Vinski starosedeoci juga Italije

Ne može se tačno reći koju je ideju imao Antonio Valletta kad je započeo svoju vinsku priču, ali je sigurno da se danas ne bi postideo svojih praunuka, Giuseppea i Luigija Ciotole, čija vinarija Torleanzi sa poluostrva Salento u regiji Pulja, spada u red najambicoznijih u ovom delu južne Italije. Izvozeći svoja vina u ceo svet, ova vinarija na najbolji način oslikava karakter Salenta i lokalnih sorti primitivo i negroamaro

 

Srećom po familiju Ciotola, Giuseppe i Luigi odlučili su da svoje diplome Pravnog fakulteta Univerziteta u Rimu ostave po strani i da krenu vinskim putem, koji je još krajem XIX veka ucrtao njihov pradeda Antonio Valletta u mestu San Pietzro Vernotica u okolini Brindizija, u regiji Pulja na jugu Italije. Osnovavši kompaniju Tenute dei F.lli G & L Ciotola (koja stoji iza vinarije Torleanzi), braća Ciotola započela su eru modernog vinarstva, ali čvrsto naslonjena na porodičnu i lokalnu tradiciju, kao i na autentičnost podneblja.

Tenute dei f.lli G&L Ciotola rođena je u srcu poluostrva Salento, gde su pozicionirani posebno selektovani vinogradi u kojima se uzgajaju prestižne crne lokalne sorte, kao što su negroamaro, primitivo i susumaniellood, kao i chardonnay, garganega i moscato bianco od belih, a malvasia nera od crnih. Takođe, zastupljene su i internacionalne sorte – chardonnay, pinot grigio

Salento je najvažnije područje za proizvodnju kvalitetnih vina u regiji Pulja na jugu Italije, a većina najkvalitetijih IGT i DOC apelacije nalaze se upravo u oblastima u okolini gradova Brindisi i Lecce, gde su i smešteni vinogradi vinarije Torleanzi.

Imanje od 100 hektara vinograda, kojim dominira impozantna i istorijska kula Torre Saracena iz V veka n.e. (od čega je i nastalo ime vinarije Torleanzi), nalazi se na samo jedan kilometar od Jadranskog mora. Ta geografska odrednica ima veliki uticaj na kimu, jer smanjuje visoke letnje temperature i stvara povoljnije uslov za razvoj vinove loze. To se reflektuje i u vinima, i daje im dodatnu svežinu i mineralnost. Kao potvrda istorijske povezanosti sa tradicijom, vinogradi se kultivišu sistemom Alberate, drevnim načinom gajenja u kojem se loza pušta da se penje po okolnim biljkama, što štiti grožđe od vrućina jer se stvara hlad od krošnje koju loza spontano formira, bez nekog jasnog oblika. Ipak, sve više je zastupljen moderniji, špalirski sistem, i to sa permanentnim kordonom i orezivanjem lastara.

Vinarija je smeštena u mestu Manfredonia, u oblasti Foggia, gde se odmah i prerađuje grožđe. U zavisnosti od stila, vina odležavaju ili u sudovima od inoksa ili u barrique hrastovim burićima, a sva vina iz premijum kategorija sazrevaju u burićima. Kada su vina spremna za flaširanje kapacitet može da dostigne i do 30.000 boca dnevno, a ukupan kapacitet proizvodnje na godišnjem nivou iznosi 3 miliona litara. U proseku, godišnje se proda oko milion litara Torleanzi vina.

Vinarija Torleanzi svoja vina izvozi u 15 zemalja sveta, poput Nemačke, Velike Britanije, Belgije i Holandije, a poseban akcenat trenutno je na SAD i Kini. Torleanzi je, naravno, snažno prisutan i u mnogim italijanskim regijama: Pulji, Kampanji, Laciju, Lombardiji i Liguriji, a poseban status imaju na čuvenom mondenskom ostrvu Kapri.

Torleanzi vina odnedavno su prisutna i na srpskom tržištu, a paleta se sastoji od pažljivo odabrane selekcije; zastupljena su i vina od internacionalnih sorti, ali glavni pečat daju crvena vina Primitivo i Negroamaro, u kojima se snažno oslikava karakter podneblja i istoimenih lokalnih sorti. Trenutno je u ponudi penušavo vino urađeno u stilu proseka, kao i mlada i sveža bela vina Chardonnay i Pinot Grigio. Ipak, biser portfolija je izuzetno moćno, strukturno vino punog tela i sjajnog balansa Tyrannus, raskošan odraz karakteristika sorte primitivo, koji dobija na kompleksnosti odležavanjem u barrique burićima od francuskog hrasta deset meseci pre plasiranja na tržište.

Vinarija Torleanzi je uvek prisutna sa svojim štandom na najvećim vinskim sajmovima u svetu, kao što su PROWEIN (Dusseldorf) i VINITALY (Verona), a uskoro će se pojaviti i na desetom Wine Style salonu vina u hotelu Zira u Beogradu i to, između ostalog, sa dva noviteta – jednim belim i jednim roze vinom.

Vinarija Torleanzi intenzivno razvija i segment vinskog turizma, pa će tako već od sledeće godine u njihovim vinima moći da se uživa i u luksuznim apartmanima sa bazenom, smeštenim pored vinograda na imanju Torleanzi. Trenutno se obnavlja i Saracen kula (simbol vinarije), kako bi se što pažljivije očuvala duga i bogata porodična tradicija i njena neraskidiva veza sa istorijom lokalnog podneblja.