Broj:

Veliki i dugoočekivani povratak Rubina u premijum segment vinske scene Srbije nikada nije bio tako izvestan i tako upečatljiv kao do pojave njegove nove linije Amante. Vina iz ove edicije rezultat su pažljivog i ozbiljnog rada u Rubinu – od vinograda i prerade do podruma, a posebna pažnja poklonjena je i odabiru adekvatnih buradi, za koja je na kraju izabran srpski hrast. Ovako temeljan i profesionalni pristup dao je rezultat vredan čekanja u svakom pogledu. Sudeći po ovom izdanju, Rubinove krajnje domete tek ćemo moći da vidimo…

Kao i većina uspešnih vinskih priča, i ova Rubinova počinje u vinogradima. U Rubinu su uložili maksimalne napore da kroz novu liniju Amante koriste isključivo najbolje parcele i grožđe od ukupno 1.200 ha vinograda na 20 različitih lokacija, rasutih u nekoliko vinogradarskih rejona od vinograda Preševo u vranjskom rejonu na jugu Srbije do vinograda Dobričevo kod Ćuprije, u rejonu Tri Morave. Iskorak koji su napravili u vinogradima, samo je jedan u nizu Rubinovih inovacija, vođenih vizijom glavnog enologa Marka Malićanina. Prvi put su odstupili od monosortnih vina sa zaštićenim geoporeklom, i ukrstio najbolje grožđe iz najboljih vinograda, u kojima sorte sauvignon blanc, chardonnay, prokupac, marselan i merlot daju najbolje rezultate.

Celokupna transformacija i novi romantizam Rubina savršeno se uklopio uz 60 godina dugu tradiciju pinterskog zanata, sa pravilnim izborom hrasta (isključivo Sessile oaka) Quercus Sessiliflora (hrast kitnjak) sa Kučajskih planina starosti minimum 80 godina, prirodno sušenog tri godine na otvorenom prostoru sa posebnom ružom vetrova.

U kreaciji nove linije o svakom detalju je vođeno računa, s tim u vezi prokupac je čuvan u buradima od 500 litara kako bi se sačuvala njegova sortnost i voćnost, a sorte merlot i marselan odležavaju u buradima od 300 litara zbog svoje snažnije taninske strukture. Ova vina su pravi dokaz da srpski hrast, ako mu se svakoj fazi u proizvodnji buradi posveti maksimalna pažnja, može dati kompleksnost, ukus vanile i kokosa, izobilje začina i sve to složeno i filigranski uklopljeno sa raskošnim voćnim aromama.

 

AMANTE vina

AMANTE AURORA – belo vino

Amante Aurora proizvedeno je od dve bele sorte grožđa – chardonnnay i sauvignon blanc, sa željom da se ljubiteljima vina ponudi jedinstven spoj ovih sorti i podneblja iz kojih potiču. Chardonnnay je uzgajan u Preševu na padinama Buštranjskog vinogorja, u vinogradu koji je podignut još davne 1991. godine i to na nadmorskoj visini od 600 metara. Na osunčanim terasama jugoistočne tj. južne ekspozicije loza iz vinograda u Preševu već decenijama se gaji grožđe za vina vrhunskog kvaliteta; intenzivnog i kompleksnog mirisa, punog tela i raskošnog ukusa.

Sauvignon blanc potiče iz strateški važnog vinograda u Suvaji u Temnićkom vinogorju, starog preko dvadeset godina. Zahvaljujući jugozapadnoj ekspoziciji, nadmorskoj visini od 300 metara i zemljištu koje je pretežno gajnjača sa prisustvom žutog kamena, grožđe iz ovog vinograda daje vinima prefinjen začinski karakter.

Sortni sastav Amante Aurore čine chardonnay (85%), proizveden u prohromskim sudovima u kontrolisanim uslovima fermentacije, a preostalih 15% vino sauvignon blanc dobijeno je fermentacijom u novim hrastovim buradima od 500 litara, u kojima je brižljivo negovano na talogu narednih šest meseci. Kupažom dobijenih vina i harmonizacijom same kupaže u trajanju od šest meseci dobijeno je puno, odlično izbalansirano i kompleksno vino, karakteristično po višeslojnim aromama voćnih tonova i začinskih nota, kao i elegantnoj i dugotrajnoj završnici.

AMANTE CARMEN – crveno vino

Prokupac, merlo i marselan uklopljeni su u jednu harmoničnu kupažu, u kojoj svaka od ovih sorti daje svoj specifičan karakter. Za vino Amante Carmen grožđe sorte prokupac brižljivo je odgajano i negovano u Kruševačkom vinogorju, na lokalitetu Veliki Jaz, na jugozapadnoj ekspoziciji vinograda u Grevcima na nadmorskoj visini od 350 metara, a sa željom da se jednom modernom vinu doda pečat lokalnog karaktera. S druge strane, merlo i marselan, uzgajani na sunčanim jugozapadnim ekspozicijama vinograda u Topličkom i Aleksinačkom rejonu, daju ovom vinu snažan aromatski kompleks i internacionalni karakter, ali sa prizvukom lokalnog teroara.

Sortni sastav vina Amante Carmen čine prokupac (50%), merlo (30%) i marselan (20%), a sva vina proizvedena su u kontrolisanim uslovima fermentacije a zatim negovana u novim hrastovim buradima od 500 l i 300 l narednih dvanaest meseci. Nakon formiranja kupaže, finalno vino je svoju punu enološku zrelost dobilo dodatnim odležavanjem u hrastovim buradima, što je rezultiralo velikom kompleksnošću sa širokim spektrom aroma crvenog bobičastog voća i nijansama crne čokolade, začinskih trava i hrasta. Prijatne taninske strukture i punog ukusa, ovo vino svoj kvalitet pokazuje i u dugoj i raskošnoj završnici.