Broj: Foto:

Uvrnuti ples prirodnih kvasaca

 

Još jednom zanimljivom i vrlo profesionalno organizovanom degustacijom u Beogradu, vinarija Bikicki prirodna vina pokazala je da joj vodeća mesta na srpskoj vinskoj sceni neće izmaći. Neobična, drugačija po mnogo čemu, vina ove vinarije ni ovoga puta nikoga, a bili su to uglavnom vinski profesionalci, nije ostavila ravnodušnim

Da sovinjon blan ne mora uvek da miriše na ‘grasiʼ – paprika – zova note, da pino griđo može da bude skoro losos boje i da može da ima potpuno drugačiju paletu ukusa od one standardne dimnomineralno i blago citrusne varijante a da te različitosti ne idu na uštrb kvaliteta…  sve se pokazalo mogućim na toj degustaciji. Đorđe Bikicki, vlasnik vinarije Bikicki prirodna vina, predstavio je tokom prezentacije osnovne karakteristike svakog vina i specifičan teroar padina Fruške gore sa kojih ona i dolaze. Duga maceracija, fermentacija isključivo sa prirodnim kvascima, bez filtriranja, to je ono što ovim vinima daje jednu prepoznatljivu, tako posebnu notu. Oni nenaviknuti na jače prisustvo fenola u belim vinima lako bi mogli da pogreše u proceni kvaliteta ovih vina, ali malo iskusniji će lako u tome pronaći autentičnost, preko potrebnu današnjim domaćim vinima.

U tom pravom vrtlogu boja i ukusa bilo je teško reći šta je to što bi trebalo da bude nosilac Bikicki priče – pino noar koji će tek pokazati svoje najbolje lice, po stilu smešten negde između Oregona i Novog Zelanda, karakterni pino griđo i sovinjon blan, lepršavi traminac u suvoj ili varijanti ’kasne berbe’, ali ono po čemu bi srpska vinska publika vrlo lako mogla da zapamti Bikickog, to je njegova Crna tamjanika – i u suvoj i u slatkoj verziji. Takođe, potvrdio je da bi ova sorta mogla da bude i jedan od nosilaca srpskog vinskog identiteta. Njeni nešto robusniji tanini traže malo više pažnje, ali unikatan aromatski profil ume i te kako to da nagradi.

Ako bi trebalo nešto da se izdvoji kao lajtmotiv sa ove degustacije i uopšte iz palete Bikicki vina, to je onda jedan hrabar koncept i čudesna igra sa prirodnim kvascima, koja daje vina vrlo jakog i tako lako prepoznatljivog karaktera.

Ruke gore za kreativnost i hrabrost, a za najbolje od ove vinarije sačekaćemo još koju godinu. Nema sumnje da će se isplatiti.

 

Na ovoj degustaciji vinarija Bikicki prirodna vina predstavila je i svoje novo vino Crna tamjanika, suvo vino iz berbe 2015:

Upečatljivog karaktera, ozbiljno i kompleksno. Osim raskošnog sortnog mirisa koji donosi elegantne note ružinih latica, tu su i arome soka od borovnice, sušenih brusnica, te marcipana i muskatnog oraha u pozadini. Suvo vino nežnog tela, meko i elegantno, ali sa čvrstim, dobro definisanim taninima. U čaši se razvija i otvara polako, donoseći nove slojeve voćnih, zemljanih i začinskih tonova.

Struktura ove crne tamjanike i njen suvi karakter, uprkos muskatnim aromama, čine je poželjnom pratnjom karakternim, ali elegantnim zalogajima, poput jaretine ili mlade jagnjetine. Takođe, lako će se upariti sa jelima od patlidžana, poput musake i Parmigiana di Melanzzano. Jedno je od retkih vina koje sa lakoćom može da isprati ljute zalogaje, poput sremskog kulena ili meksičke hrane.

Cena: 2.500 dinara

 

 

Nedugo nakon što su vina vinarije Bikicki ostavila vrlo dobar utisak na profesionalnoj degustaciji, stigle su i lepe vesti iz Sofije sa ocenjivanja Balkan International Wine Competition, na kojem je medaljama nagrađeno nekoliko vina ove vinarije: Crna Tamjanika 2015 i Makana 2013 (zlatne), Cu 2016 (dupla zlatna i najbolje orange wine) i Traminac 2016 (srebrna). Vinarija Bikicki proslavila je ove nagrade sa prijateljima vinarije i predstavnicima medija u prijatnom ambijentu bašte škole kuvanja Il Primo, gde je i premijerno predstavila vino Makana Noir 2015.