Etida za merlo

Jedna od interesantnijih srpskih vinskih priča u poslednjih nekoliko godina ispisuje se u predgrađu Niša, u mestu Vele Polje, u kome bračni par Jovanović stvara jedan od najpopularnijih srpskih merloa. Već premijerno izdanje njihovog vina Izba pobralo je simpatije šire vinske pubike, dok su kasnije berbe samo potvrđivale visoka očekivanja, a onda je, čini se, premijum vino vinarije Izba Jovanović, simboličnog naziva Žetva, odškrinulo još neka vrata dalekog horizonta merlo.

Još pre nego što su zakoračili na vinsku scenu, bračni par Andriana i Ivan Jovanović pokazivali su ogroman entuzijazam, putujući iz Niša u Kosovsko Pomoravlje, gde su radili kao profesori muzike. A onda, u proleće 2016, dve godine nakon osnivanja vinarije, predstavili su svoje vino iz prve berbe. Vinska publika gotovo istog trenutka prepoznala je veliki potencijal vinarije Izba Jovanović – jedan raskošan merlo, potekao sa 1,5 hektara vinograda, privukao je priličnu pažnju i onih ozbiljnijih vinskih znalaca. Nije bilo sumnje da će vino Izba postati jedno od onih o kojima se priča u vinskim krugovima, posebno zbog činjenice što je premijerno vino došlo iz berbe 2014, jedne od najlošijih u novijoj istoriji.

U vinogradima Izbe Jovanović merlo izgleda ima sve što voli – obilje sunčevih zraka i toplote koja preko Vardara i Južne Morave stiže sa Egejskog mora, dok hladan vazduh s Ozrena noću čuva svu onu svežinu i arome koje grožđe nakupi tokom dana. Zato i ne čudi da je obilje voćnosti, elegantno zaokružene svežinom, postalo zaštitni znak ovog vina, koje je već iz berbe 2015. uspelo da osvoji zlatnu medalju na ocenjivanju vina od kaberne sovinjona i merloa u Bergamu 2017. godine.

I onda, kada se postavilo pitanje šta dalje, desila se 2017, jedna izuzetna vinska godina. Jovanovići su mudro odlučili da pažljivom selekcijom od najboljeg grožđa stvore premijum vino. Nakon duge maceracije, negovanja dve godine u novim baricima od srpskog hrasta, a zatim i u boci, pred publikom se tako našla Žetva – jedan raskošan i kompleksan merlo, premijum vino upakovano u premijum bocu.

Koliko će često merlo porodice Jovanović bivati Žetva, zavisi od kvaliteta berbe. Šuška se da bi i onaj iz 2021. to mogao da bude, mada, ne bi bio nikakav probem ni da je ne bude. Izba će biti sasvim dovoljna i za one malo zahtevnije ljubitelje vina.

 

Merlot Izba, Jovanović

Do berbe 2018. vina su sazrevala godinu dana u buradima od 300 litara od srpskog hrasta, a onda je koncept delimično izmenjen, pa otada polovina vina sazreva u klasičnim barik burićima. Vino iz te berbe je, uprkos visokom procentu alkohola od 15%, nešto mekše nego ona iz ranijih godina, uz prepoznatljivu, dugu i voćnu završnicu.

Merlot Žetva, Jovanović

Vrlo kompleksno vino, sa jasnim i zrelim notama šljive, višnje, borovnice i kupine, oplemenjenih tonovima slatkih začina. Vrlo zreli i mekani tanini u odličnom su balansu sa alkoholom i kiselinama, koje vode ukus ovog vina u dugu završnicu naglašenog voćnog karaktera.