Broj: Piše: Foto:

Vinarija Promontory, Napa Valley

Postoje degustacije na kojima posetioci testiraju i procenjuju vina, a postoje i one, veoma retke, na kojima vina stavljaju degustatore na test ‒ koliko lepote su sposobni da upiju i koliko složenih vinskih asocijacija  su sposobni da reše. Degustacija vina kalifornijske vinarije Promontory bila je upravo to ‒ eksperiment vina nad ljudima.

Promontory je jedna od najspecifičnijih lokacija u Oukvilu, iz Oukvila dolaze neki od najelegantnijih i najboljih vina, od cabernet sauvignona iz Napa Valley-ja, a iz nje većina od najboljih crvenih vina iz Kalifornije, a iz nje, neka od najboljih vina na svetu. Imajući u vidu i činjenicu da je vinarija Promontory bratska vinarija čuvenog Harlan estate, jedne od ikona svetske vinske scene, bilo je više nego dovoljno razloga da se ubrzanim korakom ode na degustaciju Promontory.

Ovaj, već u najavi ekskluzivan događaj u hotelu Hyatt regency u Beogradu, u organizaciji uvozničke kuće 105 pa Opet, tekao je neuobičajnim redosledom – od najstarijeg vina Promontory iz 2014. pa sve do najmlađeg Promontory 2016, sa idejom da se sa svakom sledećom berbom publika bliže upozna sa karakterom vina, odnosno samog imanja.

Kako bi tragovi imanja Promontory, tog divljeg, neukrotivog pejzaža ostali što je moguće jasniji, a ipak elegantni i prefinjeni, sva vina odležavaju u buradima od austrijskog hrasta čuvene kuće Stockinger. Bilo je više nego očigledno da je to dobitna kombinacija, u sva tri cabernet sauvignona.

Promontory 2014 ‒ tamnocrvene boje, sa nagoveštajima vlažnog kamena i začina na nosu, nadograđenim na voćne arome bobičastog voća. Od sva tri vina, iako sa potencijalom za odležavanje i do pedeset godina, ovo je bilo najspremnije, elegantno i harmonično, dobro  integrisanih tanina sa punoćom i aromama voća, što je otvaralo prostor za  dugu i uzbudljivu završnicu.

Promontory 2015  ‒ delovao je čak i snažnije, a pritom kompleksnije i elegantnije. Tanini pitomi, ali još masivniji, obimni, dajući snagu i dužinu vinu. Vino mlado i veoma drsko, ali sa velikim pokrićem, i bez ikakve granice što se tiče dužine odležavanja.

Promontory 2016  ‒  nošen je kao i prethodna dva vina identičnim aromama voća i mokrog kamena, samo za nijansu raskošnijim i nekako prozirnijim, sa možda još finijim i elegantnijim taninima; kao da voćnost i mineralnost, više nego punoća tela, obećavaju dug život ovom vinu.

Dvestogodišnji plan

Osim vinarije Promontory, Vilijam Harlan osnivač je i još dve ikoničke vinske tačke u kalifornijskoj dolini Napa ‒ čuvenog Harlan estate i vinarije Bond. Tokom sedamdesetih godina, nakon jedne sudbonosne šetnje u okolini  Oukvila, Vilijam Harlan otkrio je predeo Promontory, mistično prostranstvo nalik kanjonu usred doline, između dva grebena. Taj prizor ga je godinama opsedao i konačno je uspeo da ga „ukroti“ 2008. godine, kada je i rođena istoimena vinarija. Usledilo je dugogodišnje upoznavanje sa terenom i zemljištem koje je sve samo ne jednostavno i prijateljski nastrojeno ‒ šumovit predeo na kojem su se smenjivale oštre padine, a ispod kojih su se nizale naslage vulkanskog, sedimentnog i metamorfnog zemljišta. Upoznati i pripitomiti katakter tako raznolikog zemljišta i nesvakidašnje klimatske uslove, obojene jutarnjom maglom i hladnim vazduhom koji iz dana u dan prekrivaju visoke stene na zapadu i okolne šume a zatim ispunjavaju uski kanjon, postali su neka vrsta usuda Vilijama Harlana, a koji je, prema njegovim rečima, želeo da „prevaziđe granice vinogradarstva i da pređe u sferu umetnosti“. Sve to bio je deo njegovog velikog „dvestagodišnjeg plana“, inspirisanog  čuvenim francuskim vinskim kućama i njihovom viševekovnom tradicijom. Kada je na svečanosti povodom deset godina postojanja vinarije jedan njegov saradnik prokomentarisao: „Оk, imamo još 190 godina do ispunjenja našeg plana“, Harlan je odgovorio: „Ne, imamo još 200 godina, uvek gledamo 200 godina od danas“.