Broj: Foto:

U ovom broju nastavljamo putovanje kroz živopisni vinski Novi svet, a na koje nas vodi Hurol Džandan, osnivač uvozničke kuće Amarone doo, zahvaljujući kojoj je vinsko tržište Srbije bogatije za nekoliko desetina ekskluzivnih, ekstravagantnih vrhunskih vina iz Južnoafričke Republike, Australije, USA, Čilea, Argentine, ali i iz Libana, Gruzije i Turske

Zuccardi

Zuccardi je izabran za „Najbolji svetski vinograd“ dve godine zaredom, 2019. i 2020. To nije slučajno. Iza toga stoji ogromna investicija. Od 2000. godine, vinogradar treće generacije Sebastian zadržao je fokus na izradi vina sa nepogrešivim pečatom teroara Uco Valley, jedne od najvažnijih vinskih oblasti u Argentini. To je postigao kontinuiranim istraživanjem raznolikosti ove regije i preciznim i osetljivim radom i u vinogradu i vinariji. Moj konsultant za vina organizuje ture po vinarijama u Argentini i planiram da posetim Zuccardi u martu 2021. ako se cela ova situacija sa koronom popravi.

Hess

Kad je reč o kalifornijskoj regiji Napa Valley, vinarija Hess oduvek je bila moja omiljena. Кad god sam posećivao SAD, pio sam vina Hess u restoranima, a kasnije sam i posetio vinariju. Njihova prednost je mikroklima Mount Veedera − hladna okeanska klima i hladni popodnevni povetarci rezultiraju od 5 do 10 stepeni u proseku nižom temperaturom od one koja je u dolini Napa. Vinogradi se nalaze na glini, koja ograničava rast korena a što rezultira malim plodovima sa intenzivnim voćnim ukusima.

Montes

Montes je poznati čileanski proizvođač. Krajem osamdesetih godina Aurelio Montes i njegovi partneri osnovali su vinariju za proizvodnju prvog premiјum vina iz Čilea. Prva berba Alpha Caberneta, 1987. godinе, postigla je ogroman uspeh, a onda je usledio i čuveni Purple Angel, koji je postigao neverovatne rezultate, dobivši punih 100 poena od eminentnih vinskih kritičara.

Kendall-Jackson

Mi zastupamo vina porodice Jackson, tačnije Kendall-Jackson, koje je još jedno veliko ime u SAD. Na primer, na nekim vinskim događajima, kada predstavljamo vina KJ i sretnemo se sa nekim srpskim somelijerima koji su ranije radili na kruzerima ili u Americi, odmah primećuju ime Kendall Jackson. Vinarija u Kaliforniji je nadaleko poznata po Vintner’s Reserve Chardonnay, jer je ovo vino bilo najprodavaniji chardonnay u zemlji u poslednjih 30 godina. U 2017. godini vinarija je proglašena za „Vinariju godine“ u SAD, a isto vino je te godine rangirano na 28. mestu prestižnе listе „Top 100 vina na svetu“ u magazinu Wine Spectator.

Torbreck i Kaesler

Torbreck i Kaesler su vinarije iz Barossa Valley, koje proizvode školske primere vrhunskog širaza iz ove australijske regije. Prvi vlasnici vinograda Kaesler bili su doseljenici iz Nemačke koji su u dolinu Barossa došli četrdesetih godina 19. veka i još tada zasadili 96 hektara vinograda.

Yarra Yering

Yarra Yering je jedno specijalno ime. Vinarija postoji od 1973. godine i nalazi se u dolini Yarra, koja je specifična jer se nalazi na jugu Australije, ali zahvaljujući blizini okeana ima hladnu klimu. Uprkos široko rasprostranjenom australijskom trendu iz šezdesetih u vezi sa prilagođavanjem karakteristika zemljišta, Yerra Yering vinogradi od šljunka i glinene ilovače ostali su netaknuti, ostavljajući čistu zemlju bogatu prirodnim mineralima. U kombinaciji sa hladnom klimom doline Yarra, iz tih starih vinograda niskog prinosa i bez navodnjavanja, dolaze vina vrlo koncentrovanog, čistog voćnog karaktera sa visokom prirodnom kiselošću, finom mineralnošću i izuzetnom dugovečnošću.

Almaviva

Za ozbiljnije poznavaoce naša preporuka je verovatno najpoznatije čileansko vino Almaviva, proizvod partnerstva između dva gigantska imena, baronа Philippea de Rothschilda i Concha y Tora. Trenutno je dostupno vino iz berbe 2017.  kojem je James Suckling dodelio 100 poena. Takođe, dobilo je i naziv „Vino decenije“. Kupcima toplo preporučujem da ovo vino čuvaju u podrumu i da ga ne otvaraju pre 2023−2024.

Vinska Afrika

Pokušavam da napravim sklad između potpuno nepoznatih vina i prilično velikih imena. Trenutno uvozimo vina vinarija Kanonkop, Simonsig, Stony Brook, Glen Carlou, a kruna našeg južnoafričkog portfolia je legendarna vinarija Klein Constantia. Vina iz Južne Afrike postaju sve popularnija u svetu, ali postojale su predrasude da se tamo proizvode uglavnom jeftina vina, namenjena prodaji samo u supermarketima. Mislim da se tokom proteklih godina to promenilo. Na primer, nedavno je Tim Atkin (MV) dodelio punih 100 poena Kanonkopovom Paulu Saueru 2015. Uvozimo njihov Cabernet Sauvignon i Pinotage koji su takođe od njega dobili 94, odnosno 92 poena (ovo vino nije na našem tržištu). Imamo sjajne primere Pinotaga i Chenin Blanca iz Simonsiga, koji su osvojili mnoge medalje i dobili dobre ocene od poznatih kritičara. Simonsig Redhill bio je na ABSA Top 10 pinotage listi prošle godine. Postoje vrlo lepi primeri Sauvignon Blanca iz Stony Brooka i Klein Constantie. Takođe ćemo početi da uvozimo i legendarni Vin de Constance u Srbiju, kada osetimo da je došlo pravo vreme za to.

Mala Azija

Amarone uvozi i vina iz kolevke vinogradarstva: Gruzije, Libana i Turske. Berba čuvenog, svetski poznatog libanskog vina Chateau Musar iz 1998.godine već se nalazi na policama vinoteka u Srbiji, kao i etikete vinarije Chamlija, eksperimentalne vinarije koja uzgaja sve balkanske sorte (uključujući i kadarku) u svojim vinogradima u regionu Trakija u Turskoj. Kuriozitet su vina Pasaeli iz regiona Izmir, koja proizvodi poznati italijanski vinar Andrea Paoletti, a koji je istovremeno i savetnik u vinariji Ornellaia i drugim velikim imenima u Italiji.