Broj: Piše:

CHATEÂU DE GOURDON

Dve vinske doline, dve vinske žile kucavice Francuske i Severne Makedonije, doline pune vinskih čarolija, gde je podneblje važno, ali su vinari još važniji.

Možda niste ni slutili da dolina reke Vardar ima mnogo sličnosti sa južnim tokom reke Rone, poznatom u vinskom svetu kao Južna Rona ili Rhône méridionale, kako Francuzi nazivaju ovu regiju. Analizom onoga što veže ova dva podneblja pronalazimo ključne aspekte, kao što su uticaj mediteranske klime, aluvijalno tlo, smer i uticaj povetarca mistral i vardarec, broj sunčanih sati, količina padavina i mnogi drugi.
Ipak, pored toga što je uglavnom svaka vinska regija neponovljiva priča, gde ona bolja vina nude snažnu ekspresiju podneblja, što ih čini unikatnima, kod ova dva regiona se, kao glavna spona, nameće vinar i njegova kreativnost, odlično poznavanje sortimenta, posvećenost… Često se u stručnim diskusijama mogu čuti teme vezane uglavnom za misteriju elevaža ili umetnost asemblaža uz, naravno, permanentno osluškivanje prirode.

Za razliku od ostalih poznatih vinskih regiona, gde uglavnom lakše prepoznamo stil vina koji nosi sličan potpis vinara, Južna Rona je ponekad i za najveće vinske eksperte prilično zagonetna. Ovo je jedan od razloga zašto je tim enologa iz vinarije Tikveš, predvođen Markom Stojakovićem, majstorom ,,vinske enigmatike“, krenuo put istorijskog Château de Gourdon i oprobao se u čarolijama kupažiranja različitih sorti, ne bi li našao konačno rešenje u večitoj čežnji za perfekcijom.

Posle prve berbe, moglo se naslutiti da Tikvešov enološki tim zna šta radi i da se odlično snalazi u dvorcu Gordon iz sredine 19. veka, u kome uslovi nisu bili ni blizu onoga što nudi moderna vinarija Tikveš. Izazovi su bili ogromni. Različiti pristupi vinifikaciji ključnih sorti, crnog grenaša i sira; lansiranje vina Fontaine du Sud, bele kupaže od pet sorti nepoznatih na području Severne Makedonije, vina koje je redak komad mozaika južne Rone, inače nadaleko poznate po crvenim vinima. Veoma je hrabar bio i potez odlučiti se na proizvodnju premijum sortnog vina od belog grenaša, Terrasse au Soleil, još jednog rariteta za Južnu Ronu ili velike crvene kupaže sorti crni grenaš i sira složenih aroma, Terrasse a l’Ombre, tipičnog Tikvešovog stila velikih vina, u kome kuca makedonsko srce u ritmu 7/8 i zrači Balkan kao novi stari vinski svet.

Nije prošlo mnogo, a glas o novom vinskom ruhu Château de Gourdon je dopro daleko, a odličja međunarodnih takmičenja počela da krase stari dvorac Gordon. Zlato je zasijalo za vino Terrasse au Soleil 2021 na ocenjivanju Mundus Vini, a Best of Show Côtes du Rhône i Grand Gold Medal dobilo je vrhunsko vino Terrasse a l’Ombre na istom takmičenju 2022. godine. Ovo divno francusko stvaralaštvo koje dolazi iz Château de Gourdon vinarije osvaja žiri i publiku.

Nema vinara koji se ne obraduje i na najmanje priznanje za svoje vino. Ipak, pravo zadovoljstvo Tikvešovog enološkog tima bilo je videti svoje vino na francuskom stolu. Ovo je vino koje izmami zadovoljan osmeh običnog francuskog vinopije.