Broj:

U ovom broju predstavljamo paletu vina vinarije Lastar, koja je već na samom početku postigla ozbiljan komercijalni uspeh zahvaljujući jednoj modernoj verziji tamjanike, dok su za nagrade i poštovanje onih malo verziranijih ljubitelja vina bili zaduženi Pinot noir, Chardonnay, a naročito Triangl Chardonnay

 

Riesling 2017

Najnoviji poduhvat vinarije Lastar, ovaj Riesling na mirisu pokazuje zanimljivu kombinaciju cvetnih (belo i žuto poljsko cveće) i zrelih voćnih aroma (dunja, žuta jabuka i breskva). Srednjeg tela i vrlo živih i sočnih kiselina, koje su u odličnom balansu sa primetnim zaostalim šećerom na početnom ukusu. Vrlo pitko, sa izraženom voćnošću na ukusu, na koju su nadograđeni citrusni i blagi mineralni tonovi. Osvežavajuće vino, sa dosta tonova lajma i limuna u samoj završnici, koje stilski podseća na neke australijske regije specifične po rizlingu, recimo Clare Valley.

 

 

Tamjanika 2018

Kako tamjanika i nalaže, ovo vino pleni intenzivnim mirisom u kojem se na cvetne note irisa nadovezuju mirisi zove, kamilice, zrele bele nektarine i tragovi belog bibera i đumbira. Laganog do srednjeg tela, sa šećerom na ukusu koji je vrlo vešto izbalansiran sa, za tamjaniku neobično, prilično živim kiselinama. Prijatno i lagano za konzumiranje, sa izraženim notama zrelog belog i žutog voća na ukusu. Neopterećujuće, dobro izbalansirano vino, koje može da bude odličan izbor i kao aperitiv. Moderna verzija tamjanike, smeštena na pola puta između vina od sorte muscat blanc a petit grain iz umerenih i južnijih klimata.

 

 

Chardonnay 2016

Mlađi brat sada već čuvenog Triangla Chardonnay, nešto drugačijeg aromatskog profila, u kojem su fino integrisani tonovi zrelog voća – žute jabuke, žute šljive i kruške, zatim mente i mirođije, sa aromama poteklim od hrastovih burića – hrastovina, vanila, puterasti tonovi, tost i badem. Srednjepunog tela i sočnih kiselina, na ukusu pokazuje nešto svežiji profil, sa tonovima limuna, zelene jabuke i zelene šljive. Odlično izbalansirano i kremasto vino postojane završnice, koja odiše finom kombinacijom zrelog voćnog karaktera i citrusne svežine. Odličan primerak šardonea iz umerenih klimata u srednjoj cenovnoj kategoriji.

 

 

Triangl Sauvignon-Viognier 2016

Ovu kupažu dve mirisne sorte karakteriše široka lepeza aroma – trava, beli biber, đumbir, zelena paprika, kajsija, biskvit i hrastovina, fino uklopljenih u jednu skladnu celinu. Punijeg tela, elegantno, sa dosta zrelih voćnih tonova na ukusu, zaokruženih notom limuna. Vrlo svežih kiselina i prilično postojane završnice, u kojoj se u samom finišu pojavljuje i nota vinogradarske breskve. Jedan dobar primerak bordoškog tipa sovinjon blana, uz lepo ukomponovan uticaj vionjea, koji je ovom vinu proširio aromatski spektar i dodao mu viskoznost.

 

 

Triangl Chardonnay 2016

Vodeće vino ove vinarije, intenzivne limunžute boje, već na mirisu pokazuje raskoš. U kompleksnom aromatskom profilu prožimaju se zreli voćni tonovi – žute jabuke, zelene kruške i bele nektarine, sa notama bosiljka, kamilice, hrastovine, tosta, vanile, pečenog lešnika, belog bibera i putera. Punog tela i postojanog ukusa, u kojem se pojavljuje nešto drugačiji voćni profil, sa dodatnim notama dunje, grejpfruta i kore limuna, vrlo puterasto. Sočne kiseline su u odličnom balansu sa voćnošću, a intenzivna, kompleksna i duga završnica obojena je citrusnim i začinskim karakterom, kao i prijatnom gorčinom u samom finišu. Dobar balans između zrelog grožđa i uticaja hrastovih buradi daju mu vrlo upečatljiv karakter i kompleksnost. Ako bi se tražio okvir za ovo vino, onda bi to bili kvalitetniji primerci iz južnih delova Burgundije. Ima potencijal za dalje odležavanje i razvijanje u boci.

 

 

Rose 2017

Svetle losos boje u stilu provansalskih rosea, divnog odsjaja, ovo vino na mirisu odiše prefinjenim aromama gumenih bombona sa ukusima maline i trešnje, a na koje se nadovezuju note zrelog nara, jagode, ruže i slatke pavlake. Laganog je tela, svežih kiselina, sa izraženim tonovima crvene ribizle i zrele maline na ukusu, uz diskretan dodir bibera. Vrlo elegantno vino, pitko i osvežavajuće, po stilu najbliže modernim portugalskim roseima.

 

 

Pinot noir 2015

Svetle rubin boje i intenzivnog mirisa u kojem dominiraju zreli voćni tonovi – trešnje, maline, jagode i brusnice, iza kojih se fino prepliću note ljubičice, bibera, karanfilića, slatkog korena, tosta i vanile. Srednjepunog tela i vrlo intenzivno na ukusu, u kome takođe ispoljava fino izbalansiranu kombinaciju zrelih voćnih tonova i začina. Zreli, svilenkasti tanini u odličnom su balansu sa vrlo živim kiselinama, a svež voćno-začinski karater prisutan je i u prilično intenzivnoj završnici. Stilski, ovaj pino noar mogao bi da se smesti u kontekst Burgundije.