Broj: Piše:

Durđevića Legat

U ovom broju na našem vinskom skeneru našla su se vina vinarije Durđevića legat iz Ključa kod Mionice. Za kratko vreme ova, u pravom smislu te reči porodična vinarija, stekla je epitet nove vinske turbine domaćeg vinarstva. Sudeći po vinima, reklo bi se, opravdano!

 

Pinot grigio

Berba: 2021

Procenat alkohola: 13 %

Najbolji period za konzumiranje: u naredne dve godine

Na tragu italijanskih osvežavajućih pino griđa, sa svežim i čistim notama zelene jabuke, kruške i limuna, na koje se suptilno nadovezuju note lajma, dunje i biskvita. Svežih kiselina, vrlo poletno vino, pristojnog trajanja ukusa u završnici. Srednjepunog tela, lepo izbalansirano, vrlo precizno i lako za konzumiranje, moglo bi se reći gastronomsko vino, koje će sasvim dobro ispratiti široku lepezu jela ‒ od sezonskih salata, preko zrelijih sireva, pa do rečne ribe, morskih plodova, ćuretine, pečene piletine… A mali eksperiment sa sarmom, hm…?

Možda bi najbolje bilo konzumirati ga u prirodi, na nekom pikniku, pa što da ne, baš u autentičnom ambijentu i uživati u fantastičnom pejzažu okoline ove vinarije kod Mionice

Do neba i nazad (muscat ottonel-pinot grigio)

Berba: 2020

Procenat alkohola: 13 %

Najbolji period za konzumiranje: u naredne dve godine

Poput samog naziva, ovo vino deluje kao mala vinska vrteška ‒ po principu gore-dole igra se brojna aromatska družina, koju predvode  zavodljive cvetne note irisa i zove i voćni tonovi zelene jabuke, kruške, nektarine, ananasa i narandže. Umirenih kiselina, umereno punog tela, lako ga je zamisliti bez ikakve hrane, ostaviti ga da samo priča svoju priču lepo rashlađeno, a intenzivan naknadni ukus neće vas tako lako pustiti da ne mislite o njemu.

Jedno uravnoteženo domaćinsko vino, koje će dame privući zavodljivim aromama, a muškarce čvrstim karakterom koji mu nikako ne manjka. Ali, ako ćemo da jedemo, krenimo od punijih žutih sireva, preko paste sa punijim belim sosovima i nekim osvežavajućim sastojkom, recimo mentom da se malo razigramo, pa ćuretinom sa mliincima. Možda bi jedna krempita bez preliva mogla da ponudi dodatnu notu zadovoljstva, ko zna. Prolećno-letnje poslepodne/veče, neko veće društvo na terasi, lagana muzika lišena elektroefekata i eto premijum paketa zabave i zadovoljstva uz ovo vino.

Sestre (rose) (merlot)

Berba 2021

Procenat alkohola: 13 %

Najbolji period za konzumiranje: u naredne dve godine

Svetle rubin boje, intenzivnog voćnog izraza sa obiljem nežnih aroma jagode, trešnje, maline i crvene šljive, uz blag biberast ton u pozadini. Impresiju ukusa naglašava jasna i primamljiva nota zrele jagode, koja se razleže i kroz priličino dugotrajnu završnicu. Harmonično, odlično izbalansirano i sveže, malo teže na paleu u odnosu na rozee kakvi su danas u trendu, što ga u moru sličnih čini drugačijim, a moglo bi se reći, i boljim.

Uz poslastice sa crvenim voćem i sočnim žutim filom neće biti greške, uz cheesecake takođe, ali probajte recimo sa mladim prasećim pečenjem. Ko zna, a još ako vam kombinacije meso-voće nisu strane, onda je ovo čist pogodak. Dovoljno sveže za letnje i dovoljno toplo za zimske dane, jedno all season i vrlo friendly vino.

Otisak (merlot-cabernet sauvignon)

Berba 2020

Procenat alkohola: 15%

Najbolji period za konzumiranje: u narednih 4-5 godina.

Duboke, tamnorubin boje, na mirisu pleni zrelom voćnošću u kojoj dominiraju arome crne ribizle, kupine, crne trešnje, kedrovine, hrastovine, vanile, a koje na ukusu predaju primat notama maline, višnje, šljive i karanfilića. Vrlo kompleksno, višeslojno vino, zrelih tanina koji pojačavaju utisak čvrstine. Punog tela, elegantne teksture i dobro integrisanih kiselina.

Mnoga jela na bazi mesa crvenog mesa i paste sa mesnim sosovima pojačaće impresiju o ovom vinu, a bilo bi vrlo interesantno probati ga sa nekim desertom od crne čokolade sa kupinama ili borovnicama. Neko jesenje-zimsko predvečerje, uz ozbiljne ali pozitivne teme, bila bi adekvatna atmosfera. Lako da se razume, vino iz kojeg isijava pozitivna energija i koje će s vremenom dobijati na kompleksnosti.