Elegancija vinskog poziva

Čini se da je Dejan Stanković sa svojim velikim Virtus timom za manje od deset godina uspeo da premaši i svoje najoptimističnije vinske planove i da od ove, inicijalno male, šarmantne vinarije načini stabilnu vinsku kuću, vešto se igrajući na terenu vrhunskih internacionalnih i lokalnih  sorti. Јoš važniji od konačnog rezultata, čak i od vina, jeste utisak da se Virtusova vinska družina sve vreme sjajno zabavlja.

Virtus je?

Hrabrost, snaga, vrlina, valjanost, vernost, izvrsnost, čast, odlučnost – sve to u etimološkom smislu označava Virtus, ali suštinski se zapravo radi o osnovnim načelima na kojima počiva partnerstvo nas desetorice prijatelja i svih članova našeg tima, a naš virtusovski  credo čine ljubav, strast, pažnja i posvećenost u stvaranju vrhunskih vina, uz (već za nas uobičajen), otklon od bilo kakve pretencioznosti, nadmenosti, nametljivosti i ponajviše od trulih kompromisa.

 

Prvo vino koje je izašlo iz vinarije Virtus bilo je?

Credo crveni 2013, kasnije najbolje ocenjeno crveno srpsko vino na Decanteru 2017 godine.

 

Koliko su munjevita popularnost i proboj na tržištu vaših vina značili Vama lično?

Ne bih baš rekao munjevita, jer Virtus i nije zamišljen kao projekat koji bi za kratko vreme osvojio tržište, vinske karte i police, već projekat koji treba dugo da traje. Svaki uspeh na tržištu nam je dokaz da naša načela prepoznaju istinski ljubitelji i poznavaoci vina.

 

Vino vinarije Virtus kojim ste najviše zadovoljni do sada?

Prokupac 733 iz berbe 2017.

 

Šta po Vama čini stil vina vinarije Virtus?

Karakter podneblja i naši geoklimatski uslovi svakako su presudni za stil Virtus vina. Poštujemo i volimo prirodu, pa se trudimo da izvučemo sve od onoga sto nam ona daje, uz očuvanje prepoznatljivosti svake naše sorte.

 

Koja vinska sorta vam zadaje najviše glavobolje?

Pino noar, svakako.

 

A sa kojom se najlakše nosite?

Sa marselanom, koji je sasvim sigurno bio naša najbolja odluka pri izboru sortimenta.

 

Koja berba do sada je bila najbolja za vinariju Virtus?

Ovogodišnja, jer smo konačno nakon nekoliko loših (parnih) i nekoliko prosečnih (neparnih) godina, ostvarili najboljie rezultate kada je kvalitet grožđa u pitanju.

 

Da li i koliko je za vinariju Virtus značajan rad sa autohtonim sortama ?

Gotovo da je presudan, ali mnogo teži i izazovniji, kako u proizvodnji tako i u plasmanu, ali svakako bez autohtonih sorti ne možemo da očekujemo veće uspehe na stranim tržištima.

 

Koje su najvažnije karakteristike vašeg prokupca, da li se i po čemu se on razlikuje u odnosu na župski, na primer?

Naš prokupac odiše elegancijom, nežnošću i prefinjenošću, a najviše se vodilo računa o očuvanju autentičnosti i sortnog karaktera. Slojevit aromatski profil, u kome se prepliću cvetne i note crvenog voća, sa izraženim primesama začina, jako dobro prati izbalansirana struktura vina, sa somotastim taninima i fino integrisanim uticajem hrastovih burića.

 

Šta su specifičnosti mikrolokaliteta na kojem se nalaze vaši vinogradi?

Tvrdo glinovito tlo, takozvana gajnjača sa primesama krečnjaka i humusa, koje smanjuju bujnost loze stimulišući metabolizam biljke ka razvoju grozdova, uz dobru provetrenost i ruže vetrova, koji su od posebnog značaja u kišovitijim godinama.

 

Najveće vrline srpskog vinarstva su?

Entuzijazam ljudi čiji rezultati vraćaju Srbiju na svetsku vinsku scenu.

 

Najveće mane srpskog vinarstva su?

Nedovoljna sirovinska baza, posebno u kvalitativnom smislu, kao posledica spore dinamike podizanja vinogradarskih površina, kao i sve izraženiji problem nedostatka radne snage.

 

Kako vidite njegovu budućnost u narednih pet do deset godina?

Ukoliko budemo dosledno sprovodili nedavno usvojenu Strategiju srpskog vinarstva i vinogradarstva, možemo biti lideri u širem regionu.

 

Kako vidite vinariju Virtus i njena vina u narednih pet do deset godina?

Kao konačno zaokruženu investiciju sa punim iskorišćenjem, inače ogromnih potencijala za razvoj vinskog turizma (restoranom, smeštajnim kapacitetima…), sa pedeset hektara sopstvenih vinograda, okom vidljivih u „jednom komadu“, sa povećanjem učešća izvoza u ukupnom plasmanu od bar trideset odsto, a što se tiče vina Virtus, trudićemo se da ostanemo dosledni svojim principima i da ne podlegnemo pritiscima sa tržišta, na kome je nažalost i dalje velika potražnja za vinima iz najniže cenovne kategorije.

 

Vino nekog od Vaših domaćih kolega koje Vam se posebno dopada?

Teško pitanje od koga se malo pribojavam, jer ću sigurno izostaviti nekog od mojih uvaženih kolega koji to nikako ne zaslužuju, a čija mi se određena vina iz pojedinih godina jako dopadaju (Radovanović, Aleksandrović, Kovačević, Matalj, Zvonko Bogdan, Ivanović, Jeremić, Janko, Despotika, Budimir, Lastar, Bikicki, Doja, Belo Brdo, Pusula, Deurić…), ali ako baš insistirate da nešto odaberem, to bi bila vina Tri Morave rezerva 2017 vinarije Temet i Stifler`s Mom Shiraz vinarije Erdevik iz 2017.

 

Najbolje vino koje ste probali u životu bilo je?

Uhhh, još teže pitanje! Imao sam prilike da probam nemali broj najcenjenijih, pa i najskupljih vina na svetu, ali za mene je ipak najbolje vino stvar trenutka. Postoji mnogo vina koja su mi u određenim trenucima bila „najbolja“. Zato bih pre istakao vina iz određenih vinskih zemalja ili regiona koja mi „najbolje leže”, a pre svih to su varijante suvog rizlinga iz doline Rajne, zatim crvena vina iz Južne Afrike, pa recimo burgundski ili austrijski pino noar…

 

Od onih koje ste posetili, koja vinarija je ostavila najjači utisak na Vas?

Na prvom mestu vinarije u Južnoj Africi: Graff Stellenbosch, Grand Provence i LaMotte Franschhoek, zatim u Španiji, tačnije u Riohi, Marqués de Murrieta i Marqués de Riscal, pa u Francuskoj Chateau Gruaud-Larose, u Bordou…