Broj: Foto:

Vinarija Imperator

Više nego uzbudljivu 2022. vinarija Imperator zaokružila je degustacijom svoje nove KIII linije (vina iz treće godine konverzije u organska vina). Prezentacija noviteta održana je u novootvorenom beogradskom restoranu G&G, u čijem su prijatnom ambijentu i uz još prijatnije kulinarske delicije vina ove linije izvršila još jedan imperatorski udar na sva naša čula. Ipak, iako je kvalitet vina ostavio prilično jake impresije, high light večeri bila je promocija prestižnog sertifikata Demeter za biodinamičku proizvodnju vina, koji je ova vinarija strpljivo čekala skoro deset godina. Sada, nema više nikakve sumnje da će iz Imperatorove kreativne radionice sa Fruške gore uskoro stići još kvalitetnih, organskih i biodinamičkih vinskih kreacija.

Degustaciju su otvorile Sila i Grašac iz 2021‒ bio je to pravi početak, ujedno i najava zaokreta vinarije u lokalne, autohtone vode, kao i svojevrsna posveta lokalnom vinskom izrazu. Nakon ovog zavodljivog belog uvoda usledio je crveni niz, započet uz jedan veoma voćan i ekstraktivan Pinot noir, obogaćen šarmantnim notama srpskog hrasta.

Prezentacija je zatim krenula tokom bordoških kupaža, ali u odnosu na tradicionalnu liniju vina Imperator, ovog puta publici su predstavljena vina nešto drugačijeg stila. Animus – kupaža malbeka, kaberne sovinjona i kaberne frana bila je odličan primer novog, laganijeg stila KIII linije, na koju se savršeno nadovezala kompeksnija i sveukupno moćnija kupaža  LaVida (merlo, kaberne sovinjon i kaberne fran).

Degustacija je potom skrenula u sigurnije vode – u tradicionalnu Imperator liniju, koja sada može da se pohvali i prvim Demeter biodinamičkim sertifikatom u Srbiji za vina od berbe 2021. Nakon skoro deset godina godina primene biodinamičke prakse, berba 2021. dobila je prestižni Demeter sertifikat za tri bela vina iz starih zasada ‒ Valerius rizling, Gratinaus traminac i Claudivs sovinjon beli, čime je Imperator zaokružio jednu epohu i jasno iscrtao konture svog budućeg vinskog puta; autentičnog, nadasve, i biće zanimljivo osluškivati puls ove ekipe vinskih entuzijasta.