gastronomije.

 

Pileća supa od kokosovog mleka Tom Ka Gai

Ova jednostavna tajlandska supa od piletine ima taj poseban tajski ukus – ravnotežu začinjenog, slanog, slatkog i kiselog. Posebno je adekvatna za zimske dane, a može da se posluži ili kao supa ili kao lagano predjelo. Uz supu mogu da se posluže i nudle.

Namirnice za 4 osobe:

-limunova trava 2 lista

-pileći file 150 g

-pileći fond 0,2 l

-šitake 60 g

-limeta ½ kom

-smeđi šećer 1 kašika

-kokosovo mleko 0,5 l

-čili papričice prstohvat

-korijander par listova

-paprika 1 kom

-bosiljak nekoliko listova

-ulje 0,05 l

-mladi luk 30g

-beli luk 5g

-so

-biber

-riblji sos 1 kašika

-nudle 50g

 

Način pripreme:

Propržiti piletinu sečenu na kockice sa paprikom, mladim lukom i pečurkama. Dodati sve začine, a zatim sipati pileći fond. Kada se sve malo ukrčka, naliti kokosovim mlekom. Doterati ukus supe i kuvati dok meso ne postane mekano. Supu preliti preko obarenih nudli i poslužiti.

 

Svinjetina sa limetom i nanom

Svinjetina i limeta? E, evo u čemu je trik. Tajlanđani su spojeve ukusa i namirnica doveli do savršenstva, a kiselo se jako lepo uklapa sa svinjetinom.

Namirnice za 4 osobe:

-lax kare 600 g

-gustin 50 g

-soja sos 0,1 l

-oyster sos 0,5 l

-beli luk 20 g

-đumbir 20 g

-ljuta paprika 10 g

-supa od povrća 0,2 l

-ljubičasti kupus 40 g

-šargarepa 80 g

-šitake 60 g

-limeta ½

-listovi nane 5 g

-kokosovo mleko 0,2 l

-paprika 60 g

-kari

-so

-biber

-pirinač 160 g

-ulje 0,2 l

 

Način pripreme:

Oyster i soja sos, zajedno sa belim lukom i ljutom paprikom, utrljati u meso, iseći ga zatim na trake i ostaviti da odleži. U voku ispržiti povrće svako zasebno i izvaditi ga da se procedi. Na istoj toj masnoći propržiti marinirano meso kojem smo dodali gustin, sve dok masa ne postane lepljiva. Prženo, hrskavo meso odvojiti od viška masnoće i dodati povrće, podliti supom a zatim i kokosovim mlekom i krčkati na tihoj vatri. Poslužiti uz bareni pirinač sa prženim jajetom i ukrasiti limetom i nanom.

 

Thai puding od manga

Već smo napomenuli da tajlandska gastronomija svoje poslastice uglavnom zasniva na voću, a ovaj desert je vrlo jednostavan.

Namirnice za 4 osobe:

-mango 2 kom velika i zrela

-šećer 120 g

-kokosovo mleko 0,2 l

-voda 0,2 l

-kokosovo brašno

-dve pločice biljnog želatina

 

Način pripreme:

Izblendirati očišćen mango. Prokuvati vodu sa kokosovim brašnom, procediti i u vodu dodati šećer i pločice želatina. Kuvati na pari, dodati kokosovo mleko i mango dok se sve ne sjedini. Razliti u čaše i ohladiti. Ukrasiti kokosovim brašnom i kockicama manga.