Kondorov let, sinonim slobode uz melodiju domorodaca, snežni planinski vrhovi okupani suncem… naša sledeća gastro destinacija je La Paz, glavni grad Bolivije

Obilazak restorana i degustiranje lokalnih kulinarskih specijaliteta Bolivije nije ništa manji doživljaj od uživanja u impresivnim pejzažima ove južnoameričke zemlje, ali osnovni preduslov je da se sve predrasude ostave po strani i da se ovoj kuhinji pristupi sa mnogo uvažavanja. Uprkos rasprostranjenom predubeđenju o specifičnoj hrani koja se priprema u nehigijenskim uslovima, kulinarstvo ne samo da je raznoliko i visokog kvaliteta, već je i važan i jedinstven deo kulture Bolivijaca. Ova gastronomija mešavina je španske kuhinje i tradicije drevnih plemena i naroda sa područja Anda, pa tako imamo jednu jedinstvenu šaru koja spaja regionalne različitosti bolivijskih zona. Na primer, hrana iz Aptiplana, visinskog područja sa hladnom klimom, karakteristična je po obilatoj upotrebi začina, dok su jela u ravničarskim predelima i amazonskom regionu sačinjena od kombinacija peradi, ribe, povrća i voća, jer su te namirnice najzastupljenije u ovim oblastima. Generalno, ponuda je raskošna i ne postoji jedinstvena i tipična bolivijska kuhinja. Recimo, stočarstvo je razvijeno u planinskim delovima pa je tamo i veća zastupljenost mesa, dok je u ravničarskim delovima zastupljenije povrće.

Bolivija je zemlja nagrađena najukusnijim i najšarenijim tropskim voćem, povrćem, začinima… u kojoj kuvari mogu da se dokazuju kroz hranu kao iskonski umetnici. Oni su veoma poštovani, jer hrana u Boliviji znači život. U Santa Kruzu, mestu koje je poznato po svojim specifičnim krovovima kuća, otvorenim trgovima i parkovima, neguje se tradicija pripremanja hrane na otvorenom, u formi porodičnih i prijateljskih druženja. U La Pazu, recimo, postoje čitave ulice koje su pune različitih restorana, kafića, kuća čaja, diskoteka i uličnih prodavaca hrane. Jedan od mnogih tradicionalnih i popularnih rituala je ispijanje čaja uz razna peciva između 16 i 17 h popodne.

Restorani su inače važni toponimi na mapi društvenog života Bolivije, to su mesta na kojima se spajaju i hrana i zabava, pa su uglavnom i profilisani prema ciljnoj grupi gostiju. Ipak, kao i u svim zemljama u razvoju, morate biti oprezni po pitanju izbora mesta na kojima ćete jesti, ali ako dolazite iz Srbije, onda verujemo da umete da prepoznate mesta sa kvalitetnom hranom. Ne sumnjamo da ćete steći nekog lokalnog prijatelja koji će vas uputiti i pomoći vam da doživite Boliviju punim gastronomskim plućima. A, da će vam biti potrebno vreme da se adaptirate na specifične ukuse i režim ishrane, to je takođe neupitno; tolika je raznolikost i po pitanju namirnica i načinu pripreme jela, u kulturi, navikama… među regionima, tako da je potrebno mnogo vremena da se sve isproba.

Na krilima vazdušne krstarice Andskih visova, čuvenog Kondora, ponovo nadlećemo taj šareni tepih Bolivije, srca punog emocija koje smo besplatno dobili od Bolivijaca. Napuštamo ovu raskošnu zemlju sa obećanjem da ćemo opet doći da nešto skuvamo i probamo…

A vi, pustite zvuke muzike južnoameričkih Indijanaca i krenite na divno putovanje Bolivijom kroz tri jednostavna lokalna jela.

 

SALTENAS

Namirnice za 4 osobe:

-750 g pilećeg belog mesa

-150 g junećeg ramsteka

-1 krompir

-1 mladi luk

-1/2 glavice crvenog luka srednje veličine

-40 g graška

-30 g žute paprike

-1/2 kašičice kumina

-1/2 kašičice origana

-1/4 kašike soli

-biber po želji

-1 kašika šećera

-1 kašika vinskog sirćeta

-50 g putera

-1/2 veze peršuna

-pileća supa

-želatin

Način pripreme:

Dinstati sve namirnice na puteru tako da budu 60% termički obrađene, a zatim dodati želatin koji je prethodno razmućen u supi ili vodi. Ostaviti u frižideru da se prohladi. Ovu masu možemo da napravimo i u većim količinama i da je stavimo u zamrzivač, za neku sledeću priliku.

Namirnice za testo:

-500 g brašna

-1/2 kašike šećera

-malo soli

-2 jajeta

-60 g maslaca

-topla voda

Način pripreme:

Žumanca odvojiti od belanaca. Izmutiti ih sa solju i šećerom, pa zatim postepeno dodavati brašno i toplu vodu. Dodati belanca i puter i sjediniti testo, a onda ga ostaviti da odmori na hladnom mestu. Odmoreno testo razvući oklagijom i iseći na kružnice, a zatim ih napuniti masom kao pancerotu, s tim da ih treba staviti uspravno u pleh za pečenje. U zavisnosti od hladnoće mase za punjenje, ostaviti saltadose da malo odmore na sobnoj temperaturi. Premazati ih puterom i jajima i peći u pećnici na 220 stepeni C. Služiti ih kao doručak, predjelo ili kao pecivo uz čaj.

 

PICANTE DE POLLO

Veoma popularno jelo u Boliviji, jednostavno za pripremu a izuzetno zdravo.

Namirnice za 6 osoba:

-jedno celo pile, oko 1,5 kg, sečeno na komade

-1,5 kg krompira
-250 g graška

-300 g crnog luka
-1 čili paprika
-250 g crvene paprike
-5 čena belog luka
-1 veza seckanog peršuna
-1/2 veze seckanog korijandera
-0,05 l maslinovog ulja

-200 g šargarepe

-so
-biber

Način pripreme:

Piletinu sečenu na komade staviti zajedno sa začinima u hladnu vodu i kuvati na laganoj temperaturi. Na ulju ispržiti luk, papriku, šargarepu i dinstati sa podlivanjem pileće supe. Zatim dodati piletinu i sve zajedno dinstati, pa dodati krompir i grašak. Kada su meso i povrće dovoljno izdinstani, poslužiti ih sa pirinčem, a u kombinaciji može da se koristi i sveže voće.

 

BUDIN DE COCO

Interesantan puding od kokosa. Služi se u visokim čašama sa šlagom na vrhu, ukrašen voćem, kokosovim brašnom i cimetom. Veoma lagana poslastica.

Namirnice za 8 osoba:

-1 l mleka

-200 g kokosovog brašna

-200 g šećera

-6 kašika gustina

-cimet

-4 karanfilića

Način pripreme:

Sjediniti sve namirnice i kuvati ih na laganoj vatri uz stalno mešanje. Kada provri, kuvati još pet minuta, pazeći da na dnu posude ne zagori. Da bismo izbegli mogućnost zagorevanja i pravljenja gromuljica, možemo da kuvamo na pari. Razliti puding u čaše i ostaviti da se prohladi. Ukrasiti šlagom i voćem.