Broj:

Moldavska vinska oaza

Iako mnogima Moldavija i dalje zvuči kao teška vinska egzotika, vinarija Purcari decenijama je već prisutna na svetskom tržištu i konstantno niže važne nagrade na ocenjivanjima vina širom sveta. Osnovana davne 1827. godine, jedna je od najzaslužnijih za sve veću popularnost vina iz ove istočnoevropske zemlje, zahvaljujući svojim modernim, vrlo precizno tehnološki urađenim vinima ozbiljnog kvaliteta, čiji je jedan od najjačih atributa odnos cena-kvalitet.

Priču o vinariji Purcari možda bi najadekvatnije bilo započeti činjenicom da su za skoro dva veka postojanja njena vina osvojila više od četiri stotine nagrada na prestižnim ocenjivanjima vina širom sveta, kao što su recimo Decanter i Mundus Vini – samo u prvih pet meseci 2021. godine osvojila su čak 162 medalje, dok je taj broj za celu 2019. godinu iznosio čak 124.

Začeci Purcari vina sežu još u 18. vek, kada su francuski doseljenici, prepoznavši sličnosti u tlu i klimi sa onima u Bordou, zakupili zemljište koje je tada pripadalo manastiru Afon Zograf i započeli proizvodnju vrhunskih vina.

Zvanično, godina nastanka vinarije je 1827, kada je car Nikolaj I izdao poseban dekret kojim se Purcari vinariji dodeljuje status prve specijalizovane vinarije u Besarabiji. Dvadeset godina kasnije, vinarija osvaja prvu zlatnu medalju, a nedugo zatim, na specijalnoj degustaciji na Exposition Universelle, svetskom sajmu vina u Parizu, francuski vinski stručnjaci bili su toliko impresionirani vinom Purcari da su bili uvereni da je reč o novom, ekskluzivnom vinu iz Bordoa; tada je vino Negru de Purcari osvojilo prvu internacionalnu zlatnu medalju.

Sadnjom 250 hektara vinograda i instaliranjem najsavremenije opreme za proizvodnju vina, započinje nova, moderna era u istoriji vinarije Purcari. Smešteni na zapadnoj obali reke Dnjestar, na nadmorskoj visini od 110 do 185 metara iznad nivoa Crnog mora u okrugu Ștefan Vodă, vinogradi vinarije Purcari prostiru se na površini od više od 260 hektara. Ova mikrozona ima jedinstven teroar, idealan za proizvodnju visokokvalitetnih vina, koji karakteriše umerena kontinentalna klima, a poznata je i po specifičnom tipu zemljišta, takozvanom glinenom černozemu. Svi vinogradi imaju dobru ekspoziciju i nalaze se na padinama, kako bi se postigla maksimalna drenaža i što bolje primanje sunčeve svetlosti.

Grožđe se ručno bere i radi se rigorozna selekcija, a vina odležavaju u francuskim hrastovim burićima. U zavisnosti od vrste grožđa, periodi odležavanja variraju od šest do osamnaest meseci, nakon čega sledi još šest meseci odležavanja u boci.

Vina Purcari voleli su ruski car Nikolaj II i britanski kralj Džordž V, dok je Negru de Purcari jedno od omiljenih vina Elizabete II, aktuelne kraljice Ujedinjenog Kraljevstva. Danas se ova vina izvoze u više od dvadeset pet zemalja širom sveta, a posredstvom uvozničke firme 5 Senses prisutna su i u Srbiji.

VINA PURCARI:

Vinarija neguje autohtone moldavske sorte, ali ih u vinima često spaja sa autohtonim sortama nekih drugih zemalja, dajući tako notu kosmopolitizma lokalnom nasleđu.

Purcari u brojkama

0
izuzetna godina, a neka od vina iz ove berbe još uvek se čuvaju u podrumima vinarije
0
turista koji godišnje posete istorijsko zdanje zamka Purcari i samu vinariju
0
boca proizvede se svake godine
0
boca prodatih u 2019. godini